Doorgaan naar hoofdcontent

fragmenten uit een dagboek: BOOS

Ooit kreeg ik de opdracht om elke dag 3 pagina's vol te schrijven. Omdat dit mij wel beviel, heb ik besloten om dit ook in het nieuwe jaar voort te zetten. Af en toe zal ik een stukje delen op deze blog.

Tim Hofman, de man van BNNVARA die mensen achtervolgd met een camera omdat ze iemand nog een tientje verschuldigd zijn, heeft gistermiddag iets neergezet met zijn programma BOOS waar ik nog steeds beduusd van ben.

Al een week was Nederland in spanning aan het wachten op de betreffende aflevering, waarin een groot schandaal onthuld zou worden. In iedere talkshow en praatprogramma ging het erover. Iedereen verlekkerde zich op de uitkomst en eventuele onthulling van bekende gezichten. Want wat is er nou mooier dan iemand met macht en status te zien vallen. Dat is onze volkssport nummer één. Je moet in ons land nooit inbeelden dat je iets voorstelt. Wie zijn kop boven het maaiveld uitsteekt wordt genadeloos gekapt. En als je dan al omhoogklimt, zul je vroeg of laat toch wel vallen. De rest, die beneden blijft, kijkt naar boven en wacht geduldig af.

De oproep die een half jaar geleden werd gedaan om je te melden als je ´iets had meegemaakt of gezien bij een talentenjacht waarvan je denkt: dit klopt niet’, gelde eigenlijk voor televisieprogramma’s in het algemeen. Maar de aanmeldingen en getuigenissen gingen algauw naar één programma: the Voice of Holland.

The Voice of Holland: een tenenkrommend frikandellenprogramma dat zichzelf al jaren veel te serieus neemt. Die coaches met hun ernstige blikken en knikkende hoofden. Die schreeuwende presentatoren. Dat Amerikaanse knuffelgehalte.
   En dan wordt er omgedraaid. Met een beetje geluk krijg je positieve feedback, niet zelden word je compleet de grond ingeboord door de coaches, vanaf hun veilige rode ronddraaiende troon.
   Stel je voor: het is al spannend om je op te geven, het is al indrukwekkend om in een televisiestudio te zijn, het is al intimiderend om grote namen uit de muziekbranche te zien en dan wordt je volledig afgefikt tijdens een tirade van Anouk. Je droom verwordt tot nachtmerrie.

En zo veranderde voor vele andere deelnemers een spannende droom tot nachtmerrie. Niet door de beoordeling van hun zangkunsten, maar door de beoordeling van hun lichaam.
   Rare grapjes en bedenkelijke verzoeken werden handtastelijkheden en seksueel grensoverschrijdend gedrag – tot het ergste geval.
   In de verhalen rondom coach Ali B zag ik een patroon zichtbaar worden: eerst deelde hij complimentjes uit, hij benoemde het potentiële talent van de meisjes en hij kon er wel voor zorgen dat ze een kans in de finale konden maken. Was de sfeer vertrouwd en amicaal genoeg, dan sloeg hij toe en bleek ‘de knuffelmarokaan’ toch minder aaibaar te zijn. Toen een slachtoffer vroeg of hij niet bang was dat het naar buiten zou komen, antwoorde Ali: ‘niemand gaat jou toch geloven’.
   Zie hier een coach die al zo lang in de rode stoel zit dat hij zich onaantastbaar waant, chantage niet schuwt en zich ontpopt tot roofdier. Een ander woord is er niet.

In de uitzending van Boos zag ik Nederland in het klein. Ik zag vrouwen die anoniem hun verhaal deden, uit angst om herkend en bevooroordeeld te worden. De schaamte die weerklonk in hun stem wisten ze nauwelijks te verhullen. Sommigen hadden jarenlang gewacht en getwijfeld om het te vertellen – gewacht om überhaupt de moed te vinden om het te kúnnen vertellen.
   In aanloop van de uitzending bleef een reactie van Talpa uit. Het wachten was op John de Mol, die aan de wieg stond van het programma en het jarenlang produceerde. En plotseling zat hij in de uitzending zelf. John de Mol, zichtbaar aangedaan door de uitzending die hij voor het interview gezien had, gaf aan in de war te zijn. Hij was er niet van op de hoogte, op één geval na. Hij begreep er niks van.  
   Er waren toch immers loketten opgericht, vertrouwenspersonen aangesteld en afspraken gemaakt? Waarom was er dan zoveel leed geschied en was er nooit melding gemaakt? Alsof hij zeggen wou: ik kan er niks aan doen dat vrouwen niet praten. Dat mensen in de bandleider en tevens zwager van de Mol een figuur met een machtspositie konden zien, kon hij maar niet snappen. Dat coaches en andere mannen ongezien hun gang konden gaan evenmin. Dat zou toch niet onopgemerkt gebleven zijn in studio met 200 mensen.

Inderdaad John, je begrijpt er niks van.

