Doorgaan naar hoofdcontent

#15 Bahasa Hollandia

 Moe van het zoeken naar podcasts zocht ik onlangs in bed naar een interessant YouTube filmpje om te luisteren. Ik kwam uit bij de Universiteit van Nederland, behapbare minicollega´s over uiteenlopende onderwerpen. Een titel sprak me aan: waarom is het Nederlands niet uitgegroeid tot een wereldtaal?

Het had, gezien onze koloniale en handelsverleden, de potentie om uit te groeien tot een taal die door een aanzienlijk deel van de wereldbevolking gesproken kon worden. Zo is het Portugees nog steeds een grote taal in Zuid-Amerika. Stel je voor dat overal waar de Nederlanders voet aan wal hebben gezet nu nog Nederlands zou worden gesproken. Dan had je een taalgebied gehad wat gedeeltes van de Amerikaanse oostkust, Wallonië, Luxemburg, Brazilië, India, Zuid-Afrika, de Caribische eilanden, Australië, Nieuw-Zeeland, Suriname en Indonesië had beslaan.

Wat een afzetmarkt voor schrijvers! In plaats van de eindeloze Marvel films zouden de albums van Suske en Wiske verfilmd worden, Daniel Craig zou geen James Bond, maar Agent 327 spelen, Annie M.G. Schmid zou J.K Rowling van haar troon stoten. Geen Harry Potter, maar Wiplala! Hoe mooi zou het zijn als zoveel kinderen konden opgroeien met de illustraties van Fiep Westendorp? Die zijn, zonder gekheid, van wereldniveau.
   Het bovenstaande is gekkigheid natuurlijk, maar toch, de Nederlandse (jeugd)literatuur bevat pareltjes die een groter publiek verdienen. Als striptekenaar Martin Lodewijk in een Franstalig land was geboren was hij nu samen met zijn stripboeken wereldberoemd geweest.

Maar waarom is het Nederlands na de koloniale periode dan niet zo groot gebleven als het Portugees? Tsja, dat heeft alles te maken met de manier waarop de onderdrukkers omgingen met taal. In Indonesië werden honderden talen gesproken, we beperken ons even tot Java. In Java had men een inheemse taal voor de Elite, en voor het klootjesvolk. Als iemand van de elite een arbeider aansprak deed die dat in zijn eigen taal, een arbeider diende de elitetaal niet te spreken.
   Op precies dezelfde manier deden de Nederlanders dat weer met de Indonesische Elite. Als die Nederlands zouden spreken, zou dat betekenen dat ze gelijk aan hen waren. Stel je voor.

Tot het begin van de vorige eeuw. Verhoudingen veranderde, de koloniale blik werd anders. Het Nederlands mocht gesproken worden. Had je als elitekind het geluk om in Europa te gaan te gaan studeren, kwam je terecht in de Europese hoofdsteden. En doordat je de taal sprak, begreep je je medestudenten. Maar laat in die tijd nu net door Europa de wind van vakbonden, socialisme en nationalisme waaien. Iets waar Europese studenten vol van waren. 

De studenten kwamen terug naar hun eigen land en namen die ideeën mee. Zo vormden zich de eerste vrijheids en onafhankelijkheidsbewegingen. En, de overheersers werden bestreden in hun eigen taal.
In het geval van Indonesië werd na de vrijheidsverklaring gezocht naar een nieuwe taal, die iedereen spreken kon. Een lokale arbeiderstaal werd omgedoopt tot het Bahasa Indonesia.

Taal zegt iets over je identiteit, welke taal je spreekt, hoe je die spreekt. Voer voor een andere blogpost, maar wat ik zeggen wil: doordat de overheersers in Nederlands-Indië het volk niet toestond Nederlands te spreken, werden we na de dekolonisatie teruggeworpen naar ons eigen kleine taalgebied. Het Nederlands werd wat het is en hoort te zijn: een kleine taal, voor een klein land.  

Reacties

Populaire posts van deze blog

#53 Hompelvoet

In een van de eerste blogpost dit jaar schreef ik dat ik terug zou komen op wat ik vond van het boek De verworvenheden – of hoe je iemand wordt die ernaar verlangt op het eiland Hompelvoet te zijn. Het boek had ik voor mijn verjaardag gekregen en ik zag er naar uit om het te lezen, want ik had het ergens voorbij zien komen in een boekenrubriek en het had me nieuwsgierig gemaakt. En ondanks het mooie Engelse spreekwoord wat ik hier in het Nederlands zal tikken (want staak de verengelsing!), namelijk dat je een boek niet op zijn omslag moet beoordelen, trok dat kartonnen opdienblaadje me ontzettend aan. Ik had wat tijd nodig om over het boek na te denken. Dat doen weinig boeken. En de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik er nog steeds niet uit ben wat ik ervan vind. Maar ja, is ergens iets van vinden per se noodzakelijk? Wanneer heb je pas echt iets over iets te zeggen? Dat vraag ik me steeds meer af na het lezen van het boek. Tijdens het lezen van het boek raakte ik wat geërgerd

All-you-can-eat restaurant

All-you-can-eat restaurants zijn een fenomeen. Ze bestaan nog niet zo heel lang in Nederland. Niet in zulke getale als tegenwoordig tenminste. Het concept is van een all-you-can-eat restaurant is vrij simpel. Je betaalt een relatief goedkoop bedrag en voor een paar uur mag je je helemaal uitleven op buffetten en wokgerechten. Zo heb je hier in de buurt een bekend all-you-can-eat restaurant in Emmeloord en in Kampen. Voor wie het allemaal niet gek genoeg kan zijn er ook speciale indoorhotels waar het de hele dag door genieten geblazen is. Voor mijn werk (gehandicaptenzorg) ben ik tot driemaal toe naar zo’n hotel geweest. Leuk voor de doelgroep. Voor mij elke keer een uitje naar een totaal andere wereld. Het geldt als het hoogtepunt van het jaar. Afgelopen zaterdag was ik niet met werk, maar met vrienden, naar een wokrestaurant. Ook zo’n all-you-can-eat concept. Iemand uit de groep wilde graag uit eten en omdat het dure tijden zijn, zochten we iets waar iedereen eten kon, maar wat even

#32 lieve mensen, drie tips

Lieve mensen, Ik probeer zo graag te snappen hoe dit zover heeft kunnen komen. Ik wil het waarom zo graag begrijpen. Vandaag heb ik me er stuk over lopen peinzen, maar ik kom er niet uit. Ik denk dat een poging tot het vinden van antwoorden ergens in de volgende drie aanbevelingen zit. Een luistertip, een leestip en een kijktip.  De luistertip:  De ongelooflijke Podcast met Arnon Grunberg https://open.spotify.com/episode/6SjqWYv2peLNwkWf6EVC1T?si=115090eb5c3d4083 De leestip:  De kijktip:  Persoonlijke tip:   Laat je niet gek maken. Blijf bij jezelf. Blijf omzien naar de ander. Heb lief.