Doorgaan naar hoofdcontent

#60 Nomen est Omen

Topcover.

Aan historische figuren worden vaak bijnamen gegeven. We kennen allemaal Karel de Grote, Lodewijk de Zonnekoning en Willem de Zwijger. Maar wie waren Jan met de Kaak, Wladisaus Spillebeen, Lodewijk de Twister en Johanna de Waanzinnige eigenlijk?

In het boekje Nomen est Omen onderzoekt Bart Funnekotter, van de gelijknamige rubriek in het NRC, hoe heersers hun bijnamen kregen. Waren daar hun aanbidders of juist hun vijanden verantwoordelijk voor? Wat ik wel kan vertellen is dat de bijnamen gegeven door die laatste categorie het vermakelijkst zijn.

Neem Godfried III van Neder-Lotharingen. Ach, wat was die man een tragisch levensloop beschoren. Toen hij in 1069 zijn vader (Godfried met de Baard) opvolgde en hertog werd van de Lage Landen, werd hij gepresenteerd als een veelbelovende jongeman – ‘maar wel met een bochel’. Het leverde hem de bijnaam De Bultenaar op.
   Hij mocht trouwen met Mathilde van Canosa, maar dat huwelijk liep al snel op de klippen waarna Mathilde terugkeerde naar Italië, waar ze het bed deelde met de ene na de andere man. Volgens een auteur luidde haar bijnaam Gräfin Os Vulvae. Gravin Vagina dus. De roddels over zijn ex-vrouw bereikte ook Nederland – en Godfried. Moet ook niet leuk voor ‘m zijn geweest hoor.
   De Bultenaar ging ondertussen door met het veroveren van zijn grondgebied. Zijn vijanden besloten dat het maar eens afgelopen moest zijn: Godfried werd in 1076 in Vlaardingen uit de weg geruimd.
   De moord maakte veel indruk. Een sicarius (sluipmoordenaar) wachtte Godfried op toen die zich ‘wegens een natuurlijke behoefte’ had teruggetrokken op het gemak. Daar stak de dader, ene Gijsbrecht, hem in zijn achterste.
   Het slachtoffer van de Vlaardingse toiletmoord leefde nog een week voordat hij – je moet je voorstellen dat zoiets vreselijk gaat ontsteken – overleed.

Over toiletbezoek gesproken: dit fraai vormgegeven boekje zou ik het liefst in één ruk uit willen lezen, maar ik besloot om het een plekje te geven in het toilet. Zo word ik iedere keer verrast door een nieuw figuur, nieuwe bijnaam en een nieuw stukje intrigerende geschiedenis. Want er staan nog zoveel meer leuke stukjes in dit boekje!

Zo wordt een toiletbezoek een feestje! In ieder geval feestelijker dan het toiletbezoek van Godfried de Bultenaar.


Reacties

Populaire posts van deze blog

#53 Hompelvoet

In een van de eerste blogpost dit jaar schreef ik dat ik terug zou komen op wat ik vond van het boek De verworvenheden – of hoe je iemand wordt die ernaar verlangt op het eiland Hompelvoet te zijn. Het boek had ik voor mijn verjaardag gekregen en ik zag er naar uit om het te lezen, want ik had het ergens voorbij zien komen in een boekenrubriek en het had me nieuwsgierig gemaakt. En ondanks het mooie Engelse spreekwoord wat ik hier in het Nederlands zal tikken (want staak de verengelsing!), namelijk dat je een boek niet op zijn omslag moet beoordelen, trok dat kartonnen opdienblaadje me ontzettend aan. Ik had wat tijd nodig om over het boek na te denken. Dat doen weinig boeken. En de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik er nog steeds niet uit ben wat ik ervan vind. Maar ja, is ergens iets van vinden per se noodzakelijk? Wanneer heb je pas echt iets over iets te zeggen? Dat vraag ik me steeds meer af na het lezen van het boek. Tijdens het lezen van het boek raakte ik wat geërgerd

All-you-can-eat restaurant

All-you-can-eat restaurants zijn een fenomeen. Ze bestaan nog niet zo heel lang in Nederland. Niet in zulke getale als tegenwoordig tenminste. Het concept is van een all-you-can-eat restaurant is vrij simpel. Je betaalt een relatief goedkoop bedrag en voor een paar uur mag je je helemaal uitleven op buffetten en wokgerechten. Zo heb je hier in de buurt een bekend all-you-can-eat restaurant in Emmeloord en in Kampen. Voor wie het allemaal niet gek genoeg kan zijn er ook speciale indoorhotels waar het de hele dag door genieten geblazen is. Voor mijn werk (gehandicaptenzorg) ben ik tot driemaal toe naar zo’n hotel geweest. Leuk voor de doelgroep. Voor mij elke keer een uitje naar een totaal andere wereld. Het geldt als het hoogtepunt van het jaar. Afgelopen zaterdag was ik niet met werk, maar met vrienden, naar een wokrestaurant. Ook zo’n all-you-can-eat concept. Iemand uit de groep wilde graag uit eten en omdat het dure tijden zijn, zochten we iets waar iedereen eten kon, maar wat even

#32 lieve mensen, drie tips

Lieve mensen, Ik probeer zo graag te snappen hoe dit zover heeft kunnen komen. Ik wil het waarom zo graag begrijpen. Vandaag heb ik me er stuk over lopen peinzen, maar ik kom er niet uit. Ik denk dat een poging tot het vinden van antwoorden ergens in de volgende drie aanbevelingen zit. Een luistertip, een leestip en een kijktip.  De luistertip:  De ongelooflijke Podcast met Arnon Grunberg https://open.spotify.com/episode/6SjqWYv2peLNwkWf6EVC1T?si=115090eb5c3d4083 De leestip:  De kijktip:  Persoonlijke tip:   Laat je niet gek maken. Blijf bij jezelf. Blijf omzien naar de ander. Heb lief.