Doorgaan naar hoofdcontent

#15 Bahasa Hollandia

 Moe van het zoeken naar podcasts zocht ik onlangs in bed naar een interessant YouTube filmpje om te luisteren. Ik kwam uit bij de Universiteit van Nederland, behapbare minicollega´s over uiteenlopende onderwerpen. Een titel sprak me aan: waarom is het Nederlands niet uitgegroeid tot een wereldtaal?

Het had, gezien onze koloniale en handelsverleden, de potentie om uit te groeien tot een taal die door een aanzienlijk deel van de wereldbevolking gesproken kon worden. Zo is het Portugees nog steeds een grote taal in Zuid-Amerika. Stel je voor dat overal waar de Nederlanders voet aan wal hebben gezet nu nog Nederlands zou worden gesproken. Dan had je een taalgebied gehad wat gedeeltes van de Amerikaanse oostkust, Wallonië, Luxemburg, Brazilië, India, Zuid-Afrika, de Caribische eilanden, Australië, Nieuw-Zeeland, Suriname en Indonesië had beslaan.

Wat een afzetmarkt voor schrijvers! In plaats van de eindeloze Marvel films zouden de albums van Suske en Wiske verfilmd worden, Daniel Craig zou geen James Bond, maar Agent 327 spelen, Annie M.G. Schmid zou J.K Rowling van haar troon stoten. Geen Harry Potter, maar Wiplala! Hoe mooi zou het zijn als zoveel kinderen konden opgroeien met de illustraties van Fiep Westendorp? Die zijn, zonder gekheid, van wereldniveau.
   Het bovenstaande is gekkigheid natuurlijk, maar toch, de Nederlandse (jeugd)literatuur bevat pareltjes die een groter publiek verdienen. Als striptekenaar Martin Lodewijk in een Franstalig land was geboren was hij nu samen met zijn stripboeken wereldberoemd geweest.

Maar waarom is het Nederlands na de koloniale periode dan niet zo groot gebleven als het Portugees? Tsja, dat heeft alles te maken met de manier waarop de onderdrukkers omgingen met taal. In Indonesië werden honderden talen gesproken, we beperken ons even tot Java. In Java had men een inheemse taal voor de Elite, en voor het klootjesvolk. Als iemand van de elite een arbeider aansprak deed die dat in zijn eigen taal, een arbeider diende de elitetaal niet te spreken.
   Op precies dezelfde manier deden de Nederlanders dat weer met de Indonesische Elite. Als die Nederlands zouden spreken, zou dat betekenen dat ze gelijk aan hen waren. Stel je voor.

Tot het begin van de vorige eeuw. Verhoudingen veranderde, de koloniale blik werd anders. Het Nederlands mocht gesproken worden. Had je als elitekind het geluk om in Europa te gaan te gaan studeren, kwam je terecht in de Europese hoofdsteden. En doordat je de taal sprak, begreep je je medestudenten. Maar laat in die tijd nu net door Europa de wind van vakbonden, socialisme en nationalisme waaien. Iets waar Europese studenten vol van waren. 

De studenten kwamen terug naar hun eigen land en namen die ideeën mee. Zo vormden zich de eerste vrijheids en onafhankelijkheidsbewegingen. En, de overheersers werden bestreden in hun eigen taal.
In het geval van Indonesië werd na de vrijheidsverklaring gezocht naar een nieuwe taal, die iedereen spreken kon. Een lokale arbeiderstaal werd omgedoopt tot het Bahasa Indonesia.

Taal zegt iets over je identiteit, welke taal je spreekt, hoe je die spreekt. Voer voor een andere blogpost, maar wat ik zeggen wil: doordat de overheersers in Nederlands-Indië het volk niet toestond Nederlands te spreken, werden we na de dekolonisatie teruggeworpen naar ons eigen kleine taalgebied. Het Nederlands werd wat het is en hoort te zijn: een kleine taal, voor een klein land.  

Reacties

Populaire posts van deze blog

#155 Ranking de logo's

Vanochtend hoorde ik onderweg naar werk in het nieuwsbulletin van Radio2 de ophef voorbijkomen over het nieuwe logo van de Gemeente Urk. Kom op jongens, het is toch een kostelijk plaatje?  Omdat de ambtenaren van de NOP weer aan het werk zijn gegaan, was het zoeken naar een plekje. Mijn Toyotaatje (de meeste Toyota's per inwoners!) parkeerde ik naast een busje van de gemeente. Pas toen viel het logo van de NOP mij op. Was ik al wel bekend mee natuurlijk, maar een mens kijkt nu eenmaal anders naar zaken als hij net uit een dorp vol ophef komt puffen. Laten we de logo's van de andere Flevolandse gemeenten eens van dichtbij bekijken. En laten we er meteen een ranglijstje van maken.  Gemeente Almere Slogan: Het kán in Almere! Het logo van de gemeente Almere springt meteen in het oog. Hier is groots uitgepakt. Er wordt ook prettig gespeeld met het perspectief, waardoor je pas na een tijdje kijken een grote A ontwaart. Groots, maar plat. Almere samengevat. Had wel wat meer creativit...

#145 de Trumpweek

Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen afgelopen week maakte nauwelijks indruk. Op mij noch op de mensen om me heen. Zelfs op sociale media is het behoorlijk rustig. In dat malle grote land is Donald Trump herkozen als president.    ‘Trump is weer president he,’ zei een collega terloops.    ‘Tsja, het is allemaal wat,’ antwoorde ik.    En daarmee was de bespreking van de verkiezingsnacht afgehandeld. Terwijl bij iedereen de alarmbellen af zou moeten gaan – Trump is een lont in een akelig gevaarlijk hoopje buskruit – gebeurt dat niet echt. Tenminste, ik heb het niet meegekregen. Misschien omdat mijn sociale-mediaconsumptie ook niet meer is wat het was. De fratsen van die andere halve zool, Elonnetje Musk, zorgt ervoor dat ik steeds minder zin heb om op die grote X te tikken. Na een tijdje merk je dat je er niks aan mist ook. Maar goed, we hadden het over de Amerikaanse verkiezingen. Iemand waar ik af en toe mee samen werk is een aantal jaar terug me...

#144 De mensheid zal nog van mij horen

Mag je een boek bejubelen alvorens je hem uitgelezen hebt? Ga het toch doen. In de podcast Radio Romano, een voortzetting van de Krokante Leesmap, werd het nieuwe boek van Joris van Casteren getipt. Bekend van titels als Lelystad, Het been in de IJssel en Het zusje van de bruid. De titel van dat boek over de man die jarenlang zijn overleden moeder in huis bewaarde heb ik zo snel niet paraat. Lelystad was een toffe leeservaring, kan niet anders zeggen. Zijn manier van schrijven - kort en afstandelijk en juist daardoor ironisch – trok me in een mum van tijd door dat hele boek heen. Van Casteren heeft een oog voor het menselijk tekort, en er is niets mooiers dan het menselijk tekort. Even zonder gekheid, de boeken van Van Casteren zijn niet enkel droog of grappig. Vaak juist een beetje luguber. Zoals Het been in de IJssel, wat gaat over, nou ja, een gevonden menselijk been in de IJssel. Dat boek is een zoektocht naar de eigenaar van dat been, wat hem uiteindelijk helemaal naar Duitsland l...