Doorgaan naar hoofdcontent

#75 Het Verhaal van Nederland: Oranje-Nassau

De geschiedenis van ons koningshuis laat zich vertellen als een spannend verhaal. Tenminste, dat poogt Het Verhaal van Nederland – Oranje-Nassau. De serie begint bij de Vader des Vaderlands, Willem van Oranje, en volgt de nazaten en telgen uit de koninklijke stamboom tot aan het heden.

De serie zit goed in elkaar, het wordt prettig verteld door Daan Schuurmans en voor de historische scenes is moeite gedaan. Je ziet prachtige kostuums en decors – alles klopt. Nou ja, bijna alles. Waar in de ene aflevering schepen en stadsmuren vakkundig met de computer zijn toegevoegd, zie je in de andere aflevering Mary Stuart (17e eeuw) aan wal stappen in het Zuiderzeemuseum met op de achtergrond een 19e-eeuwse ophaalbrug. Shop dat dan ook even weg.

Van het acteerwerk moet je houden. Net als in de voorloper van de serie wordt er stil geacteerd. Nou ja, af en toe hoor je iemand morren of geeft er iemand een gil. Een beetje amateurtoneel. Maar dat hindert niet: het is het verhaal waar het om gaat.

Een rode draad die door het verhaal van de Oranjes loopt is dat het koningshuis telkens door het oog van de naald gekropen is. Dat is immers waar het om draait bij koninklijke bloede: opvolging. Zo hadden de nakomelingen van Willem van Oranje een strijd wie hem op mocht volgen, en dus voor het zeggen zou krijgen in de Nederlanden.

Een paar dingen wist ik wel vaag, maar werden door de serie weer heel mooi verteld. Zoals dat ons huidige koningshuis niet direct afstamt van Willem van Oranje (zijn bloedlijn stierf op een zeker moment uit), dat Koning Willem I eigenhandig Nederland had opgegeven bij Napoleon in ruil voor wat gebiedjes in Duitsland en dat als het Weense Congres hem niet had gevraagd om koning te worden van een verenigd Nederland we de Oranjes nooit meer terug hadden gezien.

Bepaalde zekerheden, zoals het voortbestaan van het koningshuis, wordt toch maar vaak door een samenloop van toevalligheden bepaald.

Fijn dat er een aflevering gewijd is aan Koning Willem III. Of, zoals hij in een spotpamflet werd genoemd: Koning Gorilla. Een man die graag Koning wilde zijn zoals zijn grootvader, maar beknot werd door de nieuwe grondwet – ook interessant trouwens – en het daarom zijn ministers en bedienden onmogelijk maakte met de man om te gaan. Jammer dat de serie zijn favoriete vakantiehobby niet liet zien: Koning Willem III mocht graag op het balkon van zijn buitenhuis te Geneve in zijn nakie het volkslied zingen voor voorbijvarende bootjes.

Het was iemand die zijn handjes niet kon thuishouden, niet enkel in lustbegerig opzicht: er is een reden dat zijn nicht vrouw altijd lange handschoenen droeg. Arme Sophie. Die heeft het ook niet makkelijk gehad hoor.

En dat is precies de reden waarom het koningshuis nog altijd bestaat volgens mij. Hun levens - vol rijkdom en weelde - zitten ook vol met intriges, vernederingen, schandalen, relatieproblemen enzovoort. Dat maakt het onder andere zo lekker om naar de serie te kijken. Al blijft het ergens een beetje voyeuristisch.

Of zoals Maarten van Rossem het ooit samenvatte: het moet een sprookje zijn, maar ze moeten zich ook gedragen als een burgerman in een doorzonwoning in Heerhugowaard.

Alle afleveringen van dat sprookje is te zien op NPO Plus.

  

Reacties

Populaire posts van deze blog

#53 Hompelvoet

In een van de eerste blogpost dit jaar schreef ik dat ik terug zou komen op wat ik vond van het boek De verworvenheden – of hoe je iemand wordt die ernaar verlangt op het eiland Hompelvoet te zijn. Het boek had ik voor mijn verjaardag gekregen en ik zag er naar uit om het te lezen, want ik had het ergens voorbij zien komen in een boekenrubriek en het had me nieuwsgierig gemaakt. En ondanks het mooie Engelse spreekwoord wat ik hier in het Nederlands zal tikken (want staak de verengelsing!), namelijk dat je een boek niet op zijn omslag moet beoordelen, trok dat kartonnen opdienblaadje me ontzettend aan. Ik had wat tijd nodig om over het boek na te denken. Dat doen weinig boeken. En de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik er nog steeds niet uit ben wat ik ervan vind. Maar ja, is ergens iets van vinden per se noodzakelijk? Wanneer heb je pas echt iets over iets te zeggen? Dat vraag ik me steeds meer af na het lezen van het boek. Tijdens het lezen van het boek raakte ik wat geërgerd

All-you-can-eat restaurant

All-you-can-eat restaurants zijn een fenomeen. Ze bestaan nog niet zo heel lang in Nederland. Niet in zulke getale als tegenwoordig tenminste. Het concept is van een all-you-can-eat restaurant is vrij simpel. Je betaalt een relatief goedkoop bedrag en voor een paar uur mag je je helemaal uitleven op buffetten en wokgerechten. Zo heb je hier in de buurt een bekend all-you-can-eat restaurant in Emmeloord en in Kampen. Voor wie het allemaal niet gek genoeg kan zijn er ook speciale indoorhotels waar het de hele dag door genieten geblazen is. Voor mijn werk (gehandicaptenzorg) ben ik tot driemaal toe naar zo’n hotel geweest. Leuk voor de doelgroep. Voor mij elke keer een uitje naar een totaal andere wereld. Het geldt als het hoogtepunt van het jaar. Afgelopen zaterdag was ik niet met werk, maar met vrienden, naar een wokrestaurant. Ook zo’n all-you-can-eat concept. Iemand uit de groep wilde graag uit eten en omdat het dure tijden zijn, zochten we iets waar iedereen eten kon, maar wat even

#32 lieve mensen, drie tips

Lieve mensen, Ik probeer zo graag te snappen hoe dit zover heeft kunnen komen. Ik wil het waarom zo graag begrijpen. Vandaag heb ik me er stuk over lopen peinzen, maar ik kom er niet uit. Ik denk dat een poging tot het vinden van antwoorden ergens in de volgende drie aanbevelingen zit. Een luistertip, een leestip en een kijktip.  De luistertip:  De ongelooflijke Podcast met Arnon Grunberg https://open.spotify.com/episode/6SjqWYv2peLNwkWf6EVC1T?si=115090eb5c3d4083 De leestip:  De kijktip:  Persoonlijke tip:   Laat je niet gek maken. Blijf bij jezelf. Blijf omzien naar de ander. Heb lief.