Doorgaan naar hoofdcontent

#110 het donkerste donker

Het is september 2014 als journaliste Rosanne Kropman zand door haar zeef laat stromen. Als ze een tijdje gezeefd heeft, ziet ze een handjevol kiezelsteentjes liggen. Als ze beter kijkt ziet ze dat het stukjes glas zijn. Het zijn resten van zwarte, bruine en gevlekte brilmonturen. Ze zeeft door. In de minuten die daarop volgen vindt ze naast glas en fracties van brillenpootjes ook verbleekt roze plastic. Het blijken versplinterde stukjes kunstgebit.

Het gebied waar ze archeologen meehelpt de bodem te onderzoeken zou je kunnen zien als het grootste Nederlandse massagraf. Alleen ligt het niet in Nederland, maar in een desolaat bos in Oost-Polen, vlak bij de grens met Belarus en Oekraïne. Ze is in Sobibor, de plek waar tijdens de Tweede Wereldoorlog een vernietigingskamp heeft gestaan.

Het doel van de archeologen: de herinneringen opgraven en de plek in kaart brengen waar tussen begin mei 1942 en oktober 1943 naar conservatieve schatting 170.000 Joden zijn vermoord. Andere schattingen gaan uit van 250.000 mensen. Samen met twee andere vernietigingskampen was Sobibor het eindstation. Alles in het kamp was ingericht om mensen zo snel mogelijk vanaf hun aankomst op het perron naar de gaskamers te leiden.

Er staan veel verhalen in dit boek. Veel interviews, waarvan een aantal met overlevenden of hun kinderen. Herinneringen en gebeurtenissen zijn opgeschreven zoals ze zijn. Kropman schroomt er niet voor het verleden te presenteren zoals het verlopen is, en al liet me dat soms koude rillingen over de rug lopen, dat heeft ze bijzonder goed gedaan.

Tijdens het lezen van de gruweldaden van SS’ers betrapte ik mezelf erop dat ik ze inwendig beesten noemde. Rosanne Kropman doet dat niet meer. Bij het zeven van het meest smerige aarde ter wereld verschoof haar mensbeeld: ‘Tot die dag in Sobibor ben ik altijd van mening geweest dat er geen onderscheid was tussen mens en dier – homo sapiens was voor mij een soort als alle andere. Maar na het bezoek ben ik ervan overtuigd geraakt dat juist deze plekken de mens van de dieren onderscheiden. (…) Alles in Sobibor ademt kille berekening. Geen daad van woede, geen gevecht op leven en dood, niet om voedsel of om een geschikte partner. Slechts het uitroeien van één groep vanwege een ideologie. Alleen de mens is hiertoe in staat.’

De geschiedenis van Sobibor wordt kort, het boek beslaat inclusief dankwoord maar 200 pagina’s, maar zeer kundig beschreven. Het behandelt de opstand van gevangenen, de vlucht in de Poolse bossen en de herinneringscultuur in Sovjet, - en het huidige Polen. De ontsnapte gevangen konden zich na Sobibor nog lang niet veilig wanen. De rol van de Polen tijdens, maar net zo goed vooraf en naderhand de holocaust verdient allerminst een schoonheidsprijs. Het is goed dat ook die verhalen worden verteld, al moet je daar in het huidige Polen nog altijd bijzonder veel moed voor hebben. Als je het doet, ben je strafbaar.

Voor wie meer wil weten over Sobibor en de verhalen die Kropman heeft opgetekend, kan ik van harte dit boek aanbevelen.

Overigens kwam ze er zelf over vertellen in de podcast Alle Geschiedenis Ooit. We hebben het over aflevering 114.

Of lees hier een artikel van Trouw met daarin een interview met een aantal archeologen.

En wil je meer weten over hoe politici en potentaten het verleden gebruiken? Luister dan naar de Podimopodcast Macht van het Verleden. Er bestaat een fijne aflevering over het Poolse geheugenministerie.

