Doorgaan naar hoofdcontent

#118 VAK K

Bijna iedereen zal het volgende wel hebben meegemaakt in hun leven: plotseling was je te oud om met je ouders mee te gaan op vakantie. Of in ieder geval voelde je jezelf te oud daarvoor. Na wat aarzeling van je ouders kreeg je toch het voordeel van de twijfel. Je mocht thuisblijven, maar er waren wel regels. Gewoon naar je vakantiebaantje, geen feestjes en de terugkomst zou zijn in een schoon en opgeruimd huis.

Dit zijn de momenten waarop je ontdekt wat een huishouden runnen allemaal behelst. Je komt erachter dat boodschappen doen toch best veel geld kost, dat er na elke maaltijd een afwas gedaan moet worden en wanneer je je kleren fris wilt houden je toch maar eens moet uitvogelen hoe de wasmachine werkt. Ineens ben je zelf het hoofd des huizes. En dat vraagt een zekere verantwoordelijkheid. Eén van de eerste stappen in dat gekke proces wat volwassen worden heet.

Het bovenstaande beeld kwam in me op toen ik me donderdagavond liet bijpraten over de derde dag van het nieuwe kabinet. Oei, oei, oei, wat heeft het geknetterd en gerommeld in die kamer.

De partij die – op een kort moment na – bijna 20 jaar lang in de oppositie heeft gezeten, moet nog leren dat ze nu een coalitiepartij zijn. Dat ze verantwoordelijk zijn voor wat er in de kamer en de rest van Nederland speelt. Het helpt niet als je dan nog steeds met het chagrijn op je smoel staat te schelden en verdachtmakingen uit. Het helpt al helemaal niet als je tijdens een debat tweets de wereld in slingert waarmee je iemand wijst op uitspraken van 15 jaar geleden om diegene verdacht te maken. Ik heb het over die bewuste Femke-Halsema-is-kritisch-over-hoofdoeken-tweet. De vicepremier Hagema (PVV) bewees daarmee dat ze nog steeds in haar politieke pubertijd zit. Pesten zal nu toch echt verleden tijd moeten zijn, ze heeft nu de PVV heeft nu een verantwoordelijkheid, gedraag je dan als een volwassen kamerlid. Nadat ze erop aangesproken was door Schoof (och, die arme, arme man) zat ze erbij als, inderdaad, een terechtgewezen puber.

Dan nog die Dick Schoof die Esmal Lahlah, het enige kamerlid met een hoofdoekje, in de ogen moet kijken en moet zeggen dat ze welkom is. Als zoiets nodig is, dan bewijst dat dat er iets niet helemaal lekker zit. Ik ken Lahlah verder niet, ben niet op de hoogte van haar politieke loopbaan, maar kom op: ze spreekt net zo Brabants als Frank Lammers en wist haar punt goed te verwoorden. Daar hoop ik eigenlijk wel meer van te zien.  

En wat naar voren kwam deze week: de vier coalitiepartijen zijn allerminst gelukkig met elkaar. Over de inhoud van het akkoord heeft het nauwelijks gegaan. Op de (terechte) kritische vragen van de oppositie konden ze geen eenduidig antwoord of verklaring geven. Dat lieten ze over aan Dick Schoof (arme ziel, ik zeg het nog maar een keer), en die kon het gewoonweg niet goed doen. Hoe kun je zeggen dat je er voor alle Nederlanders bent als je een club moet verdedigen die dat niet willen zijn? Hoe vriendelijk hij dat poogde te doen: het lukte niet. Wie wel? 

Nu ze de oppas hebben op het huis, moeten de pubers leren hun verantwoordelijkheid te nemen. Maar van 20 jaar lang chagrijn, schelden en tieren en verdachtmakingen uiten neem je niet zo snel afscheid. Het zou de PVV sieren als ze dat toch doen. Het is de enige manier om te laten zien dat ze een partij zijn waarmee te regeren valt en voor hunzelf de enige manier om de gemaakte kiezersbeloftes waar te maken. 

