Doorgaan naar hoofdcontent

10 fijne podcasts

De podcasts schieten als paddenstoelen uit de grond. Naast Spotify heb je nu ook Podimo, die zich exclusief op podcasts richt. Omdat De Krokante Leesmap afscheid nam van de NPO en vertrok naar de Denen, besloot ik om een proefabonnementje te nemen. Sindsdien luister ik meer podcasts dan me lief is. 

Hieronder 10 podcasttips voor als je nog op zoek bent naar een fijne afleiding tijdens het schoonmaken. Of autorijden. Nou ja, je begrijpt me wel.

1: de Krokante Leesmap/Radio Romano
Een paar jaar terug, toen podcasts helemaal nog niet zo’n ding was trouwens, stuitte ik op De Krokante Leesmap. Een show van NPO-radio 1, waarin Roelof de Vries, Noortje Veldhuizen en respectievelijk Marcel van Roosmalen iedere aflevering een tijdschrift meenamen en bespraken. Die bespreking was eigenlijk het minst interessant. Vooral het gekibbel, gesnauw en de dynamiek tussen het trio maakt de podcast het (terug)luisteren waard. Radio Romano, zoals de podcast heet sinds het naar Podimo is vertrokken, is een prima voortzetting daarvan.

2: Etenstijd!
Een podcast met Teun ven der Keuken en Yvette van Boven, ook bekend van het kookprogramma Koken Met Van Boven. Het is geen kookpodcast in de zin van dat er recepten gedeeld worden of dat er een gerecht bereidt wordt, maar er wordt gebabbeld over van alles en nog wat. Over ondergewaardeerd softijs bijvoorbeeld, of hoe je met groenteschillen een fantastische bouillon trekt. Na een aflevering heb je trek en krijg je zin om te koken.

3: Weer Een Dag
Gijs Groenteman belt elke dag - hij houdt het bij met een kookwekker - met Marcel van Roosmalen. Tsja, meer kan ik er niet over zeggen. Behalve dan sinds de podcast wordt gemaakt het een vast onderdeel van mijn ochtendritueel is geworden.

4: Oorlogshandelingen
Geschiedenisdocent Roel Gootzen en, ja daar is ‘ie weer, Marcel van Roosmalen, trekken langs oorlogsmonumenten doorheen het land. Ondertussen babbelen ze wat af over onze herdenkingscultuur en de manier waarop we naar de geschiedenis kijken. Aflevering twee - Almere - is een aanrader.

5: Europa Draait Door
Onlangs, toen de NOS aandacht besteedde aan sociale ongelijkheid in de Verenigde Staten van Amerika, terwijl in Frankrijk de rivieren waren opgedroogd en in Italië een spannende verkiezingstijd begon los te barsten, dacht ik: waarom besteed de media zo weinig aandacht aan Europa? We kennen zowat de hele bekende-mensen-bubbel van Hollywood, maar hebben geen idee wie de Bondskanselier van Duitsland is, of de Premier van België, om maar eens wat te noemen. Wordt het geen tijd voor een Europees programma? Gelukkig zijn daar Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, die elke week de ontwikkelingen op het Europese continent doornemen. Een vermakelijke podcast.

6: Complotcast
Is Elvis Presley echt wel overleden in 1977? Of loopt hij af en toe nog rond op Graceland? De aarde is gewoon plat. Omringd door een enorme muur van ijs. En de maanlanding heeft nooit plaatsgevonden: het is allemaal één groot complot. Een beetje amateuristische podcast gemaakt door twee liefhebbers van complottheorieën, maar ja zo vermakelijk. Het is ongelooflijk hoeveel bizarre theorieën er de ronde doen. Pas wel op: het is geen podcast om te bingeluisteren, je zou er mogelijk in gaan kunnen geloven.

7: Waar komt pindakaas vandaan?
Een serie podcast van het Instituut voor Nederlandse Taal. In de afleveringen wordt de herkomst van doodgewone woorden uitgelegd. Waarom zeggen wij Pindakaas en geen pindaboter, naar het Engelse woord voor het bruine smeersel? Het antwoord is verrassender dan je misschien zal denken.  

8: Echt gebeurd
Een podcast waarin bekende, maar vaker onbekende, Nederlanders voor een microfoon gaan staan en een waargebeurd verhaal vertellen. Soms grappig, soms ontroerend. Dit was één van de eerste podcast die ik begon te luisteren en nog steeds weet hij te boeien.

