Doorgaan naar hoofdcontent

Fragmenten uit een dagboek #3

 Het is gek hoe je aan de warmte went. De eerste dagen merk je nog dat je lichaam werken moet om met de hitte om te gaan. Je wapent je ertegen door je ramen dicht te houden, een waaier aan te gooien, rustig aan te doen en vooral heel veel water te drinken. Je hoopt ergens dat het morgen minder warm zal zijn. Vanochtend werd ik wakker en besloot ik om me maar over te geven aan de warmte. De thermometer stond op zesentwintig graden, na het opengooien van de balkondeur zesentwintig-en-een-half. De buren reageren gemengd. De linkerbuur heeft er moeite mee en zit voortdurend plannen te maken hoe hij het beste de dag door komt zonder al te veel last te hebben van de zomerhitte. Mijn rechterbuurman neemt het ervan. Hij slaapt op zijn bank, de slaapkamer is te warm, maar gaat er regelmatig op uit. De natuur in, op zoek naar koele plekken.

Gistermiddag ben ik na een Ginkiestocht naar het strand getrokken. Niet te doen. Het zand gloeiend heet, het strand een bakplaat. Mensen die zeggen dat ze dit heerlijk vinden wantrouw ik. Ik geloof ze niet. Dit is voor niemand te doen.

Salman Rushie is weer aanspreekbaar. De Brits-Indiaanse schrijver die afgelopen vrijdag in de staat New York is aangevallen door een sjiitische extremistische fanatiekeling. Ik kende Rushie daarvoor nog niet. De schrijver leeft al sinds 1989 onder de dreiging van een Fatwa, simpel gezegd: hij was vogelvrij verklaard. Dat allemaal vanwege één boek, de Duivelsverzen, waarin hij bepaalde onderdelen van de Koran aanhaalt en verwerkt tot een magisch realistische roman.

Het boek heb ik nog nooit gelezen, maar het maakt me wel benieuwd. Als een roman teweeg kan brengen dat een religieus leider een fatwa uitspreekt, honderden mensen de straat opgaan en vlaggen en boeken verbranden, een schrijver dertig jaar lang onder permanente bewaking moet leven en dat er nu nog steeds, dertig jaar na dato, jonge fanatieke moslims zijn die er heilig van overtuigd zijn dat deze schrijver dood moet, omwille van wat hij geschreven heeft – dan moet het wel een verdraaid goed boek zijn.

Terwijl het nooit zijn intentie was om te beledigen, of te provoceren. Salman Rushie wilde gewoon bepaalde onderdelen van verhalen uit de Koran, die hij zelf heel mooi vond, verwerken tot een roman. Hij wilde niet onder beveiliging leven, of strijder zijn van het vrije woord – hij wilde gewoon schrijver zijn.

Op Twitter dropen in de afgelopen dagen tweets binnen zoals je van dat medium verwacht. Rechtse Twitteraars die opmerken dat de moslims en linkse media zich opvallend stilhouden. Dat we ons langzaam maar zeker onder een Islamitisch terreurbewind bevinden, dat dit de bedoeling van de elite is. Ook veel tweets van schrijvers, opiniemakers, politici en andere mensen die het belang van het vrije woord verdedigen. Ergens tussendoor glijdt er een screenshot van moslims die positief op de aanval reageren onder mijn duim langs. Het wordt gretig gedeeld in de trant van ‘zie je wel?’.

Toevallig lees ik op het moment In Europa van Geert Mak, ik ben nu ergens halverwege de Tweede Wereldoorlog, zo ongeveer in het midden van het enorme boek. Het stond daar maar in mijn boekenkast. Je moet het dan toch eens lezen. Wat opvallend is: het antisemitisme is helemaal niet door de Nazi’s uitgevonden. De Jodenvervolging evenmin. In Oost-Europa, vooral Rusland, Polen en de Baltische staten, werden hele groepen Joden vervolgd of in koele bloeden vermoord, nog voordat Hitler zijn eerste politieke stappen zette. Opvallend vaak gaat het om een ‘geheime elite’ die als doel heeft de wereldheerschappij op zich te nemen. Het is verbijsterend hoe vaak je dat de laatste tijd om je heen hoort, op sociale media leest, hoe het rond wordt gebazuind in donkere, schimmige chatgroepen.

