Doorgaan naar hoofdcontent

#91 schrijven als een stripfiguurtje

Schrijven is eigenlijk net als tekenen.

Laten we een stripfiguurtje nemen. Van tevoren is het goed om te weten in welke stijl je wilt gaan tekenen. Wordt het een figuurtje zoals je in Amerikaanse cartoons op televisie ziet of eerder een figuurtje in de geest van Hergé of Vandersteen?

Dan schets je wat vormen. Je bepaalt waar het hoofd en de romp moet komen. Bij schrijven zijn dat de ideeën die je hebt. Wat wil je overbrengen?

Daarna vul je de vormen in. Je geeft de neus, ogen, oren en mond een plek totdat de vorm een gezicht heeft. Bij schrijven is dat kiezen op welke plek je wat vertelt. Alles in één keer willen vertellen lukt simpelweg niet. Geef alles een eigen plekje. Pas daarna zul je het gezicht zien. 
   Over de stijl: wil je Homer Simpson tekenen, dan heb je voor het shirt een paar simpele lijnen nodig. Kies je voor Kuifje, dan moet je hier een daar een plooitje in de kleding toevoegen. 

In potlood tekenen, of schetsen, heeft als voordeel dat je ruw werken kunt. Je zet meerdere lijntjes, het lijkt misschien wat rommelig. Toen ik naschoolse bijles volgde merkte een leerling op dat ik aan ‘het krassen’ was als ik in potlood tekenende. ‘Dat maakt niets uit,’ zei de leraar, ‘laat hem maar krassen.’
   Een goede tekening is nooit zomaar in één keer met potlood op papier gezet. Dat lukt niet. Zo is dat net met schrijven, je moet eruit gooien wat je in je hebt.

Als je dat gedaan hebt is het tijd om je inktpen uit je etui te vissen. De beste lijnen trek je over in inkt. Voor de buitenlijnen, om ze zo maar te noemen, gebruik ik vaak een wat dikkere pen. Voor de details een dunnere. Bij schrijven staat de dikke pen voor wat je zeggen wil, de dunne pen om het kracht bij te zetten met voorbeelden. Denk ik.

Dan is het tijd voor de gum: het potlood mag worden gewist! Het figuurtje staat nu in inkt op papier. Bij schrijven: alles in je tekst wat je verhaal niet vertelt mag worden geschrapt.

Je tekening/tekst is bijna af!

We hebben het alleen nog niet over de kleur gehad. Kleur je het zelf in, of laat je het aan de verbeelding van de lezer over? Mag hoor, maar toch raad ik je aan de kleurpotloden erbij te pakken.

Geef er je eigen draai aan, maak schaduwtinten, geef je stripfiguur de kleuren die erbij past en breng hem tot leven. Met andere woorden: zoek maar lekker naar je eigen vertelstem. Jouw stem/stijl zorgt voor de kleur van je tekst.
   En ook dit: wees niet bang om het anders te doen.

Stel jezelf daarbij de vraag: zouden we ooit van Homer Simpson gehoord hebben als Matt Groening hem een zalmroze huidskleur had gegeven?

Reacties

Populaire posts van deze blog

#53 Hompelvoet

In een van de eerste blogpost dit jaar schreef ik dat ik terug zou komen op wat ik vond van het boek De verworvenheden – of hoe je iemand wordt die ernaar verlangt op het eiland Hompelvoet te zijn. Het boek had ik voor mijn verjaardag gekregen en ik zag er naar uit om het te lezen, want ik had het ergens voorbij zien komen in een boekenrubriek en het had me nieuwsgierig gemaakt. En ondanks het mooie Engelse spreekwoord wat ik hier in het Nederlands zal tikken (want staak de verengelsing!), namelijk dat je een boek niet op zijn omslag moet beoordelen, trok dat kartonnen opdienblaadje me ontzettend aan. Ik had wat tijd nodig om over het boek na te denken. Dat doen weinig boeken. En de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik er nog steeds niet uit ben wat ik ervan vind. Maar ja, is ergens iets van vinden per se noodzakelijk? Wanneer heb je pas echt iets over iets te zeggen? Dat vraag ik me steeds meer af na het lezen van het boek. Tijdens het lezen van het boek raakte ik wat geërgerd

All-you-can-eat restaurant

All-you-can-eat restaurants zijn een fenomeen. Ze bestaan nog niet zo heel lang in Nederland. Niet in zulke getale als tegenwoordig tenminste. Het concept is van een all-you-can-eat restaurant is vrij simpel. Je betaalt een relatief goedkoop bedrag en voor een paar uur mag je je helemaal uitleven op buffetten en wokgerechten. Zo heb je hier in de buurt een bekend all-you-can-eat restaurant in Emmeloord en in Kampen. Voor wie het allemaal niet gek genoeg kan zijn er ook speciale indoorhotels waar het de hele dag door genieten geblazen is. Voor mijn werk (gehandicaptenzorg) ben ik tot driemaal toe naar zo’n hotel geweest. Leuk voor de doelgroep. Voor mij elke keer een uitje naar een totaal andere wereld. Het geldt als het hoogtepunt van het jaar. Afgelopen zaterdag was ik niet met werk, maar met vrienden, naar een wokrestaurant. Ook zo’n all-you-can-eat concept. Iemand uit de groep wilde graag uit eten en omdat het dure tijden zijn, zochten we iets waar iedereen eten kon, maar wat even

#32 lieve mensen, drie tips

Lieve mensen, Ik probeer zo graag te snappen hoe dit zover heeft kunnen komen. Ik wil het waarom zo graag begrijpen. Vandaag heb ik me er stuk over lopen peinzen, maar ik kom er niet uit. Ik denk dat een poging tot het vinden van antwoorden ergens in de volgende drie aanbevelingen zit. Een luistertip, een leestip en een kijktip.  De luistertip:  De ongelooflijke Podcast met Arnon Grunberg https://open.spotify.com/episode/6SjqWYv2peLNwkWf6EVC1T?si=115090eb5c3d4083 De leestip:  De kijktip:  Persoonlijke tip:   Laat je niet gek maken. Blijf bij jezelf. Blijf omzien naar de ander. Heb lief.