Doorgaan naar hoofdcontent

#4 Elfie Tromp revisited

 Ach, die arme Pim Lammers. Mocht ie een langgekoesterde droom in vervulling laten gaan om dichter van de Kinderboekenweek te zijn, heeft vergeten zangeresje Monique Smit een kortverhaal voor volwassenen gevonden dat een intieme relatie tussen een voetballertje en trainer als thema heeft. (Een thema zo oud als de weg naar Rome trouwens). Het leidde zelfs tot Kamervragen van Van Haga, die door zijn vragen liet blijken het verhaal niet gelezen te hebben – laat staan zich verdiept te hebben in de auteur. En die auteur voelt zich nu, door een hetze vanuit deze conservatieve kringen en zelfs doodbedreigingen richting hem, genoodzaakt zich terug te trekken van die hele Kinderboekenweek. Het zegt genoeg over de zogenoemde ontlezing in dit land. Feit en fictie worden nog amper gescheiden, of de onderscheiding ervan wordt nauwelijks nog begrepen, auteur en werk staan niet meer los van elkaar. Onderbuikgevoelens en misinterpretaties hebben vrij spel. Nou, fijne ontwikkeling hoor.

Misschien moest ik door het bovenstaande deze week zomaar denken aan de radiocolumn van Elfie Tromp. Weet je het nog? In die woelige tijd met die uit de hand gelopen ruzie tussen twee Urker jongens waarvan één met Marokkaanse ouders, wat uitliep op een meute tuig voor en in het huis van die jongen? Het was een schandalige toestand, het dorp in rep en roer, camerabusjes reden in en uit. En Elfie Tromp sprak een radiocolumn uit.
   Wat ik me vooral herinner is de ophef en hevige emoties als reactie op die afzichtelijke tweeënhalve minuut zendtijd. Het plaatselijke politiebureau bood plaatsgenoten de kans om aangifte te doen. De toenmalige burgermeester onderzocht of er juridische stappen genomen konden worden tegen de kwetsende columnist.
   Indertijd was ook ik pislink na het horen van de woorden van Tromp. Maar aangifte heb ik niet gedaan. Misschien vond ik het net een stap te ver gaan. In plaats daarvan stapte ik briesend achter de tekentafel en tekende ik mijn frustraties van me af in de vorm van een stripverhaaltje. En die frustraties zat hem niet in de woorden zelf, maar vooral in de gemakzuchtige manier waarop hij in elkaar was gestoken en vervolgens werd uitgesproken.

Meteen bij het zien van het YouTubefilmpje was duidelijk dat Tromp nog nooit eerder van Urk had gehoord. In de trein naar de studio – althans, zo stel ik mij dat zo voor – had ze de Wikipediapagina van het voormalig eiland eens door gescrold en alle vooroordelen en aanwezige eigenaardigheden op een rijtje gezet. Ze snuiven allemaal wat af! Waar is God in dit o zo Christelijke dorp? Inteelt! Vergeet inteelt niet! Ze hebben zelfs een eigen inteeltziekte!

Overdrijving als stijlvorm, zo verweerde Tromp zich na de kritiek. Inderdaad, overdrijving is een veel toegapaste stijlvorm bij columnisten. Maar tussen overdrijving en het punt dat je maken wilt zit een heel precaire balans, die niet velen in de vingers hebben. De plank wordt vaker misgeslagen dan raak, om het zo maar te zeggen. Waar ik indertijd het schuim op mijn lippen had staan, haalde ik nu na het opnieuw luisteren mijn schouders op en dacht ik: tsja, het is gewoon een hele slechte column.

Woorden dien je te bestrijden met woorden. Een column mag best prikkelen of schuren en een columnist mag ook best klappen uitdelen. Dat is waar een columnist voor is. En daarbij bedacht ik me onlangs: eigenlijk is het ook wel eens goed om iets te horen waarmee je het niet per sé eens bent. Hoe vaak lezen we, luisteren of zien we nog iets waar we het niet mee eens zijn? Waarvan we van streek raken? Wat ons laat ergeren en ons bloed laat koken? En hoe vaak dwingen we onszelf om daar eens rustig over na te denken en te onderzoeken wáárom we het er niet mee eens zijn?
   Ga maar na: televisie is zo gladgestreken en doodsaai gemaakt dat het nog amper gekeken wordt. We vluchten massaal de streamingsdiensten op waar het algoritme precies weet en ons trakteert op wat we willen zien en horen.