Buiten is het broeierig. Maar onder onze voeten broeit het ook. Ik kan het niet anders vergelijken met een veenbrand, die telkens naar buiten breekt, geblust wordt en weer doorsijpelt totdat het een zwakke plek vindt en tenslotte weer oplaait.

De uitdaging is en blijft om je niet gek te laten maken.

 

 

 

 

 

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

#155 Ranking de logo's

Vanochtend hoorde ik onderweg naar werk in het nieuwsbulletin van Radio2 de ophef voorbijkomen over het nieuwe logo van de Gemeente Urk. Kom op jongens, het is toch een kostelijk plaatje?  Omdat de ambtenaren van de NOP weer aan het werk zijn gegaan, was het zoeken naar een plekje. Mijn Toyotaatje (de meeste Toyota's per inwoners!) parkeerde ik naast een busje van de gemeente. Pas toen viel het logo van de NOP mij op. Was ik al wel bekend mee natuurlijk, maar een mens kijkt nu eenmaal anders naar zaken als hij net uit een dorp vol ophef komt puffen. Laten we de logo's van de andere Flevolandse gemeenten eens van dichtbij bekijken. En laten we er meteen een ranglijstje van maken.  Gemeente Almere Slogan: Het kán in Almere! Het logo van de gemeente Almere springt meteen in het oog. Hier is groots uitgepakt. Er wordt ook prettig gespeeld met het perspectief, waardoor je pas na een tijdje kijken een grote A ontwaart. Groots, maar plat. Almere samengevat. Had wel wat meer creativit...

#145 de Trumpweek

Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen afgelopen week maakte nauwelijks indruk. Op mij noch op de mensen om me heen. Zelfs op sociale media is het behoorlijk rustig. In dat malle grote land is Donald Trump herkozen als president.    ‘Trump is weer president he,’ zei een collega terloops.    ‘Tsja, het is allemaal wat,’ antwoorde ik.    En daarmee was de bespreking van de verkiezingsnacht afgehandeld. Terwijl bij iedereen de alarmbellen af zou moeten gaan – Trump is een lont in een akelig gevaarlijk hoopje buskruit – gebeurt dat niet echt. Tenminste, ik heb het niet meegekregen. Misschien omdat mijn sociale-mediaconsumptie ook niet meer is wat het was. De fratsen van die andere halve zool, Elonnetje Musk, zorgt ervoor dat ik steeds minder zin heb om op die grote X te tikken. Na een tijdje merk je dat je er niks aan mist ook. Maar goed, we hadden het over de Amerikaanse verkiezingen. Iemand waar ik af en toe mee samen werk is een aantal jaar terug me...

#144 De mensheid zal nog van mij horen

Mag je een boek bejubelen alvorens je hem uitgelezen hebt? Ga het toch doen. In de podcast Radio Romano, een voortzetting van de Krokante Leesmap, werd het nieuwe boek van Joris van Casteren getipt. Bekend van titels als Lelystad, Het been in de IJssel en Het zusje van de bruid. De titel van dat boek over de man die jarenlang zijn overleden moeder in huis bewaarde heb ik zo snel niet paraat. Lelystad was een toffe leeservaring, kan niet anders zeggen. Zijn manier van schrijven - kort en afstandelijk en juist daardoor ironisch – trok me in een mum van tijd door dat hele boek heen. Van Casteren heeft een oog voor het menselijk tekort, en er is niets mooiers dan het menselijk tekort. Even zonder gekheid, de boeken van Van Casteren zijn niet enkel droog of grappig. Vaak juist een beetje luguber. Zoals Het been in de IJssel, wat gaat over, nou ja, een gevonden menselijk been in de IJssel. Dat boek is een zoektocht naar de eigenaar van dat been, wat hem uiteindelijk helemaal naar Duitsland l...