Doorgaan naar hoofdcontent

kort stukje: blauwe maandag

 Moed opbrengen om de laatste persconferentie te bekijken kon ik niet. Ik merkte aan mezelf dat ik coronamoe begon te worden. December ging nog wel. Dan heb je een kerstboom staan en heb je lichtjes hangen. Het helpt je de donkere maand door. Maar waar december nog zijn gezelligheid heeft is januari gewoonweg een nare, donkere rotmaand. Weg lichtjes, weg gezelligheid. 

Gezelligheid opzoeken heeft geen zin, want alles zit op slot. Alle spontaniteit is weg. Vorige week zondag nog hebben we een prachtige wandeling door Gaasterland gemaakt. Maar voor een kopje koffie na de tijd, dan geraak je in deze tijd toch al snel bij de McDonald’s. Het is je enige optie. Afgelopen weekend met vrienden; we wilden wat doen. We zijn het thuis zitten bui.
Nou, daar zaten we hoor, een mcKroket weg te happen in de auto.
Het was onze gezamenlijke hoogtepunt van de week.

De televisie is het enige aanbod van amusement. Ik kijk programma’s als nooit tevoren. Het heeft me veranderd in een zure tv-recensent. Op een avond, toen ik na de maaltijd de sociale media checkte, kwam plotseling het bericht dat in Washington DC het Capitoolgebouw bestormd werd door woedende Trump-supporters. In mijn hoofd zag ik bij OP1 meteen een tafel van bij elkaar geplukte Amerikadeskundigen zitten. Met aan het hoofd Maarten van Rossem.
Het klopte allemaal. En niet alleen bij OP1, maar overal. De hele avond. 
En toch blijf je kijken.  

Nog nooit heb ik zo intensief De Slimste Mens zitten kijken. Ik puzzel mee, vul de galerijen in, noem hardop de antwoorden.
‘Bauhaus!’ schreeuwde ik naar de teevee, toen een kandidaat niet snel genoeg op een bekende bouwstijl kwam. ‘HET IS BAUHAUS!!’.
Ik herken mezelf niet meer terug.

En dan de commercials: zit je in een stevige lockdown, wordt je in de decembermaand overspoeld met zoetsappige reclames waarin je families en vrienden gezellig met elkaar aan een kerstdiner ziet zitten. En jij zit daar, op de bank.
Het nieuwe jaar is begonnen, en hups, daar heb je de reisbureaus weer met hun tropische bestemmingen. Kijk eens hoe mooi het hier is, kom lekker genieten.
In die vele treurige ritjes naar de McDonald’s weet muziek nog enige troost te bieden. Zit je net lekker mee te zingen, hoor je plots Thierry Baudet uit je speaker schreeuwen dat je Nederland terug moet stemmen.
Terug van wat? Waar was Nederland heen al die tijd?
En dat op Radio2, van de NPO. Het door hem zo verachte mediakartel. Zet je de televisie aan zit hij bij OP1, zet je de radio aan zit hij in het STER-reclameblok.
Met het schuim op mijn tanden trap ik het gaspedaal in en woedend eet ik mijn hamburger.  

Genoeg geklaag. Een positief bijeffect van de afgelopen lockdowns is dat ik meer boeken heb gelezen dan dat ik van tevoren deed. Bij de plaatselijke boekhandel, om ze toch een beetje te steunen in deze moeilijke tijd, heb ik het boek ‘Wolfstijd’ van de Duitse auteur Harald Jähner besteld.  
Een boek over het Duitsland in de eerste jaren na de oorlog. Een land in puin, de mannen verslagen en gedesillusioneerd, de vrouwen alleen met hun kroost, stelend en scharrelend om te overleven.
Miljoenen mensen zwierven door Duitsland, verdreven uit hun woongebied, bevrijd uit concentratie- en krijgsgevangenenkampen.
Van de ene schok tuimel ik naar de andere schok. Ik lees over het geallieerde en rode leger, hoe die zich gedroegen tegenover de overgebleven vrouwen – en hoe ze in vele gevallen verkracht en misbruikt werden. Maar de vrouwen maakten er het beste van. Ze zochten plezier, dansten wat af, vreeën ook wat af overigens.
Het puin werd geruimd, het land werd met vallen en opstaan weer opgebouwd.

