Doorgaan naar hoofdcontent

#169 Wat zijn jouw hartnoten?

Een goede vriend vertelde mij eens dat wanneer hij iemand een geurtje cadeau wil doen, ook moeite doet om een geurtje te vinden die past bij de persoon.

Ik heb dat zelf altijd een beetje ingewikkeld gevonden: parfumgeuren die bij personen passen. Volgens mij zijn parfumluchten en persoonlijkheden vooral combinaties die uitgevonden worden door marketingafdelingen. Parfumreclames laten je geloven dat wanneer je Luchtje A opspuit je ineens een lone wolf bent, rijdend op een motor door een eindeloze prairie. Iemand die zijn eigen koers bepaalt. Of Luchtje B: spuit je dat op ben je ineens een zeebonk met zijn blik op de Mediterrane zeehorizon gericht.  

Soms kan geur wel degelijk samenhangen met een persoon. Mijn oma draagt altijd een luchtje van Vanderbilt (oneerbiedig gezegd: oude mensenlucht) en wanneer ik dat ruik, moet ik onwillekeurig altijd aan haar denken. Misschien komt dat omdat ik die geur van jongs af aan iedere zondag geroken heb en er als het ware mee ben opgegroeid. Geuren zijn verrassend vaak in staat een gevoel van nostalgie te bewerkstelligen.

De vriend van wie ik het geurtje kreeg, omdat ik dat had doorgegeven als verlanglijstje, ik wilde ook wel eens goed voor de dag komen, heeft moeite gedaan om een geurtje te vinden die volgens hem past bij mijn persoon.

Volgens de site van dit geurtjesmerk ben ik een ‘elegante en stijlvolle man die barst van het zelfvertrouwen en de kracht’.
De nonchalante flair en de bloemig-bosachtige aroma’s maken het geurtje uniek, volgens de verkopers, het is modern gecombineerd met mannelijke vastberadenheid.
Nu is de dreiging om te barsten van de zelfvertrouwen en de kracht mij vreemd en denk ik ook niet dat die eigenschappen door het hoofd van de vriend gingen bij de aanschaf ervan, maar het geurtje heb ik evengoed met plezier gedragen.

Overigens dreigen vrouwen daarentegen altijd te barsten van de onafhankelijkheid. In de reclames lopen vrouwenbenen altijd in zelfverzekerde tred, meestal op weg naar een luxe feestje of op weg naar huis daarvan. De dame in kwestie laat altijd zien: ik bepaal mijn eigen koers, maak mijn eigen beslissingen en ben bovenal onafhankelijk. Maar ze zijn altijd in voor een feestje, dat wel.

Sommige mensen nemen het wel heel serieus: loop op een zonnige dag eens door de Lange Nering, of ieder andere winkelstraat in Nederland en de parfumlucht waait je tegemoet. Mensenkinderen, alsof je te maken hebt met een chemisch lek. Het kan ook te veel van het goede zijn, hoor. Een tegenbeweging is gaande: sommige restaurants verbieden bezoekers parfum te dragen bij het bezoeken ervan. Helemaal prima. 

Nog zowat: de topnoten van het geurtje dat ik cadeau kreeg bestaan uit ananas, bergamot en lavendel. De hartnoten uit cumarine, mos en roos. De basisnoten uit sandelhout en tonkaboon.

Nooit geweten dat dat geurtje naar ananas of mos geroken moet hebben. Nooit geweten wat topnoten of hartnoten zijn ook.

Begin deze week was ik bij de kapper, waar een aantal geurtjes op de balie stonden tentoongespreid. Vanuit een donkergrijs flesje spoot ik een proefmonster op mijn pols. Even wrijven, altijd even wrijven, dan ruiken. Het rook lekker, laat ik het daar maar bij houden en dan dat ingewikkelde notengedoe achterwege laten. Toch stond ik een paar dagen later weer bij diezelfde barbier een flesje parfum af te rekenen.

Kies je een luchtje uit omdat die bij je persoonlijkheid past, of neem je toch een beetje de persoonlijkheid van het luchtje over?

Reacties

Populaire posts van deze blog

#155 Ranking de logo's

Vanochtend hoorde ik onderweg naar werk in het nieuwsbulletin van Radio2 de ophef voorbijkomen over het nieuwe logo van de Gemeente Urk. Kom op jongens, het is toch een kostelijk plaatje?  Omdat de ambtenaren van de NOP weer aan het werk zijn gegaan, was het zoeken naar een plekje. Mijn Toyotaatje (de meeste Toyota's per inwoners!) parkeerde ik naast een busje van de gemeente. Pas toen viel het logo van de NOP mij op. Was ik al wel bekend mee natuurlijk, maar een mens kijkt nu eenmaal anders naar zaken als hij net uit een dorp vol ophef komt puffen. Laten we de logo's van de andere Flevolandse gemeenten eens van dichtbij bekijken. En laten we er meteen een ranglijstje van maken.  Gemeente Almere Slogan: Het kán in Almere! Het logo van de gemeente Almere springt meteen in het oog. Hier is groots uitgepakt. Er wordt ook prettig gespeeld met het perspectief, waardoor je pas na een tijdje kijken een grote A ontwaart. Groots, maar plat. Almere samengevat. Had wel wat meer creativit...

#145 de Trumpweek

Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen afgelopen week maakte nauwelijks indruk. Op mij noch op de mensen om me heen. Zelfs op sociale media is het behoorlijk rustig. In dat malle grote land is Donald Trump herkozen als president.    ‘Trump is weer president he,’ zei een collega terloops.    ‘Tsja, het is allemaal wat,’ antwoorde ik.    En daarmee was de bespreking van de verkiezingsnacht afgehandeld. Terwijl bij iedereen de alarmbellen af zou moeten gaan – Trump is een lont in een akelig gevaarlijk hoopje buskruit – gebeurt dat niet echt. Tenminste, ik heb het niet meegekregen. Misschien omdat mijn sociale-mediaconsumptie ook niet meer is wat het was. De fratsen van die andere halve zool, Elonnetje Musk, zorgt ervoor dat ik steeds minder zin heb om op die grote X te tikken. Na een tijdje merk je dat je er niks aan mist ook. Maar goed, we hadden het over de Amerikaanse verkiezingen. Iemand waar ik af en toe mee samen werk is een aantal jaar terug me...

#144 De mensheid zal nog van mij horen

Mag je een boek bejubelen alvorens je hem uitgelezen hebt? Ga het toch doen. In de podcast Radio Romano, een voortzetting van de Krokante Leesmap, werd het nieuwe boek van Joris van Casteren getipt. Bekend van titels als Lelystad, Het been in de IJssel en Het zusje van de bruid. De titel van dat boek over de man die jarenlang zijn overleden moeder in huis bewaarde heb ik zo snel niet paraat. Lelystad was een toffe leeservaring, kan niet anders zeggen. Zijn manier van schrijven - kort en afstandelijk en juist daardoor ironisch – trok me in een mum van tijd door dat hele boek heen. Van Casteren heeft een oog voor het menselijk tekort, en er is niets mooiers dan het menselijk tekort. Even zonder gekheid, de boeken van Van Casteren zijn niet enkel droog of grappig. Vaak juist een beetje luguber. Zoals Het been in de IJssel, wat gaat over, nou ja, een gevonden menselijk been in de IJssel. Dat boek is een zoektocht naar de eigenaar van dat been, wat hem uiteindelijk helemaal naar Duitsland l...