Doorgaan naar hoofdcontent

10 fijne podcasts

De podcasts schieten als paddenstoelen uit de grond. Naast Spotify heb je nu ook Podimo, die zich exclusief op podcasts richt. Omdat De Krokante Leesmap afscheid nam van de NPO en vertrok naar de Denen, besloot ik om een proefabonnementje te nemen. Sindsdien luister ik meer podcasts dan me lief is. 

Hieronder 10 podcasttips voor als je nog op zoek bent naar een fijne afleiding tijdens het schoonmaken. Of autorijden. Nou ja, je begrijpt me wel.

1: de Krokante Leesmap/Radio Romano
Een paar jaar terug, toen podcasts helemaal nog niet zo’n ding was trouwens, stuitte ik op De Krokante Leesmap. Een show van NPO-radio 1, waarin Roelof de Vries, Noortje Veldhuizen en respectievelijk Marcel van Roosmalen iedere aflevering een tijdschrift meenamen en bespraken. Die bespreking was eigenlijk het minst interessant. Vooral het gekibbel, gesnauw en de dynamiek tussen het trio maakt de podcast het (terug)luisteren waard. Radio Romano, zoals de podcast heet sinds het naar Podimo is vertrokken, is een prima voortzetting daarvan.

2: Etenstijd!
Een podcast met Teun ven der Keuken en Yvette van Boven, ook bekend van het kookprogramma Koken Met Van Boven. Het is geen kookpodcast in de zin van dat er recepten gedeeld worden of dat er een gerecht bereidt wordt, maar er wordt gebabbeld over van alles en nog wat. Over ondergewaardeerd softijs bijvoorbeeld, of hoe je met groenteschillen een fantastische bouillon trekt. Na een aflevering heb je trek en krijg je zin om te koken.

3: Weer Een Dag
Gijs Groenteman belt elke dag - hij houdt het bij met een kookwekker - met Marcel van Roosmalen. Tsja, meer kan ik er niet over zeggen. Behalve dan sinds de podcast wordt gemaakt het een vast onderdeel van mijn ochtendritueel is geworden.

4: Oorlogshandelingen
Geschiedenisdocent Roel Gootzen en, ja daar is ‘ie weer, Marcel van Roosmalen, trekken langs oorlogsmonumenten doorheen het land. Ondertussen babbelen ze wat af over onze herdenkingscultuur en de manier waarop we naar de geschiedenis kijken. Aflevering twee - Almere - is een aanrader.

5: Europa Draait Door
Onlangs, toen de NOS aandacht besteedde aan sociale ongelijkheid in de Verenigde Staten van Amerika, terwijl in Frankrijk de rivieren waren opgedroogd en in Italië een spannende verkiezingstijd begon los te barsten, dacht ik: waarom besteed de media zo weinig aandacht aan Europa? We kennen zowat de hele bekende-mensen-bubbel van Hollywood, maar hebben geen idee wie de Bondskanselier van Duitsland is, of de Premier van België, om maar eens wat te noemen. Wordt het geen tijd voor een Europees programma? Gelukkig zijn daar Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, die elke week de ontwikkelingen op het Europese continent doornemen. Een vermakelijke podcast.

6: Complotcast
Is Elvis Presley echt wel overleden in 1977? Of loopt hij af en toe nog rond op Graceland? De aarde is gewoon plat. Omringd door een enorme muur van ijs. En de maanlanding heeft nooit plaatsgevonden: het is allemaal één groot complot. Een beetje amateuristische podcast gemaakt door twee liefhebbers van complottheorieën, maar ja zo vermakelijk. Het is ongelooflijk hoeveel bizarre theorieën er de ronde doen. Pas wel op: het is geen podcast om te bingeluisteren, je zou er mogelijk in gaan kunnen geloven.

7: Waar komt pindakaas vandaan?
Een serie podcast van het Instituut voor Nederlandse Taal. In de afleveringen wordt de herkomst van doodgewone woorden uitgelegd. Waarom zeggen wij Pindakaas en geen pindaboter, naar het Engelse woord voor het bruine smeersel? Het antwoord is verrassender dan je misschien zal denken.  

8: Echt gebeurd
Een podcast waarin bekende, maar vaker onbekende, Nederlanders voor een microfoon gaan staan en een waargebeurd verhaal vertellen. Soms grappig, soms ontroerend. Dit was één van de eerste podcast die ik begon te luisteren en nog steeds weet hij te boeien.

