Doorgaan naar hoofdcontent

#65 lees, maar luister ook eens wat

Afgelopen najaar besloot ik mezelf een draadloze koptelefoon cadeau te doen. Omdat ik tijdens het huishouden wel wat afleiding kon gebruiken in de vorm van podcasts en muziek, zo hou je het nog tenminste dragelijk, ging ik op zoek naar een koptelefoon die je aan kunt sluiten op je telefoon. Podcast aan en knallen maar. Zo wordt stofzuigen iets om naar uit te zien!

Nu had ik al begrepen dat die van JBL wel van aardige kwaliteit zijn. En inderdaad zeg, wat klinkt alles beter door zo’n ding! Ik hoor sindsdien telkens iets nieuws bij muziek die ik al tijden luister.

Nu heb ik ooit een lijstje opgesomd met redenen om te gaan lezen, en één reden daarvan is dat het je inbeeldingsvermogen prikkelt. En bij muziek werkt dat eigenlijk net zo, kom ik steeds meer achter.

Zo luisterde ik laatst wat filmmuziek. Dat komt zo: in mijn auto heb ik een verzameling cd’tjes die ik luister als de radio me niet bevalt. Op weg naar huis drukte ik de cd-knop in. En daar klonk opeens de mars van Star Wars door de speakers (ja, ik heb een Star Wars CD – een impulsaankoop van een nachtelijk bezoekje aan een webwinkel). Daar schaam ik me niet voor, sterker nog: ik kan het iedereen aanraden. Autorijden wordt er leuker van.

Maar goed, dankzij dat opgewekte deuntje zocht ik tijdens de afwas de filmmuziek weer op. The Jedi Steps and Finale, om precies te zijn. Een fijne track, omdat alle muziekthema’s van de film even voorbijkomen. Rey’s theme bijvoorbeeld, één van de meest onderschatte stukjes filmmuziek. Maar toen kwam het thema van de schurk uit de film. Hé verrek, dacht ik. Dat lijkt wel een dreigende onweerslucht die eraan komt. Een onweerswolk die broeit en op een zeker moment tot ontlading komt. Dat past ontzettend goed bij het karakter! Zo had ik dat eerder nog niet gehoord.

Bij klassieke muziek geldt dat net zo. Ik heb me ooit laten vertellen dat klassieke muziek altijd een verhaal probeert te vertellen. Verder heb ik daar weinig verstand van hoor, en ik luister nauwelijks klassiek. Behalve dan het album I don’t like classical music, but I really like this! op Spotify. Daar tref je onder andere het nummer Flight of the Bumblebee. Daarvan is het wel duidelijk dat het een zwerm bijen symboliseert, maar toch krijg je de neiging om flink om je heen te meppen.

Dat album heeft trouwens ook genoeg afgrijselijke muziek dat niet om aan te horen is. Vreselijk, dat hoge gejengel. Maar zo nu en dan, als de stemming zich ervoor leent, druk ik op afspelen. Het eerste nummer is altijd Sonnenaufgang, wat je vast wel kent van die bekende Kubrick film. Je ziet gewoon de eerste zonnestralen over het landschap glijden en de zon zichzelf opwerken totdat hij eindelijk zijn plaats aan de hemel gevonden heeft. Na afloop van dat nummer kun je niets anders denken dan: dat heeft ie toch maar weer mooi geflikt, die zon.

Wat ik maar zeggen wil: luister af en toe eens instrumentale muziek! En prikkel lekker dat inbeeldingsvermogen van je! Het wordt er echt leuker op!

Overigens, de cover van dat album is één van de mooiste die ik ooit heb gezien.



Reacties

Populaire posts van deze blog

#53 Hompelvoet

In een van de eerste blogpost dit jaar schreef ik dat ik terug zou komen op wat ik vond van het boek De verworvenheden – of hoe je iemand wordt die ernaar verlangt op het eiland Hompelvoet te zijn. Het boek had ik voor mijn verjaardag gekregen en ik zag er naar uit om het te lezen, want ik had het ergens voorbij zien komen in een boekenrubriek en het had me nieuwsgierig gemaakt. En ondanks het mooie Engelse spreekwoord wat ik hier in het Nederlands zal tikken (want staak de verengelsing!), namelijk dat je een boek niet op zijn omslag moet beoordelen, trok dat kartonnen opdienblaadje me ontzettend aan. Ik had wat tijd nodig om over het boek na te denken. Dat doen weinig boeken. En de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik er nog steeds niet uit ben wat ik ervan vind. Maar ja, is ergens iets van vinden per se noodzakelijk? Wanneer heb je pas echt iets over iets te zeggen? Dat vraag ik me steeds meer af na het lezen van het boek. Tijdens het lezen van het boek raakte ik wat geërgerd

All-you-can-eat restaurant

All-you-can-eat restaurants zijn een fenomeen. Ze bestaan nog niet zo heel lang in Nederland. Niet in zulke getale als tegenwoordig tenminste. Het concept is van een all-you-can-eat restaurant is vrij simpel. Je betaalt een relatief goedkoop bedrag en voor een paar uur mag je je helemaal uitleven op buffetten en wokgerechten. Zo heb je hier in de buurt een bekend all-you-can-eat restaurant in Emmeloord en in Kampen. Voor wie het allemaal niet gek genoeg kan zijn er ook speciale indoorhotels waar het de hele dag door genieten geblazen is. Voor mijn werk (gehandicaptenzorg) ben ik tot driemaal toe naar zo’n hotel geweest. Leuk voor de doelgroep. Voor mij elke keer een uitje naar een totaal andere wereld. Het geldt als het hoogtepunt van het jaar. Afgelopen zaterdag was ik niet met werk, maar met vrienden, naar een wokrestaurant. Ook zo’n all-you-can-eat concept. Iemand uit de groep wilde graag uit eten en omdat het dure tijden zijn, zochten we iets waar iedereen eten kon, maar wat even

#32 lieve mensen, drie tips

Lieve mensen, Ik probeer zo graag te snappen hoe dit zover heeft kunnen komen. Ik wil het waarom zo graag begrijpen. Vandaag heb ik me er stuk over lopen peinzen, maar ik kom er niet uit. Ik denk dat een poging tot het vinden van antwoorden ergens in de volgende drie aanbevelingen zit. Een luistertip, een leestip en een kijktip.  De luistertip:  De ongelooflijke Podcast met Arnon Grunberg https://open.spotify.com/episode/6SjqWYv2peLNwkWf6EVC1T?si=115090eb5c3d4083 De leestip:  De kijktip:  Persoonlijke tip:   Laat je niet gek maken. Blijf bij jezelf. Blijf omzien naar de ander. Heb lief.