Doorgaan naar hoofdcontent

#33 recensie Napoleon

Spoilers hoor! 

Er is wat om te doen in filmland: Ridley Scott, toch niet de eerste de beste filmmaker, wordt door historici verweten een compleet zooitje van Napoleons leven gemaakt te hebben. Met waarheidsgetrouwheid zal het weinig van doen te hebben, luidt de kritiek. Afgelopen weekend zag ik dan eindelijk Napoleon met eigen ogen.  

Het begint al met de opening, als Napoleon staat toe te kijken hoe de kop van Marie Antoinette rolt. Mooi in beeld gebracht, spannende opbouw – je zit meteen in die hele revolutiesfeer – maar met waarheidsgetrouwheid heeft het niets van doen. Napoleon zelf zat op dat moment heel ergens anders.
   Of de slag bij Austerlitz. Prachtige cinematografie hoor, maar paarden die bij bosjes door het ijs zakken? Ook niet echt gebeurd.
   Of dat Napoleon zijn dominantie toont door een Egyptische piramide aan gort te schieten. Fout, fout, fout!
   Of dat Napoleon aan het einde van de film zijn geliefde Joséphine nog brieven schrijft en haar besluit op te zoeken. Ja, prachtige dramatiek, maar op dat moment was Joséphine in werkelijkheid al twee jaar eerder ter aarde besteld.

Kijk, geschiedenisliefhebbers kunnen best wel mieperts zijn. Nu val ik zelf niet zo over een foutje hier en daar. Zet erbij dat het gebaseerd is op ware gebeurtenissen en iedereen zal begrijpen dat je een loopje met de geschiedenis neemt. Maar dat doet de film niet. Sterker nog: het is een prent waar de pretentie van af druipt! Net als de kop van Phoenix zelf, die de hele film uitstraalt: kijk mij eens een geloofwaardige Napoleon neerzetten. Zeer vermoeiend.

Sowieso begreep ik zijn vertolking van Napoleon niet helemaal. Galopperen op een paard deed hij prima, het leger aanvoeren overtuigend, maar Napoleon als mens neerzetten?
   Daar zit wat mij betreft het pijnpunt van de hele film.
   Voorbeeld: Napoleon laat zijn keizerlijk oog vallen op Joséphine. Nou, zo’n dame moet je dan het hof maken. Dat doet Napoleon door haar zwijgend aan te staren. Dan zitten ze samen op een terrasje: te zwijgen en te staren. Na ruzie maken ze het samen weer goed: door te zwijgen en te staren. Na één keer begrijp je dat, maar het blijft zich tot vervelens toe herhalen. En dan ben je wel uitgezwegen.
   Later, als er actie aan te pas mag komen, stormt Napoleon haar slaapkamer binnen en begint als een klein kind te morren en te wenen. Nog later komt hij als een knorrend varken naar haar toe gekropen. Met andere woorden: ik heb er wel zin in. En Joséphine laat het allemaal maar gebeuren.

Wat een gek mannetje, dacht ik op een zeker moment.

En dat beeld blijft hangen tijdens de film, om na afloop plaats te maken voor een leeg gevoel.

Wat dreef Napoleon nu echt? Hoe speelde hij zijn politieke spelletjes? Waarom volgden duizenden, duizenden jonge mannen hem blindelings naar het slagveld? Wat ging er nu eigenlijk schuil achter die legeraanvoerder in uniform en hoge hoed? Wie was Napoleon als mens?

De film slaagt er niet in om daar antwoord op te geven. Terwijl het dé film over Napoleon is.

Laat ik niet te zuur doen: er zitten heus wel momenten in de film die pogen om antwoord te geven. Zoals wanneer hij brood staat uit te delen aan zijn soldaten en hij ze de helden van Austerlitz noemt. Dan zie je opeens die charismatische legeraanvoerder. Hadden we daar maar meer van gezien. 

Op het moment dat je al voorzichtig je jas wilt aantrekken, krijg je nog de dodenaantallen onder je neus gedrukt. Het is ongelooflijk hoeveel mannen Napoleon de dood injoeg, maar de boodschap van Scott – als die er al was – weet niet meer aan te komen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

#155 Ranking de logo's

Vanochtend hoorde ik onderweg naar werk in het nieuwsbulletin van Radio2 de ophef voorbijkomen over het nieuwe logo van de Gemeente Urk. Kom op jongens, het is toch een kostelijk plaatje?  Omdat de ambtenaren van de NOP weer aan het werk zijn gegaan, was het zoeken naar een plekje. Mijn Toyotaatje (de meeste Toyota's per inwoners!) parkeerde ik naast een busje van de gemeente. Pas toen viel het logo van de NOP mij op. Was ik al wel bekend mee natuurlijk, maar een mens kijkt nu eenmaal anders naar zaken als hij net uit een dorp vol ophef komt puffen. Laten we de logo's van de andere Flevolandse gemeenten eens van dichtbij bekijken. En laten we er meteen een ranglijstje van maken.  Gemeente Almere Slogan: Het kán in Almere! Het logo van de gemeente Almere springt meteen in het oog. Hier is groots uitgepakt. Er wordt ook prettig gespeeld met het perspectief, waardoor je pas na een tijdje kijken een grote A ontwaart. Groots, maar plat. Almere samengevat. Had wel wat meer creativit...

#145 de Trumpweek

Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen afgelopen week maakte nauwelijks indruk. Op mij noch op de mensen om me heen. Zelfs op sociale media is het behoorlijk rustig. In dat malle grote land is Donald Trump herkozen als president.    ‘Trump is weer president he,’ zei een collega terloops.    ‘Tsja, het is allemaal wat,’ antwoorde ik.    En daarmee was de bespreking van de verkiezingsnacht afgehandeld. Terwijl bij iedereen de alarmbellen af zou moeten gaan – Trump is een lont in een akelig gevaarlijk hoopje buskruit – gebeurt dat niet echt. Tenminste, ik heb het niet meegekregen. Misschien omdat mijn sociale-mediaconsumptie ook niet meer is wat het was. De fratsen van die andere halve zool, Elonnetje Musk, zorgt ervoor dat ik steeds minder zin heb om op die grote X te tikken. Na een tijdje merk je dat je er niks aan mist ook. Maar goed, we hadden het over de Amerikaanse verkiezingen. Iemand waar ik af en toe mee samen werk is een aantal jaar terug me...

#144 De mensheid zal nog van mij horen

Mag je een boek bejubelen alvorens je hem uitgelezen hebt? Ga het toch doen. In de podcast Radio Romano, een voortzetting van de Krokante Leesmap, werd het nieuwe boek van Joris van Casteren getipt. Bekend van titels als Lelystad, Het been in de IJssel en Het zusje van de bruid. De titel van dat boek over de man die jarenlang zijn overleden moeder in huis bewaarde heb ik zo snel niet paraat. Lelystad was een toffe leeservaring, kan niet anders zeggen. Zijn manier van schrijven - kort en afstandelijk en juist daardoor ironisch – trok me in een mum van tijd door dat hele boek heen. Van Casteren heeft een oog voor het menselijk tekort, en er is niets mooiers dan het menselijk tekort. Even zonder gekheid, de boeken van Van Casteren zijn niet enkel droog of grappig. Vaak juist een beetje luguber. Zoals Het been in de IJssel, wat gaat over, nou ja, een gevonden menselijk been in de IJssel. Dat boek is een zoektocht naar de eigenaar van dat been, wat hem uiteindelijk helemaal naar Duitsland l...