9: Mathilde’s Mysterie
Het genre true-crime vind ik vaak bezwaarlijk, omdat het gaat over echt gebeurde feiten, die vandaag de dag nog herinnerd worden door nabestaanden. Leuke herinneringen zijn dat niet. Om daar een blik met fictie tegenaan te gooiden of te speculeren over een alternatieve loop der dingen is vaak niet smaakvol. Toch werd ik gegrepen door deze podcast. En daar vooral door het figuur Mathilde Willink. Wat een fantastische vrouw moet het zijn geweest.
En zoals zoveel binnen dit genre, wordt er een vraag opgeworpen, wordt er druk gespeculeerd en uiteindelijk is de uitkomst… tsja, dat kan ik moeilijk verklappen. Zou een beetje flauw zijn.  

10: Alle geschiedenis ooit
Een beetje een zouteloze podcast, eerlijk gezegd. Gewoon drie geschiedenisliefhebbers die elke week een moment uit de geschiedenis doorspreken. Zit af en toe wel wat leuks tussen hoor. Op alle streamingsdiensten te beluisteren, uitgebreidere afleveringen exclusief op Podimo. 
De aflevering over Pim Fortuyn is trouwens wel een aanrader. Daar wordt de podcastmaker Guus Valk uitgenodigd om zijn podcast 'Pim' te pluggen. Ook een hele goeie podcast, maar ik heb nu eenmaal tien plekjes in deze lijst. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

#155 Ranking de logo's

Vanochtend hoorde ik onderweg naar werk in het nieuwsbulletin van Radio2 de ophef voorbijkomen over het nieuwe logo van de Gemeente Urk. Kom op jongens, het is toch een kostelijk plaatje?  Omdat de ambtenaren van de NOP weer aan het werk zijn gegaan, was het zoeken naar een plekje. Mijn Toyotaatje (de meeste Toyota's per inwoners!) parkeerde ik naast een busje van de gemeente. Pas toen viel het logo van de NOP mij op. Was ik al wel bekend mee natuurlijk, maar een mens kijkt nu eenmaal anders naar zaken als hij net uit een dorp vol ophef komt puffen. Laten we de logo's van de andere Flevolandse gemeenten eens van dichtbij bekijken. En laten we er meteen een ranglijstje van maken.  Gemeente Almere Slogan: Het kán in Almere! Het logo van de gemeente Almere springt meteen in het oog. Hier is groots uitgepakt. Er wordt ook prettig gespeeld met het perspectief, waardoor je pas na een tijdje kijken een grote A ontwaart. Groots, maar plat. Almere samengevat. Had wel wat meer creativit...

#145 de Trumpweek

Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen afgelopen week maakte nauwelijks indruk. Op mij noch op de mensen om me heen. Zelfs op sociale media is het behoorlijk rustig. In dat malle grote land is Donald Trump herkozen als president.    ‘Trump is weer president he,’ zei een collega terloops.    ‘Tsja, het is allemaal wat,’ antwoorde ik.    En daarmee was de bespreking van de verkiezingsnacht afgehandeld. Terwijl bij iedereen de alarmbellen af zou moeten gaan – Trump is een lont in een akelig gevaarlijk hoopje buskruit – gebeurt dat niet echt. Tenminste, ik heb het niet meegekregen. Misschien omdat mijn sociale-mediaconsumptie ook niet meer is wat het was. De fratsen van die andere halve zool, Elonnetje Musk, zorgt ervoor dat ik steeds minder zin heb om op die grote X te tikken. Na een tijdje merk je dat je er niks aan mist ook. Maar goed, we hadden het over de Amerikaanse verkiezingen. Iemand waar ik af en toe mee samen werk is een aantal jaar terug me...

#144 De mensheid zal nog van mij horen

Mag je een boek bejubelen alvorens je hem uitgelezen hebt? Ga het toch doen. In de podcast Radio Romano, een voortzetting van de Krokante Leesmap, werd het nieuwe boek van Joris van Casteren getipt. Bekend van titels als Lelystad, Het been in de IJssel en Het zusje van de bruid. De titel van dat boek over de man die jarenlang zijn overleden moeder in huis bewaarde heb ik zo snel niet paraat. Lelystad was een toffe leeservaring, kan niet anders zeggen. Zijn manier van schrijven - kort en afstandelijk en juist daardoor ironisch – trok me in een mum van tijd door dat hele boek heen. Van Casteren heeft een oog voor het menselijk tekort, en er is niets mooiers dan het menselijk tekort. Even zonder gekheid, de boeken van Van Casteren zijn niet enkel droog of grappig. Vaak juist een beetje luguber. Zoals Het been in de IJssel, wat gaat over, nou ja, een gevonden menselijk been in de IJssel. Dat boek is een zoektocht naar de eigenaar van dat been, wat hem uiteindelijk helemaal naar Duitsland l...