Doorgaan naar hoofdcontent

#10 platee

 Ken je dat gevoel dat je je hele leven iets hebt geloofd of gedacht en dat je erachter komt dat dat helemaal anders blijkt te zitten?

Of in dit geval: dat je een bepaald woord altijd hebt uitgesproken op een manier waarvan jij dacht dat het juist was, maar eigenlijk compleet fout is?

Een collega van me had dat met het woord ‘lettuce’, het Engelse woord voor ijsbergsla. Toen ze eens in de Verenigde Staten was en een sandwich bestelde, sprak ze het woord op zijn Italiaans uit. Le-toe-tsje. Ze vond het wel wat Italiaans hebben, en sprak het zodoende ook op die manier uit. Totdat ze door verbaasde blikken van de werknemer en medereizigers achter kwam dat je het zo dus niet uitspreekt.

Zo heb ik jarenlang bij gebrek aan culinaire durf plates besteld. Lekker makkelijk: saté of snitschel met friet en salade op één bord. Alleen sprak ik het uit op zijn Frans. Platé (platee). Ik weet niet waarom. Ik had nog nooit eerder iemand een plate horen bestellen en blijkbaar gaf ik er een Franse oorsprong aan zoals veel horecabegrippen dat kennen. De Franse keuken staat nu eenmaal hoger in culinair aanzien dan de Engelse – laat staan de Amerikaanse. Terwijl ik het had kunnen weten, want als het op z’n Frans was geweest had er wel zo’n geinig streepje boven de e gestaan.

Toen ik eens met een vriend op een terrasje zat en een platee bestelde, keek hij me stomverbaasd aan en vroeg waarom ik het zo belachelijk uitsprak.
   ‘Zo zeg je dat toch?’ hield ik vol.
  ‘Nee, het is plate. Gewoon op z’n Engels!’
   Het was alsof mijn hele wereldbeeld een kwartslag gedraaid werd en zelden heb ik me zo sullig gevoeld.

Maar zeg nu zelf: platé bekt toch veel lekkerder dan plate?

Reacties

  1. Lekker de wereld een stukje mooier maken door er je eigen draai aan te geven , ga zo door jongen. Zulke mensen heeft deze maatschappij ook nodig, elk zonnestraaltje is er immers een.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

#53 Hompelvoet

In een van de eerste blogpost dit jaar schreef ik dat ik terug zou komen op wat ik vond van het boek De verworvenheden – of hoe je iemand wordt die ernaar verlangt op het eiland Hompelvoet te zijn. Het boek had ik voor mijn verjaardag gekregen en ik zag er naar uit om het te lezen, want ik had het ergens voorbij zien komen in een boekenrubriek en het had me nieuwsgierig gemaakt. En ondanks het mooie Engelse spreekwoord wat ik hier in het Nederlands zal tikken (want staak de verengelsing!), namelijk dat je een boek niet op zijn omslag moet beoordelen, trok dat kartonnen opdienblaadje me ontzettend aan. Ik had wat tijd nodig om over het boek na te denken. Dat doen weinig boeken. En de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik er nog steeds niet uit ben wat ik ervan vind. Maar ja, is ergens iets van vinden per se noodzakelijk? Wanneer heb je pas echt iets over iets te zeggen? Dat vraag ik me steeds meer af na het lezen van het boek. Tijdens het lezen van het boek raakte ik wat geërgerd

All-you-can-eat restaurant

All-you-can-eat restaurants zijn een fenomeen. Ze bestaan nog niet zo heel lang in Nederland. Niet in zulke getale als tegenwoordig tenminste. Het concept is van een all-you-can-eat restaurant is vrij simpel. Je betaalt een relatief goedkoop bedrag en voor een paar uur mag je je helemaal uitleven op buffetten en wokgerechten. Zo heb je hier in de buurt een bekend all-you-can-eat restaurant in Emmeloord en in Kampen. Voor wie het allemaal niet gek genoeg kan zijn er ook speciale indoorhotels waar het de hele dag door genieten geblazen is. Voor mijn werk (gehandicaptenzorg) ben ik tot driemaal toe naar zo’n hotel geweest. Leuk voor de doelgroep. Voor mij elke keer een uitje naar een totaal andere wereld. Het geldt als het hoogtepunt van het jaar. Afgelopen zaterdag was ik niet met werk, maar met vrienden, naar een wokrestaurant. Ook zo’n all-you-can-eat concept. Iemand uit de groep wilde graag uit eten en omdat het dure tijden zijn, zochten we iets waar iedereen eten kon, maar wat even

#32 lieve mensen, drie tips

Lieve mensen, Ik probeer zo graag te snappen hoe dit zover heeft kunnen komen. Ik wil het waarom zo graag begrijpen. Vandaag heb ik me er stuk over lopen peinzen, maar ik kom er niet uit. Ik denk dat een poging tot het vinden van antwoorden ergens in de volgende drie aanbevelingen zit. Een luistertip, een leestip en een kijktip.  De luistertip:  De ongelooflijke Podcast met Arnon Grunberg https://open.spotify.com/episode/6SjqWYv2peLNwkWf6EVC1T?si=115090eb5c3d4083 De leestip:  De kijktip:  Persoonlijke tip:   Laat je niet gek maken. Blijf bij jezelf. Blijf omzien naar de ander. Heb lief.