Doorgaan naar hoofdcontent

#67 heksenhumor

Gisteravond las ik een column van Beatrice de Graaf, iemand waar ik fan van ben, omdat ze hedendaagse zaken op een verbluffende manier in een historische context weet te plaatsen. Ze kan er bovendien prettig over vertellen, zoals in de Ongelooflijke Podcast.

De column ging over het gebruik van humor en of we niet wat minder moesten lachen. Tenminste, zo vat ik dat maar even samen. Nu heeft een aardige blogger er al een stukje over geschreven, waar ik graag naar toe verwijs (hier), dus op het stuk van Beatrice zal ik verder niet ingaan.

Maar wel op de reacties. Want na het lezen van de bovenstaande blog besloot ik ook om maar eens een duik te nemen in dat giftige bad en tjongejonge, wat ben ik toe aan een frisse douche.

Er viel me iets op in de reacties. Beatrice werd opvallend vaak graftak genoemd.

Dat deed me denken aan Sigrid Kaag. Kennen we die nog? Hoe vaak werd die wel niet heks genoemd? En dan vooral op dat rioolputje der internet. Hoe vaak #heks wel niet trending was. Ik meen me te herinneren dat dat begon met een tweet van, jawel daar is ‘ie hoor, Geertje Wilders. Geestig, zou je denken, maar het werd overgenomen door allerlei mensen, ook mensen die wat minder fris roken, en zelfs door cartoonisten in kwaliteitsbladen. De naam Kaag werd op een gegeven moment synoniem aan heks.

Toen ik afgelopen zomer eens met een groep mensen bij elkaar zat, mensen die ik heel graag mag, ging het op een zeker moment over politiek. En vooral wat er mis was op dat moment.
   Rustig afwachten, niet meteen reageren.
   ‘Het is allemaal de schuld van Kaag!’ werd er op een zeker moment gezegd.
   Niet op reageren, niet op reageren.
   ‘Het is gewoon een heks’
   Toen wist ik het niet meer tegen te houden. ‘Wat is er nu eigenlijk mis met Kaag?’ vroeg ik feller dan ik bedoelde. Het viel stil, wat nu ook weer niet mijn bedoeling was. Maar in die tijd hoorde ik het in mijn omgeving zo vaak over Kaag gaan, Kaag dit, Kaag dat, zonder dat er uitgelegd werd waarom. Het was gewoon een oprechte vraag. Ik wilde het begrijpen.
   ‘Nou, het is zaterdagavond, laten we het gezellig over iets anders hebben’, poogde iemand die altijd wat zenuwachtig van zulke gespreksonderwerpen wordt (heerlijk om te zien), en dat deden we. Maar een inhoudelijke reden om Kaag heks te noemen bleef, ook die avond, afwezig.

Het kabinet viel, Kaag zwaaide af en nieuwe lijstrekkers diende zich aan. En in aanloop van de verkiezingen noemde Özcan Akyol in Vandaag Inside de kersverse VDD-lijsttrekker Yesilgöz, jawel, een heks. Nog voordat ze de kans had gehad zichzelf te bewijzen. En laat Akyol dat nu net als thema hebben in zijn goed verkochte boeken. 

Waarom werd Kaag nu heks genoemd? Dat is me tot op heden nog steeds niet helder. Ik herinner me vooral dat het een serieuze politicus was en daarom soms werd omschreven als humorloos. Maar los van politieke opvattingen, maakt dat iemand een heks? Iemand als Caroline van der Plas weet geestig uit de hoek te komen, is relativerend en is lekker nuchter. Een van de redenen, denk ik, dat ze het zo goed gedaan heeft tijdens de verkiezingen. Nederlanders zien nu eenmaal liever iemand waar ze een biertje mee kunnen drinken dan iemand die deftige taal bezigt. En toegegeven: moest ik voor een avondje stappen kiezen tussen Kaag en Van der Plas zou ik voor die laatste gaan. Maar dat is niet waar politici voor zijn. We hebben geen politici nodig waar we gezellig biertjes mee kunnen drinken, we hebben politici nodig die het land willen besturen, los van of je het ermee eens bent of niet.

En toen ik laatst de nuchtere, relativerende houding van Caroline zag als reactie op een ontevreden boer die verkapte dreigementen uitte, verging het lachen me wel hoor.

Wat verder opvalt is de overeenkomst tussen de bovengenoemde personen: ze zijn allen vrouw. Een vrouw die serieuze politiek poogt te bedrijven is een heks, een vrouw die schrijft over het gebruik van humor een graftak.

Door de column begreep ik sommige dingen ineens een stuk beter.

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

#53 Hompelvoet

In een van de eerste blogpost dit jaar schreef ik dat ik terug zou komen op wat ik vond van het boek De verworvenheden – of hoe je iemand wordt die ernaar verlangt op het eiland Hompelvoet te zijn. Het boek had ik voor mijn verjaardag gekregen en ik zag er naar uit om het te lezen, want ik had het ergens voorbij zien komen in een boekenrubriek en het had me nieuwsgierig gemaakt. En ondanks het mooie Engelse spreekwoord wat ik hier in het Nederlands zal tikken (want staak de verengelsing!), namelijk dat je een boek niet op zijn omslag moet beoordelen, trok dat kartonnen opdienblaadje me ontzettend aan. Ik had wat tijd nodig om over het boek na te denken. Dat doen weinig boeken. En de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik er nog steeds niet uit ben wat ik ervan vind. Maar ja, is ergens iets van vinden per se noodzakelijk? Wanneer heb je pas echt iets over iets te zeggen? Dat vraag ik me steeds meer af na het lezen van het boek. Tijdens het lezen van het boek raakte ik wat geërgerd

All-you-can-eat restaurant

All-you-can-eat restaurants zijn een fenomeen. Ze bestaan nog niet zo heel lang in Nederland. Niet in zulke getale als tegenwoordig tenminste. Het concept is van een all-you-can-eat restaurant is vrij simpel. Je betaalt een relatief goedkoop bedrag en voor een paar uur mag je je helemaal uitleven op buffetten en wokgerechten. Zo heb je hier in de buurt een bekend all-you-can-eat restaurant in Emmeloord en in Kampen. Voor wie het allemaal niet gek genoeg kan zijn er ook speciale indoorhotels waar het de hele dag door genieten geblazen is. Voor mijn werk (gehandicaptenzorg) ben ik tot driemaal toe naar zo’n hotel geweest. Leuk voor de doelgroep. Voor mij elke keer een uitje naar een totaal andere wereld. Het geldt als het hoogtepunt van het jaar. Afgelopen zaterdag was ik niet met werk, maar met vrienden, naar een wokrestaurant. Ook zo’n all-you-can-eat concept. Iemand uit de groep wilde graag uit eten en omdat het dure tijden zijn, zochten we iets waar iedereen eten kon, maar wat even

#32 lieve mensen, drie tips

Lieve mensen, Ik probeer zo graag te snappen hoe dit zover heeft kunnen komen. Ik wil het waarom zo graag begrijpen. Vandaag heb ik me er stuk over lopen peinzen, maar ik kom er niet uit. Ik denk dat een poging tot het vinden van antwoorden ergens in de volgende drie aanbevelingen zit. Een luistertip, een leestip en een kijktip.  De luistertip:  De ongelooflijke Podcast met Arnon Grunberg https://open.spotify.com/episode/6SjqWYv2peLNwkWf6EVC1T?si=115090eb5c3d4083 De leestip:  De kijktip:  Persoonlijke tip:   Laat je niet gek maken. Blijf bij jezelf. Blijf omzien naar de ander. Heb lief.