Doorgaan naar hoofdcontent

Weekje Puglia: dag VII

Ostuni, Brandisi en Lecce

Vakanties zijn een vreemd soort ontsnapping aan de werkelijkheid. Na verloop van tijd begint tijd en ruimte een beetje door elkaar te lopen. Je denkt dat het woensdag is, blijkt het al vrijdag te zijn. Nee, op dinsdag hebben we de grotten bezocht. Of was dat toch woensdag? De eerste vakantiedag lijkt al een maand geleden, terwijl het in feite nog minder dan een week terug is. Ik beschouw het maar als een goed teken. Daar is vakantie immers voor bedoeld.

Ostuni is een stadje op een heuvel gebouwd. We klimmen omhoog met onze Fiat, zoeken een parkeerplek en laten onze benen ons lichaam omhoogtillen over de talloze trappen en steegjes. Het zakje met postkaarten, dat al dagen in mijn rugzak zit, moeten nu toch eens beschreven worden. Op een terrasje bestellen we, wederom, een café Americano en een sinaasappelsap – voor de vitamientjes. Het is heiig. De zon weet zich niet door de wolken te breken, maar zorgt wel voor een benauwd en drukkend gevoel.  

Bij toeristenwinkeltjes zoeken we naar souvenirs. Dan lopen we door een steegje dat uitzicht geeft op een olijfboomgaard diep onder ons. We dalen trappen af, hijgen wat na en halen weer diep adem voor een volgende trap omhoog. In deze streek worden de straten betegeld met speksteen. Staat mooi, zeker, maar zie er maar eens heelhuids over voort te bewegen. Vooral als je allebei slippers en sandalen draagt. Het is topsport.

Om wat af te koelen rijden we nog eens naar de kust en zoeken we een lido op. Rosa Marina heeft het plekje, hoewel van een dorpje geen sprake is. Het is eerder een verzameling jachthavens, vakantieparken en strandjes. We bestellen een lunch bij een barretje waarvan het personeel heel graag naar huis wil. Het is bijna één uur en hun siësta begint. Hoewel er verder geen toeristen of andere klandizie is, en ze toch aan ons verdienen kunnen, gaat alles met een lichte tegenzin. Tsja, dat zijn Italianen. Ze zijn vriendelijk en hulpvaardig, maar kom niet aan hun siësta.

De volgende stad op de planning: Brandisi. Een betere naam als stad kun je niet hebben. Brindisi. Het klinkt zomers, exotisch zelfs en prikkelt de fantasie. Eenmaal aangekomen in Brindisi laat de stad weinig aan de verbeelding over. Bovenaan een steile trap staat een enorme marmeren zuil uit de Romeinse tijd die het einde van de Via Appia markeert, een oude weg tussen Rome en Brandisi, waarover handel en soldaten werden verplaatst. De zuil is één van de hoogtepunten van het stadje. Het is nog steeds zeer drukkend en benauwd.

We lopen nog een klein, oud rond kerkje in en bewonderen middeleeuwse fresco’s en achterliggende tuin met citroenbomen en granaatappelbomen. Dan gaan we op zoek naar de gezelligheid. We lopen door straten met zielloze nieuwbouw, druk verkeer en besluiten maar dat Brindisi niet de meest ideale plek is om de vakantie af te sluiten.

Lecce, de barokke stad waar we eerder deze week doorheen hebben geslenterd en bovendien goed gegeten hebben, voelt inmiddels vertrouwd. Het Centro Historico is gezellig druk. We zien al het barok nu eens bij daglicht. We bestellen een mojito aan het oude plein met amfitheater en laten de stad aan ons voorbij wandelen. Bij een pastabar raken we aan de praat met een Amerikaanse over Micheal Jackson en de nare bijsmaak die zijn muziek inmiddels heeft. Dan is het wel mooi geweest. Tijd om naar appartement te keren en ons klaar te maken voor ons vertrek.

Zoals ik al zei: vakantie is een vreemde ontsnapping aan de realiteit. Plotseling besef je dat je morgen weer in huis bent, in Nederland, op Urk. En bij alles wat je doet bedenk je dat het de laatste keer is. De laatste keer dat stukje rijden van Lecce naar Casalabate. De laatste keer zoeken naar de juiste straat waar het appartement staat, de laatste keer staan klungelen aan het slot van het hek, enzovoort. Voor we onze lichamen te rusten leggen doen we een strooptocht door het appartement en proberen we zoveel mogelijk muggen onschadelijk te maken. De koffers worden ingepakt. De wekker wordt gezet op 3:30.

