Doorgaan naar hoofdcontent

Tiktok, algoritmes en Britse humor

Tiktok is een app die ik nog niet lang gebruik, en waar ik eigenlijk ook niet aan wennen kan. Ooit heb ik een account aangemaakt uit nieuwsgierigheid en fomo, of hoe dat ook mag heten. Vrienden gebruikten het, stuurden continu filmpjes en ik downloadde het tenslotte maar om te zien waar het allemaal om te doen was. Nou, veel mooie mensen die laten zien dat ze mooi zijn, flauwe in scene gezette grappen onder begeleiding van een rokerslach, huismoeders die lifecoach worden en halfgare adviezen delen – het voegt allemaal weinig toe. Dat er muziek wordt herontdekt dan misschien. Maar dan nog. Waar het kattengejengel van Kate Bush eerst beperkt bleef tot een paar dagen top2000, stond het afgelopen zomer dankzij Tiktok weer bovenaan de hitlijsten. En was het o-ver-al te horen.

Zo stond ik afgelopen week meermaals te overwegen om de app van de telefoon te gooien. Het eindeloze scrollen en nietszeggende filmpjes begon me te vervelen, maar toen schotelde het algoritme me fragmenten voor van een Engelse presentatrice, die een soort van geschiedenisprogramma presenteert over de geschiedenis van de aarde en menselijke beschaving. Cunk On Earth heet het, waarin komiek Diana Morgan het fictieve karakter Philomena Cunk speelt. Een type in kledij die doet denken aan de Hokjesman (kent iemand die nog?), en aan de hand van verschillende locaties en interviews met ‘experts’ de kijker meeneemt door de wereldgeschiedenis. Op YouTube vond ik de volledige afleveringen en ik was sinds de eerste minuut fan.

Het zit hem in die Britse humor, een zeldzame mengelmoes van zelfspot en arrogantie. In de onwetendheid van het typetje en de ongemakkelijke interviews met de zogenoemde experts. De serie is gefilmd als een documentaire en de experts hebben klaarblijkelijk geen idee tegenover een typetje te zitten, zoals je kunt zien in het onderstaand fragment, waarin Cunk de wapenwedloop uit de koude oorlog behandeld en ontdekt dat er nog steeds nucleaire wapens in de wereld zijn:

Afijn, ik kan allemaal wel opschrijven wat ik allemaal leuk vond, maar het beste is om de serie zelf te kijken. Het was in ieder geval een frisse rondleiding door de wereldgeschiedenis, waar ook serieuze en zware thema’s zoals de wereldreligies, kolonisatie en slavernij worden behandeld. Dat het met een grap en grol gebeurd deert niet. Af en toe is dat ook wel eens nodig.

Voorlopig toch nog maar even scrollen door dat Tiktok. 

 

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

#53 Hompelvoet

In een van de eerste blogpost dit jaar schreef ik dat ik terug zou komen op wat ik vond van het boek De verworvenheden – of hoe je iemand wordt die ernaar verlangt op het eiland Hompelvoet te zijn. Het boek had ik voor mijn verjaardag gekregen en ik zag er naar uit om het te lezen, want ik had het ergens voorbij zien komen in een boekenrubriek en het had me nieuwsgierig gemaakt. En ondanks het mooie Engelse spreekwoord wat ik hier in het Nederlands zal tikken (want staak de verengelsing!), namelijk dat je een boek niet op zijn omslag moet beoordelen, trok dat kartonnen opdienblaadje me ontzettend aan. Ik had wat tijd nodig om over het boek na te denken. Dat doen weinig boeken. En de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik er nog steeds niet uit ben wat ik ervan vind. Maar ja, is ergens iets van vinden per se noodzakelijk? Wanneer heb je pas echt iets over iets te zeggen? Dat vraag ik me steeds meer af na het lezen van het boek. Tijdens het lezen van het boek raakte ik wat geĆ«rgerd

All-you-can-eat restaurant

All-you-can-eat restaurants zijn een fenomeen. Ze bestaan nog niet zo heel lang in Nederland. Niet in zulke getale als tegenwoordig tenminste. Het concept is van een all-you-can-eat restaurant is vrij simpel. Je betaalt een relatief goedkoop bedrag en voor een paar uur mag je je helemaal uitleven op buffetten en wokgerechten. Zo heb je hier in de buurt een bekend all-you-can-eat restaurant in Emmeloord en in Kampen. Voor wie het allemaal niet gek genoeg kan zijn er ook speciale indoorhotels waar het de hele dag door genieten geblazen is. Voor mijn werk (gehandicaptenzorg) ben ik tot driemaal toe naar zo’n hotel geweest. Leuk voor de doelgroep. Voor mij elke keer een uitje naar een totaal andere wereld. Het geldt als het hoogtepunt van het jaar. Afgelopen zaterdag was ik niet met werk, maar met vrienden, naar een wokrestaurant. Ook zo’n all-you-can-eat concept. Iemand uit de groep wilde graag uit eten en omdat het dure tijden zijn, zochten we iets waar iedereen eten kon, maar wat even

#32 lieve mensen, drie tips

Lieve mensen, Ik probeer zo graag te snappen hoe dit zover heeft kunnen komen. Ik wil het waarom zo graag begrijpen. Vandaag heb ik me er stuk over lopen peinzen, maar ik kom er niet uit. Ik denk dat een poging tot het vinden van antwoorden ergens in de volgende drie aanbevelingen zit. Een luistertip, een leestip en een kijktip.  De luistertip:  De ongelooflijke Podcast met Arnon Grunberg https://open.spotify.com/episode/6SjqWYv2peLNwkWf6EVC1T?si=115090eb5c3d4083 De leestip:  De kijktip:  Persoonlijke tip:   Laat je niet gek maken. Blijf bij jezelf. Blijf omzien naar de ander. Heb lief.