Doorgaan naar hoofdcontent

#23 rondreisje Portugal

Vakanties zijn, als je er even over nadenkt, best gek. Een korte periode waar je veel langer naar uitkijkt dan dat je het daadwerkelijk beleeft. Een geplande onderbreking van je ritme en dagelijkse bezigheden. Zit je daar met je vrije tijd.

Even geen werk. Hoewel je je kunt afvragen of óp vakantie gaan, met alles wat erbij komt kijken, ook geen vorm van werken is. Een koffer inpakken vraagt om een hele organisatie. Iets waar ik niet zo goed in ben. Eindeloos lijstjes maken met wat je mee moet nemen, spullen verzamelen, alles stuk voor stuk afstrepen, de koffer twee keer openen om te controleren of je wel alles hebt ingepakt en als je die eindelijk in de auto plaatst besluiten om toch nog maar even naar boven te lopen om te kijken of je de deur wel goed dicht gedaan hebt.
   Dit lijkt misschien overdreven, maar dit heb ik mezelf aangeleerd en is niet overbodig, want het zal niet de eerste keer zijn dat ik thuiskom zonder portemonnee of (bijna) zonder paspoort. Waakzaamheid is in mijn geval een bijzonder nuttige eigenschap.

Vakantie was voor mij ook een goede reden om weer eens wat meer te gaan bloggen. Het besluit om elke dag een stukje te plaatsen van wat we gezien en gedaan hadden sneuvelde al na de derde dag. Niet omdat ik niet aan het bloggen was, ik plaatste het ergens anders. De app Polarsteps houdt nauwkeurig bij waar je geweest bent op de kaart en biedt de mogelijkheid om je volgers dat te laten zien en te lezen. Hier bloggen zou dubbel werk betekenen en vakantie dient nu eenmaal ter ontspanning, nietwaar?

Van de rondreis door Portugal zijn me een aantal dingen bijgebleven. De adembenemende Atlantische kust, met zijn rotsen en kliffen en onvoorspelbare oceaan. Het vuurtorentje op de rots bij Nazaré, waar in het voorjaar golven van dertig meter hoog kunnen aanspoelen. De surfers die zich op die golven wagen! Ik heb het niet zelf gezien, maar een foto-expositie in het vuurtorentje maakte zoveel indruk dat het me deed besluiten om hier ooit nog eens in het voorjaar terug te komen.
   Fatima dan. In dit dorpje tussen de heuvels verscheen begin vorige eeuw Maria aan een drietal herderskinderen. Ze gebood het grut om een bedevaartsoord in haar naam te stichten en zo geschiede. We liepen de kerk uit en keken boven enorme trappen uit op een net zo enorm plein. Plotseling lag hier een stukje Vaticaanstad. Doorheen het plein liep een marmeren pad. Voor rolstolgebruikers, dachten we. Totdat we steeds meer mensen zich op hun knieën zagen voortbewegen. Er liepen mensen met kaarsen van, ik overdrijf niet, twee meter lang, die in een open vuur gegooid kon worden. Net naast het plein tal van souvenirshops. We kregen de indruk in een religieus pretpark te zijn beland. Loop een rondje op je knieën langs het altaar, gooi een kaars in het vuur, koop een souvenirtje voor naar huis. Het wassenbeeldenmuseum dat het verhaal onder begeleiding van boekendalmuziek vertelde was ook geweldig.

Lissabon was een fijne stad. Een beetje vervallen, een beetje ruig, maar o zo mooi.
   Wat bijzonder is aan Lissabon: de huidige stad is helemaal niet zo oud. Hier heeft in 1755 een enorme aardbeving plaatsgevonden. Eén van de grootste uit de Europese geschiedenis. Hier had ik nog nooit van gehoord. Net zomin van de Anjerrevolutie op 25 april. Ik wist wel dat Portugal ooit een dictatuur was geweest, maar hoe het ook alweer precies zat, geen idee. Terwijl, het is zo’n prachtig verhaal! En het luidde meteen het einde in van de regimes in Spanje en Griekenland. Waarom wordt dat hier zo weinig verteld?

Het was een mooie rondreis, met veel bezienswaardigheden en schitterende landschappen. Nu nog de foto’s uitzoeken en fotoboeken maken. Wat een werk.

Reacties

Populaire posts van deze blog

#155 Ranking de logo's

Vanochtend hoorde ik onderweg naar werk in het nieuwsbulletin van Radio2 de ophef voorbijkomen over het nieuwe logo van de Gemeente Urk. Kom op jongens, het is toch een kostelijk plaatje?  Omdat de ambtenaren van de NOP weer aan het werk zijn gegaan, was het zoeken naar een plekje. Mijn Toyotaatje (de meeste Toyota's per inwoners!) parkeerde ik naast een busje van de gemeente. Pas toen viel het logo van de NOP mij op. Was ik al wel bekend mee natuurlijk, maar een mens kijkt nu eenmaal anders naar zaken als hij net uit een dorp vol ophef komt puffen. Laten we de logo's van de andere Flevolandse gemeenten eens van dichtbij bekijken. En laten we er meteen een ranglijstje van maken.  Gemeente Almere Slogan: Het kán in Almere! Het logo van de gemeente Almere springt meteen in het oog. Hier is groots uitgepakt. Er wordt ook prettig gespeeld met het perspectief, waardoor je pas na een tijdje kijken een grote A ontwaart. Groots, maar plat. Almere samengevat. Had wel wat meer creativit...

#145 de Trumpweek

Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen afgelopen week maakte nauwelijks indruk. Op mij noch op de mensen om me heen. Zelfs op sociale media is het behoorlijk rustig. In dat malle grote land is Donald Trump herkozen als president.    ‘Trump is weer president he,’ zei een collega terloops.    ‘Tsja, het is allemaal wat,’ antwoorde ik.    En daarmee was de bespreking van de verkiezingsnacht afgehandeld. Terwijl bij iedereen de alarmbellen af zou moeten gaan – Trump is een lont in een akelig gevaarlijk hoopje buskruit – gebeurt dat niet echt. Tenminste, ik heb het niet meegekregen. Misschien omdat mijn sociale-mediaconsumptie ook niet meer is wat het was. De fratsen van die andere halve zool, Elonnetje Musk, zorgt ervoor dat ik steeds minder zin heb om op die grote X te tikken. Na een tijdje merk je dat je er niks aan mist ook. Maar goed, we hadden het over de Amerikaanse verkiezingen. Iemand waar ik af en toe mee samen werk is een aantal jaar terug me...

#144 De mensheid zal nog van mij horen

Mag je een boek bejubelen alvorens je hem uitgelezen hebt? Ga het toch doen. In de podcast Radio Romano, een voortzetting van de Krokante Leesmap, werd het nieuwe boek van Joris van Casteren getipt. Bekend van titels als Lelystad, Het been in de IJssel en Het zusje van de bruid. De titel van dat boek over de man die jarenlang zijn overleden moeder in huis bewaarde heb ik zo snel niet paraat. Lelystad was een toffe leeservaring, kan niet anders zeggen. Zijn manier van schrijven - kort en afstandelijk en juist daardoor ironisch – trok me in een mum van tijd door dat hele boek heen. Van Casteren heeft een oog voor het menselijk tekort, en er is niets mooiers dan het menselijk tekort. Even zonder gekheid, de boeken van Van Casteren zijn niet enkel droog of grappig. Vaak juist een beetje luguber. Zoals Het been in de IJssel, wat gaat over, nou ja, een gevonden menselijk been in de IJssel. Dat boek is een zoektocht naar de eigenaar van dat been, wat hem uiteindelijk helemaal naar Duitsland l...