Doorgaan naar hoofdcontent

#67 heksenhumor

Gisteravond las ik een column van Beatrice de Graaf, iemand waar ik fan van ben, omdat ze hedendaagse zaken op een verbluffende manier in een historische context weet te plaatsen. Ze kan er bovendien prettig over vertellen, zoals in de Ongelooflijke Podcast.

De column ging over het gebruik van humor en of we niet wat minder moesten lachen. Tenminste, zo vat ik dat maar even samen. Nu heeft een aardige blogger er al een stukje over geschreven, waar ik graag naar toe verwijs (hier), dus op het stuk van Beatrice zal ik verder niet ingaan.

Maar wel op de reacties. Want na het lezen van de bovenstaande blog besloot ik ook om maar eens een duik te nemen in dat giftige bad en tjongejonge, wat ben ik toe aan een frisse douche.

Er viel me iets op in de reacties. Beatrice werd opvallend vaak graftak genoemd.

Dat deed me denken aan Sigrid Kaag. Kennen we die nog? Hoe vaak werd die wel niet heks genoemd? En dan vooral op dat rioolputje der internet. Hoe vaak #heks wel niet trending was. Ik meen me te herinneren dat dat begon met een tweet van, jawel daar is ‘ie hoor, Geertje Wilders. Geestig, zou je denken, maar het werd overgenomen door allerlei mensen, ook mensen die wat minder fris roken, en zelfs door cartoonisten in kwaliteitsbladen. De naam Kaag werd op een gegeven moment synoniem aan heks.

Toen ik afgelopen zomer eens met een groep mensen bij elkaar zat, mensen die ik heel graag mag, ging het op een zeker moment over politiek. En vooral wat er mis was op dat moment.
   Rustig afwachten, niet meteen reageren.
   ‘Het is allemaal de schuld van Kaag!’ werd er op een zeker moment gezegd.
   Niet op reageren, niet op reageren.
   ‘Het is gewoon een heks’
   Toen wist ik het niet meer tegen te houden. ‘Wat is er nu eigenlijk mis met Kaag?’ vroeg ik feller dan ik bedoelde. Het viel stil, wat nu ook weer niet mijn bedoeling was. Maar in die tijd hoorde ik het in mijn omgeving zo vaak over Kaag gaan, Kaag dit, Kaag dat, zonder dat er uitgelegd werd waarom. Het was gewoon een oprechte vraag. Ik wilde het begrijpen.
   ‘Nou, het is zaterdagavond, laten we het gezellig over iets anders hebben’, poogde iemand die altijd wat zenuwachtig van zulke gespreksonderwerpen wordt (heerlijk om te zien), en dat deden we. Maar een inhoudelijke reden om Kaag heks te noemen bleef, ook die avond, afwezig.

Het kabinet viel, Kaag zwaaide af en nieuwe lijstrekkers diende zich aan. En in aanloop van de verkiezingen noemde Özcan Akyol in Vandaag Inside de kersverse VDD-lijsttrekker Yesilgöz, jawel, een heks. Nog voordat ze de kans had gehad zichzelf te bewijzen. En laat Akyol dat nu net als thema hebben in zijn goed verkochte boeken. 

Waarom werd Kaag nu heks genoemd? Dat is me tot op heden nog steeds niet helder. Ik herinner me vooral dat het een serieuze politicus was en daarom soms werd omschreven als humorloos. Maar los van politieke opvattingen, maakt dat iemand een heks? Iemand als Caroline van der Plas weet geestig uit de hoek te komen, is relativerend en is lekker nuchter. Een van de redenen, denk ik, dat ze het zo goed gedaan heeft tijdens de verkiezingen. Nederlanders zien nu eenmaal liever iemand waar ze een biertje mee kunnen drinken dan iemand die deftige taal bezigt. En toegegeven: moest ik voor een avondje stappen kiezen tussen Kaag en Van der Plas zou ik voor die laatste gaan. Maar dat is niet waar politici voor zijn. We hebben geen politici nodig waar we gezellig biertjes mee kunnen drinken, we hebben politici nodig die het land willen besturen, los van of je het ermee eens bent of niet.

