Doorgaan naar hoofdcontent

#101 Witte Oren

Hoe Vlaams mag uw Nederlands zijn?

Het boek Witte Oren, van Louis van Dievel, speelt zich af in het fictieve Kerkevoort. Een typisch Vlaams dorp, met een kerk en pastoor, een frietkot en een glasbol op het dorpsplein. Ware het niet dat er al achter al die gesloten rolluiken (ook typisch Vlaams, of zuidelijk zo je wil) van alles afspeelt waar de mensen nooit mee naar de biecht zouden durven.

Lucienne Stassen, een oud stuk crapuul die heel haar leven heeft besteed aan het in de gaten houden van haar buren, heeft al witte oren, naar een plaatselijke gezegde. Boven de rivieren spreken we van nieuwe aardappelen die niet meer meegemaakt zullen worden. 
   Met een pervers genoegen hangt ze in haar laatste dagen nog eens alle vuile was buiten. Heeft Bart echt met Dirk staan kussen achter de glascontainer? Wilde Marina haar liefdesrivale echt met een mes vermoorden? Bij wie komt de viriele loodgieter allemaal ‘de zaak ontstoppen’?

De roddels van Lucienne hebben hun gevolgen in het dorp. Niemand is wie hij doet voorkomen, en iedereen heeft wel iets achter de rolluiken. Dat maakt het een heerlijk boek om te lezen, al is het maar omdat het in het Vlaams is opgeschreven.

Een dokter is een doktoor, een drempel een dorpel, vervelend is ambetant en drukte of rumoer is begankenis. Heerlijke woorden! En bovendien Nederlandse woorden, die min of meer in onbruik zijn geraakt hier, maar bij de zuiderburen (geburen) nog altijd worden gebezigd. Dat maakt het naast al dat geroddel en dorpsintriges een verrekt leuk boek om te lezen. Richting de ontknoping wordt het heus nog wel spannend en ontroerend.

De schrijver gaf te kennen dat hij authentieke personages wilde neerzetten, en dus spreken ze in Vlaamse spreektaal. Soms is het wat lastig te volgen, maar het went snel, en na het dichtslaan van het boek zou je mogen willen dat we hier ook Vlaams spreken. Het is het Nederlands op z’n best. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

#53 Hompelvoet

In een van de eerste blogpost dit jaar schreef ik dat ik terug zou komen op wat ik vond van het boek De verworvenheden – of hoe je iemand wordt die ernaar verlangt op het eiland Hompelvoet te zijn. Het boek had ik voor mijn verjaardag gekregen en ik zag er naar uit om het te lezen, want ik had het ergens voorbij zien komen in een boekenrubriek en het had me nieuwsgierig gemaakt. En ondanks het mooie Engelse spreekwoord wat ik hier in het Nederlands zal tikken (want staak de verengelsing!), namelijk dat je een boek niet op zijn omslag moet beoordelen, trok dat kartonnen opdienblaadje me ontzettend aan. Ik had wat tijd nodig om over het boek na te denken. Dat doen weinig boeken. En de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik er nog steeds niet uit ben wat ik ervan vind. Maar ja, is ergens iets van vinden per se noodzakelijk? Wanneer heb je pas echt iets over iets te zeggen? Dat vraag ik me steeds meer af na het lezen van het boek. Tijdens het lezen van het boek raakte ik wat geĆ«rgerd

All-you-can-eat restaurant

All-you-can-eat restaurants zijn een fenomeen. Ze bestaan nog niet zo heel lang in Nederland. Niet in zulke getale als tegenwoordig tenminste. Het concept is van een all-you-can-eat restaurant is vrij simpel. Je betaalt een relatief goedkoop bedrag en voor een paar uur mag je je helemaal uitleven op buffetten en wokgerechten. Zo heb je hier in de buurt een bekend all-you-can-eat restaurant in Emmeloord en in Kampen. Voor wie het allemaal niet gek genoeg kan zijn er ook speciale indoorhotels waar het de hele dag door genieten geblazen is. Voor mijn werk (gehandicaptenzorg) ben ik tot driemaal toe naar zo’n hotel geweest. Leuk voor de doelgroep. Voor mij elke keer een uitje naar een totaal andere wereld. Het geldt als het hoogtepunt van het jaar. Afgelopen zaterdag was ik niet met werk, maar met vrienden, naar een wokrestaurant. Ook zo’n all-you-can-eat concept. Iemand uit de groep wilde graag uit eten en omdat het dure tijden zijn, zochten we iets waar iedereen eten kon, maar wat even

#32 lieve mensen, drie tips

Lieve mensen, Ik probeer zo graag te snappen hoe dit zover heeft kunnen komen. Ik wil het waarom zo graag begrijpen. Vandaag heb ik me er stuk over lopen peinzen, maar ik kom er niet uit. Ik denk dat een poging tot het vinden van antwoorden ergens in de volgende drie aanbevelingen zit. Een luistertip, een leestip en een kijktip.  De luistertip:  De ongelooflijke Podcast met Arnon Grunberg https://open.spotify.com/episode/6SjqWYv2peLNwkWf6EVC1T?si=115090eb5c3d4083 De leestip:  De kijktip:  Persoonlijke tip:   Laat je niet gek maken. Blijf bij jezelf. Blijf omzien naar de ander. Heb lief.