9: Mathilde’s Mysterie
Het genre true-crime vind ik vaak bezwaarlijk, omdat het gaat over echt gebeurde feiten, die vandaag de dag nog herinnerd worden door nabestaanden. Leuke herinneringen zijn dat niet. Om daar een blik met fictie tegenaan te gooiden of te speculeren over een alternatieve loop der dingen is vaak niet smaakvol. Toch werd ik gegrepen door deze podcast. En daar vooral door het figuur Mathilde Willink. Wat een fantastische vrouw moet het zijn geweest.
En zoals zoveel binnen dit genre, wordt er een vraag opgeworpen, wordt er druk gespeculeerd en uiteindelijk is de uitkomst… tsja, dat kan ik moeilijk verklappen. Zou een beetje flauw zijn.  

10: Alle geschiedenis ooit
Een beetje een zouteloze podcast, eerlijk gezegd. Gewoon drie geschiedenisliefhebbers die elke week een moment uit de geschiedenis doorspreken. Zit af en toe wel wat leuks tussen hoor. Op alle streamingsdiensten te beluisteren, uitgebreidere afleveringen exclusief op Podimo. 
De aflevering over Pim Fortuyn is trouwens wel een aanrader. Daar wordt de podcastmaker Guus Valk uitgenodigd om zijn podcast 'Pim' te pluggen. Ook een hele goeie podcast, maar ik heb nu eenmaal tien plekjes in deze lijst. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

#53 Hompelvoet

In een van de eerste blogpost dit jaar schreef ik dat ik terug zou komen op wat ik vond van het boek De verworvenheden – of hoe je iemand wordt die ernaar verlangt op het eiland Hompelvoet te zijn. Het boek had ik voor mijn verjaardag gekregen en ik zag er naar uit om het te lezen, want ik had het ergens voorbij zien komen in een boekenrubriek en het had me nieuwsgierig gemaakt. En ondanks het mooie Engelse spreekwoord wat ik hier in het Nederlands zal tikken (want staak de verengelsing!), namelijk dat je een boek niet op zijn omslag moet beoordelen, trok dat kartonnen opdienblaadje me ontzettend aan. Ik had wat tijd nodig om over het boek na te denken. Dat doen weinig boeken. En de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik er nog steeds niet uit ben wat ik ervan vind. Maar ja, is ergens iets van vinden per se noodzakelijk? Wanneer heb je pas echt iets over iets te zeggen? Dat vraag ik me steeds meer af na het lezen van het boek. Tijdens het lezen van het boek raakte ik wat geërgerd

All-you-can-eat restaurant

All-you-can-eat restaurants zijn een fenomeen. Ze bestaan nog niet zo heel lang in Nederland. Niet in zulke getale als tegenwoordig tenminste. Het concept is van een all-you-can-eat restaurant is vrij simpel. Je betaalt een relatief goedkoop bedrag en voor een paar uur mag je je helemaal uitleven op buffetten en wokgerechten. Zo heb je hier in de buurt een bekend all-you-can-eat restaurant in Emmeloord en in Kampen. Voor wie het allemaal niet gek genoeg kan zijn er ook speciale indoorhotels waar het de hele dag door genieten geblazen is. Voor mijn werk (gehandicaptenzorg) ben ik tot driemaal toe naar zo’n hotel geweest. Leuk voor de doelgroep. Voor mij elke keer een uitje naar een totaal andere wereld. Het geldt als het hoogtepunt van het jaar. Afgelopen zaterdag was ik niet met werk, maar met vrienden, naar een wokrestaurant. Ook zo’n all-you-can-eat concept. Iemand uit de groep wilde graag uit eten en omdat het dure tijden zijn, zochten we iets waar iedereen eten kon, maar wat even

#32 lieve mensen, drie tips

Lieve mensen, Ik probeer zo graag te snappen hoe dit zover heeft kunnen komen. Ik wil het waarom zo graag begrijpen. Vandaag heb ik me er stuk over lopen peinzen, maar ik kom er niet uit. Ik denk dat een poging tot het vinden van antwoorden ergens in de volgende drie aanbevelingen zit. Een luistertip, een leestip en een kijktip.  De luistertip:  De ongelooflijke Podcast met Arnon Grunberg https://open.spotify.com/episode/6SjqWYv2peLNwkWf6EVC1T?si=115090eb5c3d4083 De leestip:  De kijktip:  Persoonlijke tip:   Laat je niet gek maken. Blijf bij jezelf. Blijf omzien naar de ander. Heb lief.