Doorgaan naar hoofdcontent

#80 over slechte ideeën die blijven plakken

Het volgende is wel een beetje een bekentenis hoor. 

Op de middelbare school volgde ik een bijles waarin je je creatieve bezigheden kon ontwikkelen. De opdracht die me meegegeven werd was om een stripverhaal van een paar pagina´s te tekenen. Die heb ik nog steeds. Geïnkt met een kroontjespen en Oost-Indische inkt, ingekleurd met potlood. Uren werk aan gehad.

Het stripverhaal ging over buitenaards leven dat de aarde aandeed. Er lande zomaar een UFO en iedereen was in paniek. Toen de felgroene wezens uitstapten vielen ze niet aan, maar trokken ze naar een supermarkt. Bij het afrekenen kregen ze een wuppie, of een andere actie van die tijd, of kwamen ze om plaatjes te ruilen? Afijn, hun missie was voltooid: de verzameling was compleet. Ontzettend flauw, maar goed, dat zijn stripverhalen doorgaans. Strips laten zich moeilijk uitleggen in tekst alleen.

In die tijd was ik vol van B-films uit de jaren 50 van Hollywood. Ik had gehoord van het Rosswellmysterie en het hoorspel van War of the Worlds, dat zo echt leek door gebruik van ingesproken nieuwsberichten dat mensen die later inschakelden compleet van de leg waren. Sommigen trokken in paniek de straat op, althans, zo gaat het verhaal. Dat vond ik ontzettend grappig maar ook fascinerend: hoe reageren mensen op iets onverwachts?

Een paar jaar geleden had ik het idee opgevat om een verhaal te schrijven. Dat wilde ik altijd al eens doen. En ik kwam natuurlijkerwijs weer uit bij hetzelfde onderwerp: UFO’s. Alleen vroeg ik mezelf de vraag: wat nou als er een UFO zou landen in een dorp als Tollebeek? Hoe zou dat dorp daarop reageren? En wat als de dorpsgek gelijk heeft?

De burgermeester van de NOP zou Tollebeek vast op de kaart willen zetten als het UFO-dorp van Nederland. Nee, droom groter: Europa! Een welkom-comité zou worden opgericht en Tollebeek klaar maken om de buitenaardse gasten te ontvangen. Ik zag het als een buitenaardse koningsdag: de marsmannetjes zouden worden onthaald met spoken word-artiesten en een abstracte dansvoorstelling van de plaatselijke dansschool. Gruwelijk.

Er zou natuurlijk van alles misgaan. En er zou natuurlijk een groep zijn die erop tegen zou zijn, die geen enkele heil zou zien in de komst van vreemdelingen en angst had voor de gevolgen die het voor het dorp zou meebrengen. Aha, daar is het conflict!

Daar had ik mijn fantasie trouwens niet voor nodig: in de tijd dat ik met dit idee rondliep stond de vraag nog open of er een aanmeldcentrum in de polder moest komen en het materiaal kon ik gewoon van sociale media en nieuwsberichten plukken.

De UFO-landing zou pas aan het eind van het verhaal plaatsvinden, of misschien zelfs helemaal niet. Het verhaal zou vooral gaan over hoe een dorp reageert op de mogelijke komst van buitenaardse gasten - met lekker veel menselijk tekort.

Nou, daar ging ik. En het ging… dramatisch. Na twee hoofdstukken was de koek al op, zoals bij alle eerdere pogingen. De uitgedachte personages waren prima, ik kon ermee vooruit. Maar een verhaal vertellen vraagt meer, zoveel meer dan alleen een leuk ideetje. Je hebt er ook ervaring voor nodig, een goed plot, spanningsopbouw, geloofwaardige dialogen enzovoort. En moest het nu een spannend verhaal of vooral een grappig verhaal worden? En wie neemt dat nu eigenlijk serieus: Ufo’s in Tollebeek?

Met het schaamrood op de kaken werd het documentje naar de prullenmand gesleept. En ik vergat het hele idee.

Totdat ik laatst een video zag van Stephen King waarin hij iets over zijn schrijversbestaan zei. Volgens King is het een slecht idee om ideeën op te schrijven in een notitieboekje, omdat je zo een boek vult met (slechte) ideeën en waar je nooit iets mee gaat doen. De gedachtes, of ideeën, die telkens maar terug blijven komen en zich blijven herhalen in je hoofd, dat is waar je iets mee moet doen.