Als we op de weg zijn overvalt ons een regenbui. Voor ons, boven ons en achter ons onweer het. De lucht wordt voortdurend opgelicht door bliksemschichten. We parkeren de huurauto op de afgesproken plek, wandelen naar het vliegveld en een paar uur later staan we met onze voeten op Hollandse bodem, heeft het aangename zeebriesje plaats gemaakt voor een stevige herfstwind. De vakantie is voorbij.

Als ik mijn eigen appartementje binnenstap lijkt alles een stuk ruimer. Dat is ook zo’n bijeffect van vakantie. Ik zoek vast een plekje voor het foute toeristentegeltje waar trullo op staan afgebeeld. Een herinnering aan een vakantie met veel zon, water, strand en goed eten. We hebben leuke stadjes ontdekt, de onderwaterwereld van de Adriatische zee, de gastvrijheid en gemoedelijkheid van de zuidelijke Italianen. Dan is het stil. Meteen mis ik Zuid-Italië, waar ik heb gesnorkeld, in metershoge golven heb gezwommen, grotten heb bezocht en vooral veel lol heb gehad met Anneke. Samen hebben we de mooiste plekjes van Puglia gezien, gegeten, gelachen, geslenterd en gevloekt op de muggen. 

Ik mis het nu al. 






Reacties

Populaire posts van deze blog

#155 Ranking de logo's

Vanochtend hoorde ik onderweg naar werk in het nieuwsbulletin van Radio2 de ophef voorbijkomen over het nieuwe logo van de Gemeente Urk. Kom op jongens, het is toch een kostelijk plaatje?  Omdat de ambtenaren van de NOP weer aan het werk zijn gegaan, was het zoeken naar een plekje. Mijn Toyotaatje (de meeste Toyota's per inwoners!) parkeerde ik naast een busje van de gemeente. Pas toen viel het logo van de NOP mij op. Was ik al wel bekend mee natuurlijk, maar een mens kijkt nu eenmaal anders naar zaken als hij net uit een dorp vol ophef komt puffen. Laten we de logo's van de andere Flevolandse gemeenten eens van dichtbij bekijken. En laten we er meteen een ranglijstje van maken.  Gemeente Almere Slogan: Het kán in Almere! Het logo van de gemeente Almere springt meteen in het oog. Hier is groots uitgepakt. Er wordt ook prettig gespeeld met het perspectief, waardoor je pas na een tijdje kijken een grote A ontwaart. Groots, maar plat. Almere samengevat. Had wel wat meer creativit...

#145 de Trumpweek

Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen afgelopen week maakte nauwelijks indruk. Op mij noch op de mensen om me heen. Zelfs op sociale media is het behoorlijk rustig. In dat malle grote land is Donald Trump herkozen als president.    ‘Trump is weer president he,’ zei een collega terloops.    ‘Tsja, het is allemaal wat,’ antwoorde ik.    En daarmee was de bespreking van de verkiezingsnacht afgehandeld. Terwijl bij iedereen de alarmbellen af zou moeten gaan – Trump is een lont in een akelig gevaarlijk hoopje buskruit – gebeurt dat niet echt. Tenminste, ik heb het niet meegekregen. Misschien omdat mijn sociale-mediaconsumptie ook niet meer is wat het was. De fratsen van die andere halve zool, Elonnetje Musk, zorgt ervoor dat ik steeds minder zin heb om op die grote X te tikken. Na een tijdje merk je dat je er niks aan mist ook. Maar goed, we hadden het over de Amerikaanse verkiezingen. Iemand waar ik af en toe mee samen werk is een aantal jaar terug me...

#144 De mensheid zal nog van mij horen

Mag je een boek bejubelen alvorens je hem uitgelezen hebt? Ga het toch doen. In de podcast Radio Romano, een voortzetting van de Krokante Leesmap, werd het nieuwe boek van Joris van Casteren getipt. Bekend van titels als Lelystad, Het been in de IJssel en Het zusje van de bruid. De titel van dat boek over de man die jarenlang zijn overleden moeder in huis bewaarde heb ik zo snel niet paraat. Lelystad was een toffe leeservaring, kan niet anders zeggen. Zijn manier van schrijven - kort en afstandelijk en juist daardoor ironisch – trok me in een mum van tijd door dat hele boek heen. Van Casteren heeft een oog voor het menselijk tekort, en er is niets mooiers dan het menselijk tekort. Even zonder gekheid, de boeken van Van Casteren zijn niet enkel droog of grappig. Vaak juist een beetje luguber. Zoals Het been in de IJssel, wat gaat over, nou ja, een gevonden menselijk been in de IJssel. Dat boek is een zoektocht naar de eigenaar van dat been, wat hem uiteindelijk helemaal naar Duitsland l...