Gun jezelf de kans om lekker te ergeren. Daag jezelf uit om te ontdekken waarom en waar het vandaan komt. En doe er je voordeel mee. In het geval van Pim Lammers: dat is waar literatuur voor is bedoeld.

Eigenlijk hebben we juist meer mensen als Pim Lammers nodig. En vooruit, Elfie Tromp mag ook genoemd worden.

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

#155 Ranking de logo's

Vanochtend hoorde ik onderweg naar werk in het nieuwsbulletin van Radio2 de ophef voorbijkomen over het nieuwe logo van de Gemeente Urk. Kom op jongens, het is toch een kostelijk plaatje?  Omdat de ambtenaren van de NOP weer aan het werk zijn gegaan, was het zoeken naar een plekje. Mijn Toyotaatje (de meeste Toyota's per inwoners!) parkeerde ik naast een busje van de gemeente. Pas toen viel het logo van de NOP mij op. Was ik al wel bekend mee natuurlijk, maar een mens kijkt nu eenmaal anders naar zaken als hij net uit een dorp vol ophef komt puffen. Laten we de logo's van de andere Flevolandse gemeenten eens van dichtbij bekijken. En laten we er meteen een ranglijstje van maken.  Gemeente Almere Slogan: Het kán in Almere! Het logo van de gemeente Almere springt meteen in het oog. Hier is groots uitgepakt. Er wordt ook prettig gespeeld met het perspectief, waardoor je pas na een tijdje kijken een grote A ontwaart. Groots, maar plat. Almere samengevat. Had wel wat meer creativit...

#145 de Trumpweek

Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen afgelopen week maakte nauwelijks indruk. Op mij noch op de mensen om me heen. Zelfs op sociale media is het behoorlijk rustig. In dat malle grote land is Donald Trump herkozen als president.    ‘Trump is weer president he,’ zei een collega terloops.    ‘Tsja, het is allemaal wat,’ antwoorde ik.    En daarmee was de bespreking van de verkiezingsnacht afgehandeld. Terwijl bij iedereen de alarmbellen af zou moeten gaan – Trump is een lont in een akelig gevaarlijk hoopje buskruit – gebeurt dat niet echt. Tenminste, ik heb het niet meegekregen. Misschien omdat mijn sociale-mediaconsumptie ook niet meer is wat het was. De fratsen van die andere halve zool, Elonnetje Musk, zorgt ervoor dat ik steeds minder zin heb om op die grote X te tikken. Na een tijdje merk je dat je er niks aan mist ook. Maar goed, we hadden het over de Amerikaanse verkiezingen. Iemand waar ik af en toe mee samen werk is een aantal jaar terug me...

#144 De mensheid zal nog van mij horen

Mag je een boek bejubelen alvorens je hem uitgelezen hebt? Ga het toch doen. In de podcast Radio Romano, een voortzetting van de Krokante Leesmap, werd het nieuwe boek van Joris van Casteren getipt. Bekend van titels als Lelystad, Het been in de IJssel en Het zusje van de bruid. De titel van dat boek over de man die jarenlang zijn overleden moeder in huis bewaarde heb ik zo snel niet paraat. Lelystad was een toffe leeservaring, kan niet anders zeggen. Zijn manier van schrijven - kort en afstandelijk en juist daardoor ironisch – trok me in een mum van tijd door dat hele boek heen. Van Casteren heeft een oog voor het menselijk tekort, en er is niets mooiers dan het menselijk tekort. Even zonder gekheid, de boeken van Van Casteren zijn niet enkel droog of grappig. Vaak juist een beetje luguber. Zoals Het been in de IJssel, wat gaat over, nou ja, een gevonden menselijk been in de IJssel. Dat boek is een zoektocht naar de eigenaar van dat been, wat hem uiteindelijk helemaal naar Duitsland l...