Elke keer als ik het Sint Hubertusplein voorbijrijd blijf ik denken: wat nou als hier een UFO zou landen?

En: hoe maak ik van een slecht idee een goed idee? 

Reacties

  1. Leuke blog! Wel een paar vragen:

    Wat is er voor nodig om een scan van je strip te zien? :)

    En waar is de video van Stephen King, zoiets kijk ik graag.

    En het plot voor je boek doet me denken aan het plot van Invasie op het Eiland van Marten Mantel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hé bedankt Jan!
    Ik zal er eens naar zoeken, ze liggen ergens in een map en ben zelf ook wel weer benieuwd.
    De YouTube video kan ik zo niet plaatsen in een reactie, maar de titel is: 10 writing tips from Stephen king for writers and screenwriters.
    En dat boek klinkt wel gaaf zeg! Aanrader?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

#155 Ranking de logo's

Vanochtend hoorde ik onderweg naar werk in het nieuwsbulletin van Radio2 de ophef voorbijkomen over het nieuwe logo van de Gemeente Urk. Kom op jongens, het is toch een kostelijk plaatje?  Omdat de ambtenaren van de NOP weer aan het werk zijn gegaan, was het zoeken naar een plekje. Mijn Toyotaatje (de meeste Toyota's per inwoners!) parkeerde ik naast een busje van de gemeente. Pas toen viel het logo van de NOP mij op. Was ik al wel bekend mee natuurlijk, maar een mens kijkt nu eenmaal anders naar zaken als hij net uit een dorp vol ophef komt puffen. Laten we de logo's van de andere Flevolandse gemeenten eens van dichtbij bekijken. En laten we er meteen een ranglijstje van maken.  Gemeente Almere Slogan: Het kán in Almere! Het logo van de gemeente Almere springt meteen in het oog. Hier is groots uitgepakt. Er wordt ook prettig gespeeld met het perspectief, waardoor je pas na een tijdje kijken een grote A ontwaart. Groots, maar plat. Almere samengevat. Had wel wat meer creativit...

#145 de Trumpweek

Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen afgelopen week maakte nauwelijks indruk. Op mij noch op de mensen om me heen. Zelfs op sociale media is het behoorlijk rustig. In dat malle grote land is Donald Trump herkozen als president.    ‘Trump is weer president he,’ zei een collega terloops.    ‘Tsja, het is allemaal wat,’ antwoorde ik.    En daarmee was de bespreking van de verkiezingsnacht afgehandeld. Terwijl bij iedereen de alarmbellen af zou moeten gaan – Trump is een lont in een akelig gevaarlijk hoopje buskruit – gebeurt dat niet echt. Tenminste, ik heb het niet meegekregen. Misschien omdat mijn sociale-mediaconsumptie ook niet meer is wat het was. De fratsen van die andere halve zool, Elonnetje Musk, zorgt ervoor dat ik steeds minder zin heb om op die grote X te tikken. Na een tijdje merk je dat je er niks aan mist ook. Maar goed, we hadden het over de Amerikaanse verkiezingen. Iemand waar ik af en toe mee samen werk is een aantal jaar terug me...

#144 De mensheid zal nog van mij horen

Mag je een boek bejubelen alvorens je hem uitgelezen hebt? Ga het toch doen. In de podcast Radio Romano, een voortzetting van de Krokante Leesmap, werd het nieuwe boek van Joris van Casteren getipt. Bekend van titels als Lelystad, Het been in de IJssel en Het zusje van de bruid. De titel van dat boek over de man die jarenlang zijn overleden moeder in huis bewaarde heb ik zo snel niet paraat. Lelystad was een toffe leeservaring, kan niet anders zeggen. Zijn manier van schrijven - kort en afstandelijk en juist daardoor ironisch – trok me in een mum van tijd door dat hele boek heen. Van Casteren heeft een oog voor het menselijk tekort, en er is niets mooiers dan het menselijk tekort. Even zonder gekheid, de boeken van Van Casteren zijn niet enkel droog of grappig. Vaak juist een beetje luguber. Zoals Het been in de IJssel, wat gaat over, nou ja, een gevonden menselijk been in de IJssel. Dat boek is een zoektocht naar de eigenaar van dat been, wat hem uiteindelijk helemaal naar Duitsland l...