En: pas als je weet hoe de wasmachine werkt kom je van die stinkende bruine vlek af. 

Zover zijn ze nog lang niet. Voor de vier partijen valt er nog veel te leren. Het is maar goed dat de buren, Bikker en Bontenbal, zo nu en dan over de schutting leunen en vragen of het wat stiller kan. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

#145 de Trumpweek

Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen afgelopen week maakte nauwelijks indruk. Op mij noch op de mensen om me heen. Zelfs op sociale media is het behoorlijk rustig. In dat malle grote land is Donald Trump herkozen als president.    ‘Trump is weer president he,’ zei een collega terloops.    ‘Tsja, het is allemaal wat,’ antwoorde ik.    En daarmee was de bespreking van de verkiezingsnacht afgehandeld. Terwijl bij iedereen de alarmbellen af zou moeten gaan – Trump is een lont in een akelig gevaarlijk hoopje buskruit – gebeurt dat niet echt. Tenminste, ik heb het niet meegekregen. Misschien omdat mijn sociale-mediaconsumptie ook niet meer is wat het was. De fratsen van die andere halve zool, Elonnetje Musk, zorgt ervoor dat ik steeds minder zin heb om op die grote X te tikken. Na een tijdje merk je dat je er niks aan mist ook. Maar goed, we hadden het over de Amerikaanse verkiezingen. Iemand waar ik af en toe mee samen werk is een aantal jaar terug me...

#144 De mensheid zal nog van mij horen

Mag je een boek bejubelen alvorens je hem uitgelezen hebt? Ga het toch doen. In de podcast Radio Romano, een voortzetting van de Krokante Leesmap, werd het nieuwe boek van Joris van Casteren getipt. Bekend van titels als Lelystad, Het been in de IJssel en Het zusje van de bruid. De titel van dat boek over de man die jarenlang zijn overleden moeder in huis bewaarde heb ik zo snel niet paraat. Lelystad was een toffe leeservaring, kan niet anders zeggen. Zijn manier van schrijven - kort en afstandelijk en juist daardoor ironisch – trok me in een mum van tijd door dat hele boek heen. Van Casteren heeft een oog voor het menselijk tekort, en er is niets mooiers dan het menselijk tekort. Even zonder gekheid, de boeken van Van Casteren zijn niet enkel droog of grappig. Vaak juist een beetje luguber. Zoals Het been in de IJssel, wat gaat over, nou ja, een gevonden menselijk been in de IJssel. Dat boek is een zoektocht naar de eigenaar van dat been, wat hem uiteindelijk helemaal naar Duitsland l...

#155 Ranking de logo's

Vanochtend hoorde ik onderweg naar werk in het nieuwsbulletin van Radio2 de ophef voorbijkomen over het nieuwe logo van de Gemeente Urk. Kom op jongens, het is toch een kostelijk plaatje?  Omdat de ambtenaren van de NOP weer aan het werk zijn gegaan, was het zoeken naar een plekje. Mijn Toyotaatje (de meeste Toyota's per inwoners!) parkeerde ik naast een busje van de gemeente. Pas toen viel het logo van de NOP mij op. Was ik al wel bekend mee natuurlijk, maar een mens kijkt nu eenmaal anders naar zaken als hij net uit een dorp vol ophef komt puffen. Laten we de logo's van de andere Flevolandse gemeenten eens van dichtbij bekijken. En laten we er meteen een ranglijstje van maken.  Gemeente Almere Slogan: Het kán in Almere! Het logo van de gemeente Almere springt meteen in het oog. Hier is groots uitgepakt. Er wordt ook prettig gespeeld met het perspectief, waardoor je pas na een tijdje kijken een grote A ontwaart. Groots, maar plat. Almere samengevat. Had wel wat meer creativit...