Doorgaan naar hoofdcontent

#75 Het Verhaal van Nederland: Oranje-Nassau

De geschiedenis van ons koningshuis laat zich vertellen als een spannend verhaal. Tenminste, dat poogt Het Verhaal van Nederland – Oranje-Nassau. De serie begint bij de Vader des Vaderlands, Willem van Oranje, en volgt de nazaten en telgen uit de koninklijke stamboom tot aan het heden.

De serie zit goed in elkaar, het wordt prettig verteld door Daan Schuurmans en voor de historische scenes is moeite gedaan. Je ziet prachtige kostuums en decors – alles klopt. Nou ja, bijna alles. Waar in de ene aflevering schepen en stadsmuren vakkundig met de computer zijn toegevoegd, zie je in de andere aflevering Mary Stuart (17e eeuw) aan wal stappen in het Zuiderzeemuseum met op de achtergrond een 19e-eeuwse ophaalbrug. Shop dat dan ook even weg.

Van het acteerwerk moet je houden. Net als in de voorloper van de serie wordt er stil geacteerd. Nou ja, af en toe hoor je iemand morren of geeft er iemand een gil. Een beetje amateurtoneel. Maar dat hindert niet: het is het verhaal waar het om gaat.

Een rode draad die door het verhaal van de Oranjes loopt is dat het koningshuis telkens door het oog van de naald gekropen is. Dat is immers waar het om draait bij koninklijke bloede: opvolging. Zo hadden de nakomelingen van Willem van Oranje een strijd wie hem op mocht volgen, en dus voor het zeggen zou krijgen in de Nederlanden.

Een paar dingen wist ik wel vaag, maar werden door de serie weer heel mooi verteld. Zoals dat ons huidige koningshuis niet direct afstamt van Willem van Oranje (zijn bloedlijn stierf op een zeker moment uit), dat Koning Willem I eigenhandig Nederland had opgegeven bij Napoleon in ruil voor wat gebiedjes in Duitsland en dat als het Weense Congres hem niet had gevraagd om koning te worden van een verenigd Nederland we de Oranjes nooit meer terug hadden gezien.

Bepaalde zekerheden, zoals het voortbestaan van het koningshuis, wordt toch maar vaak door een samenloop van toevalligheden bepaald.

Fijn dat er een aflevering gewijd is aan Koning Willem III. Of, zoals hij in een spotpamflet werd genoemd: Koning Gorilla. Een man die graag Koning wilde zijn zoals zijn grootvader, maar beknot werd door de nieuwe grondwet – ook interessant trouwens – en het daarom zijn ministers en bedienden onmogelijk maakte met de man om te gaan. Jammer dat de serie zijn favoriete vakantiehobby niet liet zien: Koning Willem III mocht graag op het balkon van zijn buitenhuis te Geneve in zijn nakie het volkslied zingen voor voorbijvarende bootjes.

Het was iemand die zijn handjes niet kon thuishouden, niet enkel in lustbegerig opzicht: er is een reden dat zijn nicht vrouw altijd lange handschoenen droeg. Arme Sophie. Die heeft het ook niet makkelijk gehad hoor.

En dat is precies de reden waarom het koningshuis nog altijd bestaat volgens mij. Hun levens - vol rijkdom en weelde - zitten ook vol met intriges, vernederingen, schandalen, relatieproblemen enzovoort. Dat maakt het onder andere zo lekker om naar de serie te kijken. Al blijft het ergens een beetje voyeuristisch.

Of zoals Maarten van Rossem het ooit samenvatte: het moet een sprookje zijn, maar ze moeten zich ook gedragen als een burgerman in een doorzonwoning in Heerhugowaard.

Alle afleveringen van dat sprookje is te zien op NPO Plus.

  

Reacties

Populaire posts van deze blog

#155 Ranking de logo's

Vanochtend hoorde ik onderweg naar werk in het nieuwsbulletin van Radio2 de ophef voorbijkomen over het nieuwe logo van de Gemeente Urk. Kom op jongens, het is toch een kostelijk plaatje?  Omdat de ambtenaren van de NOP weer aan het werk zijn gegaan, was het zoeken naar een plekje. Mijn Toyotaatje (de meeste Toyota's per inwoners!) parkeerde ik naast een busje van de gemeente. Pas toen viel het logo van de NOP mij op. Was ik al wel bekend mee natuurlijk, maar een mens kijkt nu eenmaal anders naar zaken als hij net uit een dorp vol ophef komt puffen. Laten we de logo's van de andere Flevolandse gemeenten eens van dichtbij bekijken. En laten we er meteen een ranglijstje van maken.  Gemeente Almere Slogan: Het kán in Almere! Het logo van de gemeente Almere springt meteen in het oog. Hier is groots uitgepakt. Er wordt ook prettig gespeeld met het perspectief, waardoor je pas na een tijdje kijken een grote A ontwaart. Groots, maar plat. Almere samengevat. Had wel wat meer creativit...

#145 de Trumpweek

Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen afgelopen week maakte nauwelijks indruk. Op mij noch op de mensen om me heen. Zelfs op sociale media is het behoorlijk rustig. In dat malle grote land is Donald Trump herkozen als president.    ‘Trump is weer president he,’ zei een collega terloops.    ‘Tsja, het is allemaal wat,’ antwoorde ik.    En daarmee was de bespreking van de verkiezingsnacht afgehandeld. Terwijl bij iedereen de alarmbellen af zou moeten gaan – Trump is een lont in een akelig gevaarlijk hoopje buskruit – gebeurt dat niet echt. Tenminste, ik heb het niet meegekregen. Misschien omdat mijn sociale-mediaconsumptie ook niet meer is wat het was. De fratsen van die andere halve zool, Elonnetje Musk, zorgt ervoor dat ik steeds minder zin heb om op die grote X te tikken. Na een tijdje merk je dat je er niks aan mist ook. Maar goed, we hadden het over de Amerikaanse verkiezingen. Iemand waar ik af en toe mee samen werk is een aantal jaar terug me...

#144 De mensheid zal nog van mij horen

Mag je een boek bejubelen alvorens je hem uitgelezen hebt? Ga het toch doen. In de podcast Radio Romano, een voortzetting van de Krokante Leesmap, werd het nieuwe boek van Joris van Casteren getipt. Bekend van titels als Lelystad, Het been in de IJssel en Het zusje van de bruid. De titel van dat boek over de man die jarenlang zijn overleden moeder in huis bewaarde heb ik zo snel niet paraat. Lelystad was een toffe leeservaring, kan niet anders zeggen. Zijn manier van schrijven - kort en afstandelijk en juist daardoor ironisch – trok me in een mum van tijd door dat hele boek heen. Van Casteren heeft een oog voor het menselijk tekort, en er is niets mooiers dan het menselijk tekort. Even zonder gekheid, de boeken van Van Casteren zijn niet enkel droog of grappig. Vaak juist een beetje luguber. Zoals Het been in de IJssel, wat gaat over, nou ja, een gevonden menselijk been in de IJssel. Dat boek is een zoektocht naar de eigenaar van dat been, wat hem uiteindelijk helemaal naar Duitsland l...