Doorgaan naar hoofdcontent

Weekje Puglia: dag VI

Grotte Verde 

Grotte Verde is een plek langs de weg waar je zo langs rijdt als je niet weet dat het er ligt. Onze vriendelijke buurvrouw heeft het ons als tip gegeven. ‘A cave with green Light in the morning’, zei ze, en de plaatjes die ze op haar telefoon liet zien zag er inderdaad indrukwekkend uit. 

Na een uurtje rijden staan we op een parkeerplaats in Andrano, pal aan de kust onder ons ligt een trappetje naar een rotspartij, waar we verschillende mensen op een handdoek zien zitten. We dalen af en zoeken een plekje. Met een badlaken om mijn middel verwissel ik mijn sportbroekje voor een zwembroek – ik raak er steeds handiger in – en dan is het tijd om af te dalen naar de grot. 

Het is klimmen en klauteren, tenen stoten en balans zien te behouden, maar als we eenmaal in het water staan en de grot inzwemmen, zien we een natuurverschijnsel waar geen Center Parks tegenop kan. Aan de onderkant van de grot gloeit er vanuit het water blauw licht dat de hele grot verlicht. Pas als we de snorkel op hebben en om de beurt een rondje zwemmen, zien we hoe diep het ding wel niet is. Onder ons zwemmen verschillende scholen vissen, zien we enorme onderwatergrotten en paars sponsachtig koraal.  

Nu had ik nooit eerder gesnorkeld. Met de duikbril op en drijvend aan het oppervlak zie je ongelooflijk veel van al het leven onder je. Maar het boezemt ook een beetje angst in. Plotseling zwem je over metersdiepe spelonken, de vissen die er zwemmen zijn niet zo groot, maar wat als ze dat wel zijn? Of als ze naar je toe komen? Het is aan de ene kant beangstigend, aan de andere kant prikkelt het je nieuwsgierigheid en nodigt het uit om verder te zwemmen. 

Voorzichtig als ik ben besluit ik in de buurt van andere snorkelaars te blijven, en vooral niet al te ver de zee in te zwemmen. Anneke daarentegen gaat door je snorkelen heen. Als Odysseus zwemt ze de zee tegemoet. Ik sta op een rots en roep, alweer, dat ze vooral niet te ver mag. 

We klauteren de zee weer uit, halen ons open aan de scherpe rotsen, maar kijken terug op een leuke ervaring. Grotte Verde, mocht je er ooit in de buurt zijn, is zeker de moeite waard. Snorkelen ga ik vaker doen. 

Op Google Maps zoeken we een Lido om de rest van de middag door te brengen. De keuze valt op een strandtentje in het stadje Ortranto. Een klein gemoedelijk stadje aan de kust. We huren een ligbed en leggen onze lijven ten ruste. 

In de avond koken we een pasta in het appartement. Ook wel eens lekker. We struinen tevergeefs Casalabate af voor een ijssalon en slaan voor we slapen gaan zoveel mogelijk muggen dood. Om vervolgens om half vier in de ochtend weer met opgerolde magazines om ons heen te slaan. Aan de bloedspatten op de witte muren te zien zijn we voor een bloeddonatie leeggezogen.  

Morgen hebben we onze laatste dag. Daarna zal onze wekker rond half vier gaan en dan rijden we weer richting Bari. Hoewel we geen wekker hoeven te zetten, daar zorgen de muggen wel voor. 







Reacties

Populaire posts van deze blog

#155 Ranking de logo's

Vanochtend hoorde ik onderweg naar werk in het nieuwsbulletin van Radio2 de ophef voorbijkomen over het nieuwe logo van de Gemeente Urk. Kom op jongens, het is toch een kostelijk plaatje?  Omdat de ambtenaren van de NOP weer aan het werk zijn gegaan, was het zoeken naar een plekje. Mijn Toyotaatje (de meeste Toyota's per inwoners!) parkeerde ik naast een busje van de gemeente. Pas toen viel het logo van de NOP mij op. Was ik al wel bekend mee natuurlijk, maar een mens kijkt nu eenmaal anders naar zaken als hij net uit een dorp vol ophef komt puffen. Laten we de logo's van de andere Flevolandse gemeenten eens van dichtbij bekijken. En laten we er meteen een ranglijstje van maken.  Gemeente Almere Slogan: Het kán in Almere! Het logo van de gemeente Almere springt meteen in het oog. Hier is groots uitgepakt. Er wordt ook prettig gespeeld met het perspectief, waardoor je pas na een tijdje kijken een grote A ontwaart. Groots, maar plat. Almere samengevat. Had wel wat meer creativit...

#145 de Trumpweek

Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen afgelopen week maakte nauwelijks indruk. Op mij noch op de mensen om me heen. Zelfs op sociale media is het behoorlijk rustig. In dat malle grote land is Donald Trump herkozen als president.    ‘Trump is weer president he,’ zei een collega terloops.    ‘Tsja, het is allemaal wat,’ antwoorde ik.    En daarmee was de bespreking van de verkiezingsnacht afgehandeld. Terwijl bij iedereen de alarmbellen af zou moeten gaan – Trump is een lont in een akelig gevaarlijk hoopje buskruit – gebeurt dat niet echt. Tenminste, ik heb het niet meegekregen. Misschien omdat mijn sociale-mediaconsumptie ook niet meer is wat het was. De fratsen van die andere halve zool, Elonnetje Musk, zorgt ervoor dat ik steeds minder zin heb om op die grote X te tikken. Na een tijdje merk je dat je er niks aan mist ook. Maar goed, we hadden het over de Amerikaanse verkiezingen. Iemand waar ik af en toe mee samen werk is een aantal jaar terug me...

#144 De mensheid zal nog van mij horen

Mag je een boek bejubelen alvorens je hem uitgelezen hebt? Ga het toch doen. In de podcast Radio Romano, een voortzetting van de Krokante Leesmap, werd het nieuwe boek van Joris van Casteren getipt. Bekend van titels als Lelystad, Het been in de IJssel en Het zusje van de bruid. De titel van dat boek over de man die jarenlang zijn overleden moeder in huis bewaarde heb ik zo snel niet paraat. Lelystad was een toffe leeservaring, kan niet anders zeggen. Zijn manier van schrijven - kort en afstandelijk en juist daardoor ironisch – trok me in een mum van tijd door dat hele boek heen. Van Casteren heeft een oog voor het menselijk tekort, en er is niets mooiers dan het menselijk tekort. Even zonder gekheid, de boeken van Van Casteren zijn niet enkel droog of grappig. Vaak juist een beetje luguber. Zoals Het been in de IJssel, wat gaat over, nou ja, een gevonden menselijk been in de IJssel. Dat boek is een zoektocht naar de eigenaar van dat been, wat hem uiteindelijk helemaal naar Duitsland l...