Doorgaan naar hoofdcontent

#84 oompje dago

Op zondagavond wordt er in het ouderlijke huis een bekkien gedronken. Aan mijn eigen kopje koffie kom ik vaak niet toe, omdat wanneer de familie Zwaan binnen gestort komt de kinderen meteen vragen of ik een spelletje met ze wil doen. Dat doe ik dan. En stiekem vind ik dat het leukste moment van de week.

Het favoriete spel: speeds cups. Een spelletje waarbij je met gekleurde bekertjes een plaatje dient na te bootsen. Soms moet je ze naast elkaar zetten, soms stapelen, als het maar correspondeert met het plaatje. Wie het eerst klaar is drukt op een belletje en het kaartje is voor jou. Maar de jongens werden iets de fanatiek, beabe iets te nerveus van het gerinkel van de bel, dus die doos blijft voorlopig maar dicht.

We spelen vaak memorie. En ik heb in al die keren nog nul keer gewonnen. Dat doe ik niet uit goedigheid of iets dergelijks, de jongens hebben nu eenmaal beter in de smiezen op welke plek de koalabeer of de toekan ligt. Werkelijk verbluffend. Als ik dan zelf eens het geluk heb om te herinneren waar twee dezelfde kaartjes liggen ben ik zelf ook zo blij als een, nou ja, zevenjarig jongetje.

Een paar weken terug had ik wat tekenpapier en stiften op tafel gelegd. De oudste (7) vindt het leuk om bekende voetballers na te tekenen en eerlijk is eerlijk: ze lijken soms nog best aardig. Abstract, maar treffend. Kindertekeningen, en bij mijn vorige werk; tekeningen van mensen met een verstandelijke beperking, blijven intrigerend om te zien.

‘Ome Jan,’ vroeg de oudste eens toen ik hem Donald Duck leerde tekenen, ‘hoe kan het dat jij zo goed tekenen kan?’
  ‘Nou,’ zei ik, ‘jij kan ook goed tekenen!’
   Hij dacht even na: ‘jij bent ook al ouder he, dus je hebt meer tijd gehad om te oefenen’
  ‘Zo is dat,’ zei ik, getroffen door de wijsheid van een kind. ‘Als je iets maar vaak genoeg doet word je er vanzelf goed in'.

Afgelopen zondag stootte hij me aan. Hij liet me zijn tekening zien. Een witte cirkel met twee strategisch geplaatste ogen, daaronder een oranje ovaal, boven op de cirkel een lange zwarte hoed. De kleuren van het jasje dat het figuurtje droeg had hij goed afgekeken. Onder de afbeelding stond geschreven: oompje Dago.

Het was de beste Dagobert Duck die ik ook had gezien.

Reacties

Populaire posts van deze blog

#155 Ranking de logo's

Vanochtend hoorde ik onderweg naar werk in het nieuwsbulletin van Radio2 de ophef voorbijkomen over het nieuwe logo van de Gemeente Urk. Kom op jongens, het is toch een kostelijk plaatje?  Omdat de ambtenaren van de NOP weer aan het werk zijn gegaan, was het zoeken naar een plekje. Mijn Toyotaatje (de meeste Toyota's per inwoners!) parkeerde ik naast een busje van de gemeente. Pas toen viel het logo van de NOP mij op. Was ik al wel bekend mee natuurlijk, maar een mens kijkt nu eenmaal anders naar zaken als hij net uit een dorp vol ophef komt puffen. Laten we de logo's van de andere Flevolandse gemeenten eens van dichtbij bekijken. En laten we er meteen een ranglijstje van maken.  Gemeente Almere Slogan: Het kán in Almere! Het logo van de gemeente Almere springt meteen in het oog. Hier is groots uitgepakt. Er wordt ook prettig gespeeld met het perspectief, waardoor je pas na een tijdje kijken een grote A ontwaart. Groots, maar plat. Almere samengevat. Had wel wat meer creativit...

#145 de Trumpweek

Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen afgelopen week maakte nauwelijks indruk. Op mij noch op de mensen om me heen. Zelfs op sociale media is het behoorlijk rustig. In dat malle grote land is Donald Trump herkozen als president.    ‘Trump is weer president he,’ zei een collega terloops.    ‘Tsja, het is allemaal wat,’ antwoorde ik.    En daarmee was de bespreking van de verkiezingsnacht afgehandeld. Terwijl bij iedereen de alarmbellen af zou moeten gaan – Trump is een lont in een akelig gevaarlijk hoopje buskruit – gebeurt dat niet echt. Tenminste, ik heb het niet meegekregen. Misschien omdat mijn sociale-mediaconsumptie ook niet meer is wat het was. De fratsen van die andere halve zool, Elonnetje Musk, zorgt ervoor dat ik steeds minder zin heb om op die grote X te tikken. Na een tijdje merk je dat je er niks aan mist ook. Maar goed, we hadden het over de Amerikaanse verkiezingen. Iemand waar ik af en toe mee samen werk is een aantal jaar terug me...

#144 De mensheid zal nog van mij horen

Mag je een boek bejubelen alvorens je hem uitgelezen hebt? Ga het toch doen. In de podcast Radio Romano, een voortzetting van de Krokante Leesmap, werd het nieuwe boek van Joris van Casteren getipt. Bekend van titels als Lelystad, Het been in de IJssel en Het zusje van de bruid. De titel van dat boek over de man die jarenlang zijn overleden moeder in huis bewaarde heb ik zo snel niet paraat. Lelystad was een toffe leeservaring, kan niet anders zeggen. Zijn manier van schrijven - kort en afstandelijk en juist daardoor ironisch – trok me in een mum van tijd door dat hele boek heen. Van Casteren heeft een oog voor het menselijk tekort, en er is niets mooiers dan het menselijk tekort. Even zonder gekheid, de boeken van Van Casteren zijn niet enkel droog of grappig. Vaak juist een beetje luguber. Zoals Het been in de IJssel, wat gaat over, nou ja, een gevonden menselijk been in de IJssel. Dat boek is een zoektocht naar de eigenaar van dat been, wat hem uiteindelijk helemaal naar Duitsland l...