Doorgaan naar hoofdcontent

#11 bloggen is ploeteren

De documentenmap op mijn laptop mocht wel eens worden opgeschoond. Ik ben niet het type dat alles netjes in mapjes sorteert, terwijl ik dat wel zou moeten doen. Dus maakte ik wat mapjes aan en sleepte ik bestanden en documenten naar de juiste categorie. Een zieltogend en vervelend klusje, maar ook nuttig. Want zo opende ik bestanden van jaren terug. Schoolwerk van toen ik nog de opleiding deed, mijn eerste sollicitatiebrieven, mijn eerste CV, enzovoort. Maar ook heel veel pogingen voor blogsposten en verhalen.

In de loop der tijd heb ik zoveel ideeën gehad voor verhalen of blogposten, en telkens als ik zo’n documentje opende zag ik dat het zomaar halverwege ophield. Of ik opende een bestand dat ik had geschreven als ik weer een idee had voor een boek (langgekoesterde wens) en las ik het werk van iemand die zo graag een verhaal wilde schrijven dat hij alles in de eerste pagina’s propte dat het na tweeënhalf pagina’s vastliep en ophield.

Ik vond tientallen blogposten die nooit gepubliceerd zijn. De meeste daarvan hadden een onderwerp waarvan ik zelf niet goed wist wat ik er nou van vond of welk punt ik wilde maken. Of het had een onderwerp waar ik toen heel fel op was, maar waarover ik nu mijn schouders ophaal.

Bij sommige stukjes van een aantal jaar terug liep de schrijfstijl niet zo lekker. Andere stukjes hadden best een goed onderwerp en had ook best een goede blogpost kunnen worden, maar ik had er niet de juiste woorden voor. Ik vond een blogpost die prima het internet op kon worden gegooid, maar ja, angst voor de publicatieknop.

Van de opschoonsessie hield ik wat dingen over:

-        Schaam je niet voor oud (slecht) werk. Een van de eerste tips die krijgt als je iets met schrijven wilt doen: schrijven is een spier die je moet trainen. En het klopt. Des te meer je het doet, des te beter krijg je het in de vingers en uiteindelijk vind je je eigen stem.

-        Schrijven (of bloggen) is ploeteren. Soms schrijf je vijf blogposten voordat je die ene hebt waar je tevreden over bent. En dat is helemaal niet erg. Het kan frustrerend zijn, maar zie er ook de lol van in. Je doet je best om iets te maken en dat is wat telt, ook al gaat het met vallen en opstaan.

-        Creatieve mensen zullen het herkennen: die alsmaar knagende onzekerheid. En als je, net als mij, wat onzeker aangelegd bent, kan je dat tegenhouden om te publiceren. Hierbij een tip: durf! Druk op die publiceerknop! Natuurlijk is het eng dat het daarna openbaar is en iedereen het kan lezen, en er ook wat van vinden zal, maar daarvoor blog je niet. Je doet het in de eerste plaats voor jezelf. En als je er zelf plezier van hebt en eindelijk tevreden bent over dat ene stukje, wat houd je dan nog tegen?

Nu staat mijn documentenmap vol met halfbakken pogingen voor verhalen, blogposten en stukjes. Maar in mijn lade onder mijn bureau liggen ook tekenmappen met half afgemaakte stripverhalen, cartoons en tekeningen. Misschien zegt het iets over mijn doorzettingsvermogen, dat zou best kunnen, maar het zegt ook dat de drang om iets te maken altijd al aanwezig was. Of het nu geschreven of getekend is. En ik heb afgelopen jaar geleerd dat delen op een blog veel leuker is dan dat je alles voor jezelf in een schrijfboekje houdt.

Nu was deze blogpost helemaal niet de bedoeling om te tikken. En misschien is het ook helemaal niet zo publiceren waardig. Maar waarom zou ik het niet doen?

Huppakee, publiceren die handel.

Reacties

Populaire posts van deze blog

#155 Ranking de logo's

Vanochtend hoorde ik onderweg naar werk in het nieuwsbulletin van Radio2 de ophef voorbijkomen over het nieuwe logo van de Gemeente Urk. Kom op jongens, het is toch een kostelijk plaatje?  Omdat de ambtenaren van de NOP weer aan het werk zijn gegaan, was het zoeken naar een plekje. Mijn Toyotaatje (de meeste Toyota's per inwoners!) parkeerde ik naast een busje van de gemeente. Pas toen viel het logo van de NOP mij op. Was ik al wel bekend mee natuurlijk, maar een mens kijkt nu eenmaal anders naar zaken als hij net uit een dorp vol ophef komt puffen. Laten we de logo's van de andere Flevolandse gemeenten eens van dichtbij bekijken. En laten we er meteen een ranglijstje van maken.  Gemeente Almere Slogan: Het kán in Almere! Het logo van de gemeente Almere springt meteen in het oog. Hier is groots uitgepakt. Er wordt ook prettig gespeeld met het perspectief, waardoor je pas na een tijdje kijken een grote A ontwaart. Groots, maar plat. Almere samengevat. Had wel wat meer creativit...

#145 de Trumpweek

Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen afgelopen week maakte nauwelijks indruk. Op mij noch op de mensen om me heen. Zelfs op sociale media is het behoorlijk rustig. In dat malle grote land is Donald Trump herkozen als president.    ‘Trump is weer president he,’ zei een collega terloops.    ‘Tsja, het is allemaal wat,’ antwoorde ik.    En daarmee was de bespreking van de verkiezingsnacht afgehandeld. Terwijl bij iedereen de alarmbellen af zou moeten gaan – Trump is een lont in een akelig gevaarlijk hoopje buskruit – gebeurt dat niet echt. Tenminste, ik heb het niet meegekregen. Misschien omdat mijn sociale-mediaconsumptie ook niet meer is wat het was. De fratsen van die andere halve zool, Elonnetje Musk, zorgt ervoor dat ik steeds minder zin heb om op die grote X te tikken. Na een tijdje merk je dat je er niks aan mist ook. Maar goed, we hadden het over de Amerikaanse verkiezingen. Iemand waar ik af en toe mee samen werk is een aantal jaar terug me...

#144 De mensheid zal nog van mij horen

Mag je een boek bejubelen alvorens je hem uitgelezen hebt? Ga het toch doen. In de podcast Radio Romano, een voortzetting van de Krokante Leesmap, werd het nieuwe boek van Joris van Casteren getipt. Bekend van titels als Lelystad, Het been in de IJssel en Het zusje van de bruid. De titel van dat boek over de man die jarenlang zijn overleden moeder in huis bewaarde heb ik zo snel niet paraat. Lelystad was een toffe leeservaring, kan niet anders zeggen. Zijn manier van schrijven - kort en afstandelijk en juist daardoor ironisch – trok me in een mum van tijd door dat hele boek heen. Van Casteren heeft een oog voor het menselijk tekort, en er is niets mooiers dan het menselijk tekort. Even zonder gekheid, de boeken van Van Casteren zijn niet enkel droog of grappig. Vaak juist een beetje luguber. Zoals Het been in de IJssel, wat gaat over, nou ja, een gevonden menselijk been in de IJssel. Dat boek is een zoektocht naar de eigenaar van dat been, wat hem uiteindelijk helemaal naar Duitsland l...