Een gedachte zwerft tussen het lezen door telkens in mijn hoofd.
Het kan altijd erger.
En: ooit zal het weer zijn zoals het was.

jmzwaan

Reacties

Populaire posts van deze blog

#155 Ranking de logo's

Vanochtend hoorde ik onderweg naar werk in het nieuwsbulletin van Radio2 de ophef voorbijkomen over het nieuwe logo van de Gemeente Urk. Kom op jongens, het is toch een kostelijk plaatje?  Omdat de ambtenaren van de NOP weer aan het werk zijn gegaan, was het zoeken naar een plekje. Mijn Toyotaatje (de meeste Toyota's per inwoners!) parkeerde ik naast een busje van de gemeente. Pas toen viel het logo van de NOP mij op. Was ik al wel bekend mee natuurlijk, maar een mens kijkt nu eenmaal anders naar zaken als hij net uit een dorp vol ophef komt puffen. Laten we de logo's van de andere Flevolandse gemeenten eens van dichtbij bekijken. En laten we er meteen een ranglijstje van maken.  Gemeente Almere Slogan: Het kán in Almere! Het logo van de gemeente Almere springt meteen in het oog. Hier is groots uitgepakt. Er wordt ook prettig gespeeld met het perspectief, waardoor je pas na een tijdje kijken een grote A ontwaart. Groots, maar plat. Almere samengevat. Had wel wat meer creativit...

#145 de Trumpweek

Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen afgelopen week maakte nauwelijks indruk. Op mij noch op de mensen om me heen. Zelfs op sociale media is het behoorlijk rustig. In dat malle grote land is Donald Trump herkozen als president.    ‘Trump is weer president he,’ zei een collega terloops.    ‘Tsja, het is allemaal wat,’ antwoorde ik.    En daarmee was de bespreking van de verkiezingsnacht afgehandeld. Terwijl bij iedereen de alarmbellen af zou moeten gaan – Trump is een lont in een akelig gevaarlijk hoopje buskruit – gebeurt dat niet echt. Tenminste, ik heb het niet meegekregen. Misschien omdat mijn sociale-mediaconsumptie ook niet meer is wat het was. De fratsen van die andere halve zool, Elonnetje Musk, zorgt ervoor dat ik steeds minder zin heb om op die grote X te tikken. Na een tijdje merk je dat je er niks aan mist ook. Maar goed, we hadden het over de Amerikaanse verkiezingen. Iemand waar ik af en toe mee samen werk is een aantal jaar terug me...

#144 De mensheid zal nog van mij horen

Mag je een boek bejubelen alvorens je hem uitgelezen hebt? Ga het toch doen. In de podcast Radio Romano, een voortzetting van de Krokante Leesmap, werd het nieuwe boek van Joris van Casteren getipt. Bekend van titels als Lelystad, Het been in de IJssel en Het zusje van de bruid. De titel van dat boek over de man die jarenlang zijn overleden moeder in huis bewaarde heb ik zo snel niet paraat. Lelystad was een toffe leeservaring, kan niet anders zeggen. Zijn manier van schrijven - kort en afstandelijk en juist daardoor ironisch – trok me in een mum van tijd door dat hele boek heen. Van Casteren heeft een oog voor het menselijk tekort, en er is niets mooiers dan het menselijk tekort. Even zonder gekheid, de boeken van Van Casteren zijn niet enkel droog of grappig. Vaak juist een beetje luguber. Zoals Het been in de IJssel, wat gaat over, nou ja, een gevonden menselijk been in de IJssel. Dat boek is een zoektocht naar de eigenaar van dat been, wat hem uiteindelijk helemaal naar Duitsland l...