En toen ik laatst de nuchtere, relativerende houding van Caroline zag als reactie op een ontevreden boer die verkapte dreigementen uitte, verging het lachen me wel hoor.

Wat verder opvalt is de overeenkomst tussen de bovengenoemde personen: ze zijn allen vrouw. Een vrouw die serieuze politiek poogt te bedrijven is een heks, een vrouw die schrijft over het gebruik van humor een graftak.

Door de column begreep ik sommige dingen ineens een stuk beter.

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

#155 Ranking de logo's

Vanochtend hoorde ik onderweg naar werk in het nieuwsbulletin van Radio2 de ophef voorbijkomen over het nieuwe logo van de Gemeente Urk. Kom op jongens, het is toch een kostelijk plaatje?  Omdat de ambtenaren van de NOP weer aan het werk zijn gegaan, was het zoeken naar een plekje. Mijn Toyotaatje (de meeste Toyota's per inwoners!) parkeerde ik naast een busje van de gemeente. Pas toen viel het logo van de NOP mij op. Was ik al wel bekend mee natuurlijk, maar een mens kijkt nu eenmaal anders naar zaken als hij net uit een dorp vol ophef komt puffen. Laten we de logo's van de andere Flevolandse gemeenten eens van dichtbij bekijken. En laten we er meteen een ranglijstje van maken.  Gemeente Almere Slogan: Het kán in Almere! Het logo van de gemeente Almere springt meteen in het oog. Hier is groots uitgepakt. Er wordt ook prettig gespeeld met het perspectief, waardoor je pas na een tijdje kijken een grote A ontwaart. Groots, maar plat. Almere samengevat. Had wel wat meer creativit...

#145 de Trumpweek

Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen afgelopen week maakte nauwelijks indruk. Op mij noch op de mensen om me heen. Zelfs op sociale media is het behoorlijk rustig. In dat malle grote land is Donald Trump herkozen als president.    ‘Trump is weer president he,’ zei een collega terloops.    ‘Tsja, het is allemaal wat,’ antwoorde ik.    En daarmee was de bespreking van de verkiezingsnacht afgehandeld. Terwijl bij iedereen de alarmbellen af zou moeten gaan – Trump is een lont in een akelig gevaarlijk hoopje buskruit – gebeurt dat niet echt. Tenminste, ik heb het niet meegekregen. Misschien omdat mijn sociale-mediaconsumptie ook niet meer is wat het was. De fratsen van die andere halve zool, Elonnetje Musk, zorgt ervoor dat ik steeds minder zin heb om op die grote X te tikken. Na een tijdje merk je dat je er niks aan mist ook. Maar goed, we hadden het over de Amerikaanse verkiezingen. Iemand waar ik af en toe mee samen werk is een aantal jaar terug me...

#144 De mensheid zal nog van mij horen

Mag je een boek bejubelen alvorens je hem uitgelezen hebt? Ga het toch doen. In de podcast Radio Romano, een voortzetting van de Krokante Leesmap, werd het nieuwe boek van Joris van Casteren getipt. Bekend van titels als Lelystad, Het been in de IJssel en Het zusje van de bruid. De titel van dat boek over de man die jarenlang zijn overleden moeder in huis bewaarde heb ik zo snel niet paraat. Lelystad was een toffe leeservaring, kan niet anders zeggen. Zijn manier van schrijven - kort en afstandelijk en juist daardoor ironisch – trok me in een mum van tijd door dat hele boek heen. Van Casteren heeft een oog voor het menselijk tekort, en er is niets mooiers dan het menselijk tekort. Even zonder gekheid, de boeken van Van Casteren zijn niet enkel droog of grappig. Vaak juist een beetje luguber. Zoals Het been in de IJssel, wat gaat over, nou ja, een gevonden menselijk been in de IJssel. Dat boek is een zoektocht naar de eigenaar van dat been, wat hem uiteindelijk helemaal naar Duitsland l...