Doorgaan naar hoofdcontent

Postcrossing


10/30/19

Hafa Adai! (hello)
I’ve been here on the island for about 2,5 years. The beautifull beaches are filled with a ton of colorful sea creatures & fish. The sunsets are amazing.
They make great BBQ & red rice here.
They have many japanese & korean tourists here. I did chinese school for my first two years here.
They have wild chickens & roosters around here.
Take care!

Als ik het kaartje in mijn handen heb is het 6 februari. Precies 100 dagen nadat het verstuurd is. Op de voorkant van de kaart zie je een visser op een rots met daaromheen helderblauwe golven. De foto is van bovenaf genomen, waardoor het er nogal spectaculair uitziet.
Op de achterkant van de kaart zijn kleine stickertjes van spookjes aangebracht. In beide hoeken van de kaart zitten Amerikaanse postzegels. Toch is het geen Amerikaans kaartje.

Sinds een aantal maanden doe ik aan postcrossing. Het principe is simpel: je vraagt een willekeurig adres op via de site, je schrijft een kaartje, je plakt een postzegel op de kaart en gooit hem in de brievenbus. Oh, bij elk kaartje hoort een specifieke code. Die schrijf je op zodat de ontvanger, eenmaal aangekomen, de kaart kan registreren.

De code op het beschreven kaartje was geen Amerikaanse code. Ik vul de code in op de postcrossing-site en zie dat het kaartje uit Guam komt. Die naam zegt me niks. Ik google het en dan ontdek ik dat Guam een eiland is, ergens in de stille oceaan. Het eiland is een territorium van de Verenigde Staten, vandaar de Amerikaanse postzegels.
Ik zie plaatjes van witte stranden, een helderblauwe zee, palmbomen en tropisch onderwaterleven.  Het kaartje heeft ruim 11,600 kilometer afgelegd en ik beleef een vakantiegevoel, gewoon aan de keukentafel.

Dat is het leuke van postcrossing: de mensen die kaartjes sturen, schrijven vaak iets kleins over hun familie, stad, cultuur of land. En zo ben je elke keer weer even ergens anders in de wereld. Zoals dat kaartje uit Finland, waarop een Finse mij verteld dat er bijna net zoveel sauna’s als inwoners zijn in haar land. Een kaartje van een Amerikaanse familie uit de staat Pennsylvania, die voorbereidingen treffen voor kerst en me vertellen over typische kerstgerechten uit hun regio. Een kaartje met een illustratie van een communistische wijk uit Moskou. Een historisch kaartje van Minsk uit Wit-Rusland. In mijn verjaardagsweek en de week voor kerst ontving ik een kaartje van een animatiestudente uit Kroatië. Het was een zelfgemaakte kaart, met een afbeelding van een notenkraker. Ze wenste me ‘Feliz Navidad’ en een fijne verjaardag. Ik voelde me meteen jarig. Toen ik haar opzocht op Instagram kon ik zien hoe ze bezig was met het maken van de postkaarten.

Andersom is het net zo: ik stuur steevast Urker kaartjes. Ik schrijf er beknopt onze eilandgeschiedenis neer en benoem wat dingen die typisch zijn aan ons mooie dorp. Deze kaartjes gaan op weg naar een brievenbus ergens op de wereld. Ik mocht een vintage kaartje van een gezin in klederdracht sturen naar een voorstadje van Washington D.C. Een paar weken later kreeg ik een bericht van de vrouw in kwestie. Dat ze de eilandgeschiedenis zo bijzonder vond, en de klederdracht zo lekker ‘colorful’. “a happy family at the sea”, schreef ze.

Wellicht was de kennismaking met onze klederdracht en dorpscultuur voor haar net zo exotisch als het kaartje van dat verre eiland voor mij. Want hoe klein en summier een postkaartje dan ook mag zijn, het biedt altijd een kijkje in iemands leven, waar dan ook ter wereld. 

Happy Postcrossing! 

JMZWAAN 



Reacties

Populaire posts van deze blog

#155 Ranking de logo's

Vanochtend hoorde ik onderweg naar werk in het nieuwsbulletin van Radio2 de ophef voorbijkomen over het nieuwe logo van de Gemeente Urk. Kom op jongens, het is toch een kostelijk plaatje?  Omdat de ambtenaren van de NOP weer aan het werk zijn gegaan, was het zoeken naar een plekje. Mijn Toyotaatje (de meeste Toyota's per inwoners!) parkeerde ik naast een busje van de gemeente. Pas toen viel het logo van de NOP mij op. Was ik al wel bekend mee natuurlijk, maar een mens kijkt nu eenmaal anders naar zaken als hij net uit een dorp vol ophef komt puffen. Laten we de logo's van de andere Flevolandse gemeenten eens van dichtbij bekijken. En laten we er meteen een ranglijstje van maken.  Gemeente Almere Slogan: Het kán in Almere! Het logo van de gemeente Almere springt meteen in het oog. Hier is groots uitgepakt. Er wordt ook prettig gespeeld met het perspectief, waardoor je pas na een tijdje kijken een grote A ontwaart. Groots, maar plat. Almere samengevat. Had wel wat meer creativit...

#145 de Trumpweek

Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen afgelopen week maakte nauwelijks indruk. Op mij noch op de mensen om me heen. Zelfs op sociale media is het behoorlijk rustig. In dat malle grote land is Donald Trump herkozen als president.    ‘Trump is weer president he,’ zei een collega terloops.    ‘Tsja, het is allemaal wat,’ antwoorde ik.    En daarmee was de bespreking van de verkiezingsnacht afgehandeld. Terwijl bij iedereen de alarmbellen af zou moeten gaan – Trump is een lont in een akelig gevaarlijk hoopje buskruit – gebeurt dat niet echt. Tenminste, ik heb het niet meegekregen. Misschien omdat mijn sociale-mediaconsumptie ook niet meer is wat het was. De fratsen van die andere halve zool, Elonnetje Musk, zorgt ervoor dat ik steeds minder zin heb om op die grote X te tikken. Na een tijdje merk je dat je er niks aan mist ook. Maar goed, we hadden het over de Amerikaanse verkiezingen. Iemand waar ik af en toe mee samen werk is een aantal jaar terug me...

#144 De mensheid zal nog van mij horen

Mag je een boek bejubelen alvorens je hem uitgelezen hebt? Ga het toch doen. In de podcast Radio Romano, een voortzetting van de Krokante Leesmap, werd het nieuwe boek van Joris van Casteren getipt. Bekend van titels als Lelystad, Het been in de IJssel en Het zusje van de bruid. De titel van dat boek over de man die jarenlang zijn overleden moeder in huis bewaarde heb ik zo snel niet paraat. Lelystad was een toffe leeservaring, kan niet anders zeggen. Zijn manier van schrijven - kort en afstandelijk en juist daardoor ironisch – trok me in een mum van tijd door dat hele boek heen. Van Casteren heeft een oog voor het menselijk tekort, en er is niets mooiers dan het menselijk tekort. Even zonder gekheid, de boeken van Van Casteren zijn niet enkel droog of grappig. Vaak juist een beetje luguber. Zoals Het been in de IJssel, wat gaat over, nou ja, een gevonden menselijk been in de IJssel. Dat boek is een zoektocht naar de eigenaar van dat been, wat hem uiteindelijk helemaal naar Duitsland l...