Doorgaan naar hoofdcontent

Portugal #2

Op het Plaza del Comercio tref je, als je een beetje om je heen kijkt, Portugal in het klein. Het plein is enorm, omringt met enorme stadpaleizen die grandeur uit vervlogen tijden ademen. De boog die als poort naar de stad dient valt gerust pompeus te noemen. Hendrik de Zeevaarder, nog steeds gevierd als wereldontdekker, zit op een paard en kijkt trots naar rivier de Taag, waar vanaf de schepen de wereldzeeën overtrokken. Maar kijk beter en het verf brokkelt van de paleizen, kozijnen zijn half weggerot, sommige ruimtes zijn leeg. Op de hoek zit een toeristenbedrijf.

Lissabon is, net als Rome, op zeven heuvels gebouwd. Dat merk je. Als Google Maps je zegt dat je een blokje om moet kan het zomaar zijn dat je een klim ter hoogte van een appartement moet maken. Het is maar goed dat we stevige schoenen dragen.

We klimmen wat, bekijken een kerk, drinken een kopje koffie. We willen de lift zien.

De beroemde Santa Justa-lift in het centrum is van dezelfde man achter de eifeltoren. Het verbind twee stadsdelen van het heuvelachtige Lissabon met elkaar. Het schijnt dat je bovenop fantastisch uitzicht hebt. Enig hoor. Maar de lift gebood een wachttijd van een uur en we zijn nu eenmaal niet zulke toeristen.

Dus op naar de Ponte 25 de Abril. De rode brug die wat doet denken aan de Golden Gate Bridge in San Francisco en dat is ook niet zo gek; ze zijn allebei gebouwd door the American Bridge Company. Hier zouden we een lift naar boven pakken om te genieten van het uitzicht (de brug is heel hoog), maar deze lift was dan weer stuk. Tot 300 treden zijn we geklommen, zij het met bibberende knieën. Het beloofde uitzicht werd er niet minder spectaculair op.

Onder de brug vindt je XL-factory. Ooit een ruig en vervallen industriecomplex maar sedert er creatievelingen neergestreken zijn een hippe plek om te shoppen, te eten en mensjes te kijken.

In de avond trekken we naar de Time Out foodhal (één van de drie beste in Europa) en doen ons tegoed aan gerechten uit de Aziatische keuken. We wandelen nog wat door de voormalig Rosse buurt, tegenwoordig Roze buurt. Een likje verf haalt niet de rauwe kantjes er af, zo blijkt. Maar gezellig is het wel.












Reacties

Populaire posts van deze blog

#155 Ranking de logo's

Vanochtend hoorde ik onderweg naar werk in het nieuwsbulletin van Radio2 de ophef voorbijkomen over het nieuwe logo van de Gemeente Urk. Kom op jongens, het is toch een kostelijk plaatje?  Omdat de ambtenaren van de NOP weer aan het werk zijn gegaan, was het zoeken naar een plekje. Mijn Toyotaatje (de meeste Toyota's per inwoners!) parkeerde ik naast een busje van de gemeente. Pas toen viel het logo van de NOP mij op. Was ik al wel bekend mee natuurlijk, maar een mens kijkt nu eenmaal anders naar zaken als hij net uit een dorp vol ophef komt puffen. Laten we de logo's van de andere Flevolandse gemeenten eens van dichtbij bekijken. En laten we er meteen een ranglijstje van maken.  Gemeente Almere Slogan: Het kán in Almere! Het logo van de gemeente Almere springt meteen in het oog. Hier is groots uitgepakt. Er wordt ook prettig gespeeld met het perspectief, waardoor je pas na een tijdje kijken een grote A ontwaart. Groots, maar plat. Almere samengevat. Had wel wat meer creativit...

#145 de Trumpweek

Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen afgelopen week maakte nauwelijks indruk. Op mij noch op de mensen om me heen. Zelfs op sociale media is het behoorlijk rustig. In dat malle grote land is Donald Trump herkozen als president.    ‘Trump is weer president he,’ zei een collega terloops.    ‘Tsja, het is allemaal wat,’ antwoorde ik.    En daarmee was de bespreking van de verkiezingsnacht afgehandeld. Terwijl bij iedereen de alarmbellen af zou moeten gaan – Trump is een lont in een akelig gevaarlijk hoopje buskruit – gebeurt dat niet echt. Tenminste, ik heb het niet meegekregen. Misschien omdat mijn sociale-mediaconsumptie ook niet meer is wat het was. De fratsen van die andere halve zool, Elonnetje Musk, zorgt ervoor dat ik steeds minder zin heb om op die grote X te tikken. Na een tijdje merk je dat je er niks aan mist ook. Maar goed, we hadden het over de Amerikaanse verkiezingen. Iemand waar ik af en toe mee samen werk is een aantal jaar terug me...

#144 De mensheid zal nog van mij horen

Mag je een boek bejubelen alvorens je hem uitgelezen hebt? Ga het toch doen. In de podcast Radio Romano, een voortzetting van de Krokante Leesmap, werd het nieuwe boek van Joris van Casteren getipt. Bekend van titels als Lelystad, Het been in de IJssel en Het zusje van de bruid. De titel van dat boek over de man die jarenlang zijn overleden moeder in huis bewaarde heb ik zo snel niet paraat. Lelystad was een toffe leeservaring, kan niet anders zeggen. Zijn manier van schrijven - kort en afstandelijk en juist daardoor ironisch – trok me in een mum van tijd door dat hele boek heen. Van Casteren heeft een oog voor het menselijk tekort, en er is niets mooiers dan het menselijk tekort. Even zonder gekheid, de boeken van Van Casteren zijn niet enkel droog of grappig. Vaak juist een beetje luguber. Zoals Het been in de IJssel, wat gaat over, nou ja, een gevonden menselijk been in de IJssel. Dat boek is een zoektocht naar de eigenaar van dat been, wat hem uiteindelijk helemaal naar Duitsland l...