Iemand die al zo lang aan de top zit, dreigt de bodem uit het zicht te raken. Voor een kandidaat die voor het eerst in een studio komt is iedereen daar een machtig figuur. Die coaches, bandleider en regisseur weten dat donders goed. Die weten dat je niet naar buiten treedt met je verhaal als je een contract met ingewikkelde clausules hebt getekend waar ook nog eens de kans op boetes in staat. Die weten dat er tegen hún wordt opgezien en slachtoffers daardoor niet naar buiten treden met hun verhaal, bang als ze zijn voor de risico’s van dien.

In het laatste half uur werd het probleem pas écht zichtbaar. Hoewel ik geen onwil zag in de woorden van John de Mol, bleef een wrange smaak achter.
   John bood heus wel een uitgestoken hand, riep op om te praten en beloofde de omstandigheden te verbeteren zodat vrouwen eerder aan de bel kunnen trekken. Maar dat klonk eerder als: ik kan er niks aan doen als er niet gepraat wordt. Wat niet in mijn zicht is kan ik niet helpen. Als jullie eerder aan de bel hadden getrokken had het niet zover hoeven komen. Eigenlijk is het jullie eigen schuld.

Wat hij eigenlijk had moeten zeggen was niet 'ik ga de omstandigheden verbeteren zodat vrouwen eerder melding kunnen doen', maar: 'ik ga de omstandigheden verbeteren zodat sommige mannen zich niet langer als roofdier kunnen gedragen'. Draai die machtspiramide eens om. 
   Vanochtend stonden er in de kranten een advertentie van medewerkers van Talpa: 

Beste John, het ligt niet aan de vrouwen. Groet, de vrouwen uit je bedrijf. 

Kijk, het begin is er. Om maar af te sluiten zoals bij BOOS: de verantwoordelijkheid ligt altijd bij diegene die over de grens gaat, en niet bij diegene die het overkomt.

Hart gelucht, laptop dicht.


- JMZWAAN 


  

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

#155 Ranking de logo's

Vanochtend hoorde ik onderweg naar werk in het nieuwsbulletin van Radio2 de ophef voorbijkomen over het nieuwe logo van de Gemeente Urk. Kom op jongens, het is toch een kostelijk plaatje?  Omdat de ambtenaren van de NOP weer aan het werk zijn gegaan, was het zoeken naar een plekje. Mijn Toyotaatje (de meeste Toyota's per inwoners!) parkeerde ik naast een busje van de gemeente. Pas toen viel het logo van de NOP mij op. Was ik al wel bekend mee natuurlijk, maar een mens kijkt nu eenmaal anders naar zaken als hij net uit een dorp vol ophef komt puffen. Laten we de logo's van de andere Flevolandse gemeenten eens van dichtbij bekijken. En laten we er meteen een ranglijstje van maken.  Gemeente Almere Slogan: Het kán in Almere! Het logo van de gemeente Almere springt meteen in het oog. Hier is groots uitgepakt. Er wordt ook prettig gespeeld met het perspectief, waardoor je pas na een tijdje kijken een grote A ontwaart. Groots, maar plat. Almere samengevat. Had wel wat meer creativit...

#145 de Trumpweek

Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen afgelopen week maakte nauwelijks indruk. Op mij noch op de mensen om me heen. Zelfs op sociale media is het behoorlijk rustig. In dat malle grote land is Donald Trump herkozen als president.    ‘Trump is weer president he,’ zei een collega terloops.    ‘Tsja, het is allemaal wat,’ antwoorde ik.    En daarmee was de bespreking van de verkiezingsnacht afgehandeld. Terwijl bij iedereen de alarmbellen af zou moeten gaan – Trump is een lont in een akelig gevaarlijk hoopje buskruit – gebeurt dat niet echt. Tenminste, ik heb het niet meegekregen. Misschien omdat mijn sociale-mediaconsumptie ook niet meer is wat het was. De fratsen van die andere halve zool, Elonnetje Musk, zorgt ervoor dat ik steeds minder zin heb om op die grote X te tikken. Na een tijdje merk je dat je er niks aan mist ook. Maar goed, we hadden het over de Amerikaanse verkiezingen. Iemand waar ik af en toe mee samen werk is een aantal jaar terug me...

#144 De mensheid zal nog van mij horen

Mag je een boek bejubelen alvorens je hem uitgelezen hebt? Ga het toch doen. In de podcast Radio Romano, een voortzetting van de Krokante Leesmap, werd het nieuwe boek van Joris van Casteren getipt. Bekend van titels als Lelystad, Het been in de IJssel en Het zusje van de bruid. De titel van dat boek over de man die jarenlang zijn overleden moeder in huis bewaarde heb ik zo snel niet paraat. Lelystad was een toffe leeservaring, kan niet anders zeggen. Zijn manier van schrijven - kort en afstandelijk en juist daardoor ironisch – trok me in een mum van tijd door dat hele boek heen. Van Casteren heeft een oog voor het menselijk tekort, en er is niets mooiers dan het menselijk tekort. Even zonder gekheid, de boeken van Van Casteren zijn niet enkel droog of grappig. Vaak juist een beetje luguber. Zoals Het been in de IJssel, wat gaat over, nou ja, een gevonden menselijk been in de IJssel. Dat boek is een zoektocht naar de eigenaar van dat been, wat hem uiteindelijk helemaal naar Duitsland l...