Voor een, onvoltooide, cursus creatief schrijven kreeg ik de opdracht om elke dag 3 pagina's vol te schrijven. Omdat dit mij wel beviel, heb ik besloten om dit ook in het nieuwe jaar voort te zetten. Af en toe zal ik een stukje delen op deze blog.
Donderdag 6 januari 2022
Bij het woord ´vastentijd´ zul je wellicht denken aan het
Islamitische Ramadan. Veel mensen weten niet dat het Christendom, met name het
Katholicisme, ook vastentijd kent. De veertig dagen tussen Carnaval en Pasen
staan dan in het teken van de vastentijd. Eigenlijk zijn het 46 dagen, maar op
de zondagen mag er gek genoeg gezondigd worden. Katholicisme zoals we het
gewend zijn.
Ook in Protestantse kringen wint het
Christelijke vasten de laatste jaren aan populariteit, al wordt het begrip
´vasten´ niet meer zo strikt genomen als vroeger. Er wordt een moderne
invulling gegeven aan dit fenomeen, iets dat beter past in onze moderne tijd.
Veel mensen geven iets van hun luxe op. Dat kan zijn dat je ervoor kiest om een
tijdje geen of minder vlees te gaan eten, geen alcohol te drinken of 40 dagen
geen gebruik te maken van sociale media.
Ik speel al langer met het idee om
eens mee te doen met vasten. Ik hou wel van een uitdaging. En omdat ik al een
tijdje dubbele gedachten heb bij het eten van vlees, heb ik mezelf voorgenomen
om dit jaar, tijdens de vastentijd, geen vlees te gaan eten. Heb ik ambitie om
vegetariër te worden? Nee, dat nu ook weer niet. Maar ik ben wel benieuwd naar
de volgende dingen:
- - Wat gebeurt er met mijn lichaam als ik geen
vlees eet?
- - Hoe kan ik het vlees op een prettige manier
vervangen? Wat zijn de alternatieven?
- - Hoe reageert mijn omgeving als ik ze vertel dat
ik voorlopig geen vlees eet?
- - Ga ik vlees eten echt missen?
Er zijn voldoende redenen om het eten van vlees voort te
zetten. Er zijn ook voldoende redenen om te stoppen met het eten van vlees.
Redenen om vlees te blijven eten zijn
onder andere: het bevat goede vetten die een bouwstof zijn voor hersenen, zenuwen
en hormonen. Het bevat veel eiwitten en tal van vitaminen die belangrijk voor
ons lichaam zijn.
Redenen om te stoppen met het eten van
vlees kunnen zijn: je draagt bij aan het verminderen van dierenleed, je draagt
bij aan minder uitstoot van broeikasgassen, je draagt bij aan het verminderen
van de boskap die nodig is om dieren te voeden, je draagt bij aan het
verminderen van waterverspilling én je eet minder verzadigde vetten.
Waarom kan ik licht onpasselijk worden bij het zien van
honderden kuikentjes die van een lopende band af storten, maar kan ik soms ook
enorme trek krijgen in een bak met kip van de KFC? Waarom bestel ik ’s avonds
als ik flauw word gemakkelijk een pizza belegd met shoarmavlees? Vlees eten is
zo gewoon geworden dat het allang niet meer als hoofd of bijgerecht dient. De
hele dag happen we vlees weg als wijze van snack. Op verjaardagen en partijen
is een vleesschaal altijd hét partynummer – geen feest zonder vlees. Maar
waarom eigenlijk? Hoe is dat zo gekomen en belangrijker: kan het ook anders?
Genoeg vragen om te onderzoeken. En gelukkig heb ik nog even voordat de vastentijd aanbreekt. Duidelijk is wel dat ik twijfels heb bij vlees. Maar een balletje gehakt net zo lekker naar binnen werk. Tot die tijd probeer ik vast bewuster om te gaan met het consumeren van vlees. En consumeren in het algemeen – maar dat is voor een andere keer.
Reacties
Een reactie posten