Doorgaan naar hoofdcontent

Zwaan leest: gezellige misdaad

 Don´t judge a book by its cover. Wie heeft die uitdrukking niet eens voorbij horen komen? Nu is het mij inmiddels twee keer overkomen dat het wél gebeurde. En het heeft me kennis doen maken met een voor mij geheel nieuw genre: cosy-crime. Grofweg vertaald: gezellige misdaad.

Het eerste boek dat ik tegenkwam was De moordclub (op donderdag) van de Britse schrijver Richard Osman. In het boek komen één keer per week een clubje bejaarden in een rustiek bejaardentehuis samen om zich te buigen over onopgeloste moordzaken uit het verleden. Totdat er een vastgoedontwikkelaar uit het nabijgelegen stadje wordt vermoord en de moordclub zich genoodzaakt voelt in actie te komen. Alles lijkt verbonden te zijn met hun eigen bejaardentehuis.

Het stropje doet het 'm

Het boek kijkt dus mee over de schouders van vier bejaarden en laat zich het beste omschrijven als een mengeling tussen Hendrik Groen en Baantjer – maar dan Brits. En dat is wat het zo heerlijk maakt om te lezen. Je waant je tijdens het lezen in het landelijke Zuid-Engeland en je raakt geïntrigeerd in de levens van de vier bejaarden. Het mysterie vouwt zich als een pakketje uiteen en blijft tot het laatste moment boeiend.

Het aantal sterren? Daar doe ik niet aan.

Het tweede boek is Tante Poldi en de Siciliaanse leeuwen. Dit boek pakte ik puur uit nieuwsgierigheid van de cover. Het zomergevoel spat er van af. Net als van het verhaal overigens.
  De eigenzinnige Beierse Tante Poldi besluit op haar zestigste verjaardag naar Sicilië te verhuizen om zich ‘beschaafd dood te drinken en naar de zee te kijken’. Teleurgesteld door het leven heeft ze besloten om haar laatste levensjaren nog enigszins zonnig door te brengen. Maar dan verdwijnt op een dag haar tuinman Valentino. Zou hij in handen zijn gevallen van de maffia? Tante Poldi besluit haar eigen onderzoek te starten en stuit op rechercheur Montana, die niet wil dat ze zich met zijn onderzoek bemoeid. Maar Tante Poldi laat zich niet kisten.

Het toeval wilde dat niet lang nadat ik dit boek in handen kreeg een vakantie naar Sicilië boekte. Daarom besloot ik het boek een tijdje op de boekenplank te laten wachten totdat ik zelf op Sicilië was, wat het extra leuk maakte om te lezen.

Het verhaal wordt verteld door de ogen van tante’s Poldi Neef, die eens per maand van München naar Sicilië afreist om te werken aan zijn debuutroman en meteen een oogje in het zeil te houden bij zijn tante.
   Verder komt Sicilië in al haar glorie voorbij: de broeierige steden, de temperamentvolle bewoners en het chaotische verkeer. In het boek doet de neef de uitspraak dat Sicilianen remmen als een teken van zwakte zien. En, dat kan ik je vertellen, is daadwerkelijk zo.

Dat de hoofdpersonen zowel Duits als Siciliaans zijn is geen toeval. De schrijver, Mario Giordano, werd als zoon van Italiaanse immigranten geboren in München en verenigd in dit boek zijn beide afkomsten. 

Wat opvalt: beide auteurs zijn van Europese afkomst. En hoewel het dus een typisch Europees genre is, zijn er nog nog geen Nederlandse auteurs die misdaadthrillers wisten te vermengen met een 'gezellige' roman. Misschien dat ons begrip van gezelligheid er nog niet rijp voor is. Ik ben in ieder geval fan. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

#155 Ranking de logo's

Vanochtend hoorde ik onderweg naar werk in het nieuwsbulletin van Radio2 de ophef voorbijkomen over het nieuwe logo van de Gemeente Urk. Kom op jongens, het is toch een kostelijk plaatje?  Omdat de ambtenaren van de NOP weer aan het werk zijn gegaan, was het zoeken naar een plekje. Mijn Toyotaatje (de meeste Toyota's per inwoners!) parkeerde ik naast een busje van de gemeente. Pas toen viel het logo van de NOP mij op. Was ik al wel bekend mee natuurlijk, maar een mens kijkt nu eenmaal anders naar zaken als hij net uit een dorp vol ophef komt puffen. Laten we de logo's van de andere Flevolandse gemeenten eens van dichtbij bekijken. En laten we er meteen een ranglijstje van maken.  Gemeente Almere Slogan: Het kán in Almere! Het logo van de gemeente Almere springt meteen in het oog. Hier is groots uitgepakt. Er wordt ook prettig gespeeld met het perspectief, waardoor je pas na een tijdje kijken een grote A ontwaart. Groots, maar plat. Almere samengevat. Had wel wat meer creativit...

#145 de Trumpweek

Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen afgelopen week maakte nauwelijks indruk. Op mij noch op de mensen om me heen. Zelfs op sociale media is het behoorlijk rustig. In dat malle grote land is Donald Trump herkozen als president.    ‘Trump is weer president he,’ zei een collega terloops.    ‘Tsja, het is allemaal wat,’ antwoorde ik.    En daarmee was de bespreking van de verkiezingsnacht afgehandeld. Terwijl bij iedereen de alarmbellen af zou moeten gaan – Trump is een lont in een akelig gevaarlijk hoopje buskruit – gebeurt dat niet echt. Tenminste, ik heb het niet meegekregen. Misschien omdat mijn sociale-mediaconsumptie ook niet meer is wat het was. De fratsen van die andere halve zool, Elonnetje Musk, zorgt ervoor dat ik steeds minder zin heb om op die grote X te tikken. Na een tijdje merk je dat je er niks aan mist ook. Maar goed, we hadden het over de Amerikaanse verkiezingen. Iemand waar ik af en toe mee samen werk is een aantal jaar terug me...

#144 De mensheid zal nog van mij horen

Mag je een boek bejubelen alvorens je hem uitgelezen hebt? Ga het toch doen. In de podcast Radio Romano, een voortzetting van de Krokante Leesmap, werd het nieuwe boek van Joris van Casteren getipt. Bekend van titels als Lelystad, Het been in de IJssel en Het zusje van de bruid. De titel van dat boek over de man die jarenlang zijn overleden moeder in huis bewaarde heb ik zo snel niet paraat. Lelystad was een toffe leeservaring, kan niet anders zeggen. Zijn manier van schrijven - kort en afstandelijk en juist daardoor ironisch – trok me in een mum van tijd door dat hele boek heen. Van Casteren heeft een oog voor het menselijk tekort, en er is niets mooiers dan het menselijk tekort. Even zonder gekheid, de boeken van Van Casteren zijn niet enkel droog of grappig. Vaak juist een beetje luguber. Zoals Het been in de IJssel, wat gaat over, nou ja, een gevonden menselijk been in de IJssel. Dat boek is een zoektocht naar de eigenaar van dat been, wat hem uiteindelijk helemaal naar Duitsland l...