Ook interessant: in het boek behandeld Kropman de veroordeling van sommige kampcommandanten. Hoe ging een land als Duitsland daarmee om? En wat deed het met de aangeklaagden? Hoe keken ze terug op hun daden en verleden? Hieronder een YouTube filmpje van Andere Tijden over het proces van Neurenberg:

En lees natuurlijk Het Donkerste Donker zelf! 

Reacties

Populaire posts van deze blog

#145 de Trumpweek

Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen afgelopen week maakte nauwelijks indruk. Op mij noch op de mensen om me heen. Zelfs op sociale media is het behoorlijk rustig. In dat malle grote land is Donald Trump herkozen als president.    ‘Trump is weer president he,’ zei een collega terloops.    ‘Tsja, het is allemaal wat,’ antwoorde ik.    En daarmee was de bespreking van de verkiezingsnacht afgehandeld. Terwijl bij iedereen de alarmbellen af zou moeten gaan – Trump is een lont in een akelig gevaarlijk hoopje buskruit – gebeurt dat niet echt. Tenminste, ik heb het niet meegekregen. Misschien omdat mijn sociale-mediaconsumptie ook niet meer is wat het was. De fratsen van die andere halve zool, Elonnetje Musk, zorgt ervoor dat ik steeds minder zin heb om op die grote X te tikken. Na een tijdje merk je dat je er niks aan mist ook. Maar goed, we hadden het over de Amerikaanse verkiezingen. Iemand waar ik af en toe mee samen werk is een aantal jaar terug me...

#144 De mensheid zal nog van mij horen

Mag je een boek bejubelen alvorens je hem uitgelezen hebt? Ga het toch doen. In de podcast Radio Romano, een voortzetting van de Krokante Leesmap, werd het nieuwe boek van Joris van Casteren getipt. Bekend van titels als Lelystad, Het been in de IJssel en Het zusje van de bruid. De titel van dat boek over de man die jarenlang zijn overleden moeder in huis bewaarde heb ik zo snel niet paraat. Lelystad was een toffe leeservaring, kan niet anders zeggen. Zijn manier van schrijven - kort en afstandelijk en juist daardoor ironisch – trok me in een mum van tijd door dat hele boek heen. Van Casteren heeft een oog voor het menselijk tekort, en er is niets mooiers dan het menselijk tekort. Even zonder gekheid, de boeken van Van Casteren zijn niet enkel droog of grappig. Vaak juist een beetje luguber. Zoals Het been in de IJssel, wat gaat over, nou ja, een gevonden menselijk been in de IJssel. Dat boek is een zoektocht naar de eigenaar van dat been, wat hem uiteindelijk helemaal naar Duitsland l...

#149 Ranking De Efteling

Na 29 jaren in dit leven heb ik afgelopen week De Efteling mogen bezoeken. Wat een ervaring. Wat een vreugde. Een lichtpuntje in deze donkere dagen. Een goede vriend nam me mee omdat hij niet kon geloven dat ik er nog nimmer was geweest, daarbij keek hij met medelijden uit zijn ogen. Omdat het de Winterefteling betrof en het relatief rustig was in het park, konden we bijna alle attracties bezoeken. En die ga je dan toch vergelijken met elkaar. Hieronder een ranglijst van de bezochte attracties. Fata Morgana Neerlands Pirates of the Caribbean , maar dan met Midden-Oosters/Arabisch thema. Geweldig, kan niet anders zeggen. Aankleding is goed, muziek is goed, sfeer is goed. De animatronics zijn een beetje gedateerd, maar goed, dat is juist de charme. De attractie gaat evengoed ook al een goede 45 jaar mee. Die enorme Djinn is indrukwekkend en in het laatste gedeelte waan je je echt in Indiana Jones and the Tempel of Doom . Dit is pret zoals je die in een pretpark beleven wilt. 9/10 D...