Doorgaan naar hoofdcontent

#98 Shelly Tucker is alive!

Deze week sprong er zomaar een melodietje in mijn hoofd. Die was afkomstig uit de Netflixserie Unbreakable Kimmy Schmidt, over een meisje dat jarenlang door een sekteleider in een kelder is vastgehouden en sinds haar bevrijding haar weg in New York moet weten te vinden. Dat klinkt misschien ernstig, maar dat is de serie absoluut niet: het heeft een luchtige en grappige toon. Doordat Kimmy ontvoerd werd in haar tienerjaren heeft ze die jaren gemist, en ze moet de stad en de wereld opnieuw ontdekken. Dat doet ze op haar eigen, haast kinderlijke manier. Ze trekt in bij een mislukte Broadway acteur, die ontzettend lui is maar zich toch een musicaldiva waant. Ik vond het indertijd een geestige serie. Het werd onder andere geproduceerd door Tina Fey, en die vrouw heeft wel aardige humor.

Het melodietje wat ik net aanhaalde komt uit een aflevering waarin een wat-als scenario wordt geschetst. Wat als Kimmy nooit in die bus was gestapt en geen slachtoffer van een geschifte sekteleider werd? Het is nu Titus, de musicaldiva, die in de ban is Gretchen (mede slachtoffer/sektegenoot van Kimmy) die leider is van een organisatie genaamd Cosmetology. Klinkt het al bekend? De aflevering zit vol met grappen over en verwijzingen naar, inderdaad, Sciencetology. Al geven de makers dat niet toe, je zult maar door ze aangeklaagd worden en dan ben je nog lang niet jarig.

Gelukkig heeft iemand de moeite genomen het fragment te plaatsen op YouTube.


Nu zing ik dus als de hele week:
All hail Gretchen,
The founder had died,
Of natural causes,
(of natural causes!)
Everybody look, it’s Gretchen’s husband Shelly,
Shelly Tucker is alive! Shelly Tucker is alive!

Waar ging dat Sciencetology ook alweer over? De kerk (sekte, bedrijf, organisatie), is ooit opgericht door L. Ron Hubbard. Een sciencefiction en romanschrijver, die nog voordat yogamoeders en influencers de zooi hadden overgenomen, zelfhulpboeken schreef. In het kort: wij mensen zijn eigenlijk getraumatiseerde buitenaardse wezens, gevangen in een lichaam, en je kan jezelf daaruit bevrijden, heus wel, je moet er alleen even diep voor in je buideltje tasten. Vanaf 2000 piek mag je gebruik maken van zijn eigenhandig in elkaar geknutselde apparaatje en zweef je gezellig een niveautje omhoog – dichter bij je ware ziel.

L. Ron Hubbard is in 1986 op zijn landgoed, verkregen door goedgelovige mensen uit te zuigen, overleden en rondom zijn dood zweven allerlei geruchten en speculaties. Of natural causes!

Zijn opvolger, David Miscavige, vond begin jaren negentig dat het maar eens afgelopen moest zijn met al dat geroddel, en besloot een video te produceren waarin de club vooral gezellig moet lijken. Het duurt vijf minuten, sla het begin maar over, het gaat vooral over de verzameling mensen die allemaal even opgewekt het refrein zingen. 

Wat dat betreft heet Unbreakable Kimmy Schmidt dat goed afgekeken. Die – haast maniakale - blijdschap die van de gezichten spat. Brrr.
Overigens weet ik niet of Miscaviges vrouw in de video te zien is. Zou niet weten hoe die eruit ziet namelijk. En met mij vele anderen: zijn vrouw is sinds 2007 (!) niet meer in de openbaarheid verschenen. Shelly Tucker is alive! 

Hoe zou het gaan met die mensen in de videoclip? Hoe zouden ze erop terugkijken? Zijn ze nog steeds lid? Gelukkig hebben de leden van SNL daar een antwoord opgegeven, en gelukkig was het algoritme van YouTube zo vriendelijk mij de video te presenteren. Ik vind het één van hun meest geslaagde parodieën.

Drie videootjes voor de leuk. Dat door een simpel deuntje van een herinnering aan een Netflixserie.

Wat een prettig begin van de zaterdag! Fijn weekend, en pas op voor sekteleiders!  






Reacties

Populaire posts van deze blog

#53 Hompelvoet

In een van de eerste blogpost dit jaar schreef ik dat ik terug zou komen op wat ik vond van het boek De verworvenheden – of hoe je iemand wordt die ernaar verlangt op het eiland Hompelvoet te zijn. Het boek had ik voor mijn verjaardag gekregen en ik zag er naar uit om het te lezen, want ik had het ergens voorbij zien komen in een boekenrubriek en het had me nieuwsgierig gemaakt. En ondanks het mooie Engelse spreekwoord wat ik hier in het Nederlands zal tikken (want staak de verengelsing!), namelijk dat je een boek niet op zijn omslag moet beoordelen, trok dat kartonnen opdienblaadje me ontzettend aan. Ik had wat tijd nodig om over het boek na te denken. Dat doen weinig boeken. En de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik er nog steeds niet uit ben wat ik ervan vind. Maar ja, is ergens iets van vinden per se noodzakelijk? Wanneer heb je pas echt iets over iets te zeggen? Dat vraag ik me steeds meer af na het lezen van het boek. Tijdens het lezen van het boek raakte ik wat geërgerd

All-you-can-eat restaurant

All-you-can-eat restaurants zijn een fenomeen. Ze bestaan nog niet zo heel lang in Nederland. Niet in zulke getale als tegenwoordig tenminste. Het concept is van een all-you-can-eat restaurant is vrij simpel. Je betaalt een relatief goedkoop bedrag en voor een paar uur mag je je helemaal uitleven op buffetten en wokgerechten. Zo heb je hier in de buurt een bekend all-you-can-eat restaurant in Emmeloord en in Kampen. Voor wie het allemaal niet gek genoeg kan zijn er ook speciale indoorhotels waar het de hele dag door genieten geblazen is. Voor mijn werk (gehandicaptenzorg) ben ik tot driemaal toe naar zo’n hotel geweest. Leuk voor de doelgroep. Voor mij elke keer een uitje naar een totaal andere wereld. Het geldt als het hoogtepunt van het jaar. Afgelopen zaterdag was ik niet met werk, maar met vrienden, naar een wokrestaurant. Ook zo’n all-you-can-eat concept. Iemand uit de groep wilde graag uit eten en omdat het dure tijden zijn, zochten we iets waar iedereen eten kon, maar wat even

#32 lieve mensen, drie tips

Lieve mensen, Ik probeer zo graag te snappen hoe dit zover heeft kunnen komen. Ik wil het waarom zo graag begrijpen. Vandaag heb ik me er stuk over lopen peinzen, maar ik kom er niet uit. Ik denk dat een poging tot het vinden van antwoorden ergens in de volgende drie aanbevelingen zit. Een luistertip, een leestip en een kijktip.  De luistertip:  De ongelooflijke Podcast met Arnon Grunberg https://open.spotify.com/episode/6SjqWYv2peLNwkWf6EVC1T?si=115090eb5c3d4083 De leestip:  De kijktip:  Persoonlijke tip:   Laat je niet gek maken. Blijf bij jezelf. Blijf omzien naar de ander. Heb lief.