Doorgaan naar hoofdcontent

#122 lachen met Stalin

Veel mensen vinden podcasts luisteren een prettige manier om in slaap te vallen. Of het echt een goede manier om optimaal in slaap te sukkelen weet ik niet, maar ik pas het vaak toe. Bij voorkeur podcast waarin een lang verhaal verteld wordt door een prettige stem. Denk aan Maarten van Rossem.

Van Rossem heeft een merkwaardige stem. Er zit een soort brom in die me op één of andere manier goed bevalt. Op de vakanties met het IJsselmeerkotterje vroeger kon ik bij lange stukken varen al  goed in slaap vallen door het regelmatige gebrom van de dieselmotor. Misschien dat het daar iets mee te maken heeft. Maarten van Rossem heeft een stem als een dieselmotor. 

In de app van Online Bibliotheek had ik een luisterboek geleend (de enige app waar je audio lenen kan) waarin een hoorcollege over Lenin en Stalin was opgenomen.

Van Rossem, wat je er verder ook van vinden mag, weet die stukken geschiedenis op een prettige manier inzichtelijk te maken. Daarbij gebruikt hij wanneer hij over de Sovjetunie spreekt termen als ‘moordzuchtig gekkenhuis’ en ‘armetierige gevangenis’. Kan ik ontzettend van genieten.

In het stukje over Stalins paranoia behandelt hij de terreur die de Sovjets jarenlang over hun bevolking heeft uitgestrooid. Dat heb ik altijd een wonderlijke paradox gevonden: hoe kun je jezelf als heilstaat verklaren als de bewoners ervan altijd moeten vrezen voor de beruchte klop op de deur? Hoe is het toch mogelijk dat er een heel systeem van wantrouwen, angst en achterdocht opgezet kon worden waardoor er zoveel mensenlevens door een gehaktmolen zijn gedraaid?

De Bolsjewieken hielden altijd een droombeeld van het paradijs op aarde voor. Geen armoede meer, geen honger, iedereen tevreden. Maar om tot het stadium van een arbeidersparadijs te geraken moest er eerst heel wat gebeuren, en dat daarbij mensen het leven lieten, tsja.

Een van die manieren was de landbouwcollectivisering. Dat leidde tot een hongersnood van hier tot overmorgen waarbij alleen al in Oekraïne 6 miljoen mensen een gruwelijke hongerdood stierven. Welk getal was nodig om de heren van het Politburo eens achter hun oren te doen laten krabben?

Dan Stalin met zijn paranoia. In 1934 begon hij met zijn terreur, waarmee hij in 1936 pas echt goed uitpakte. In twee jaar tijd zijn 750.000 Russen afgevoerd naar de goelag of vermoord. Een klein rekensommetje: dat zijn er 1000 per dag. Ik weet niet of de Sovjets een rustdag kenden, want dat zou het gemiddelde alleen nog maar ophogen. Moordzuchtig gekkenhuis.

Tijdens de hoogtijdagen van de KGB en Stalins waanzin gingen er ondergrondse grappen rond, die soms met gevaar voor eigen leven werden verteld. Zoals bijvoorbeeld: Stalin was zijn pijp kwijt. Hij gaf Beria de opdracht om de dader op te sporen. Toen die terugkwam zei hij:‘ik heb geen pijp, maar wel 99 verwachten!’
   Stalin antwoorde:‘oh, die pijp lag gewoon in mijn bureaula, maar 99 verwachten zeg je? Ga maar door met dat onderzoek!’

Overigens kon je in de nadagen van het Nazi-Duitsland, met de geallieerden en het Rode Leger aan de deur, zomaar de volgende grap horen: ‘wat ga je morgen doen?’
   ‘Dan ga ik een rondje om Duitsland fietsen!’
   ‘En wat ga je dan ’s middags doen?’

Je kon er ter plekke voor geëxecuteerd worden.

Regimes proberen altijd angst in te boezemen. Maar regimes zelf kennen maar één grote angst, en dat is humor. Hoe simpel en flauw die dan ook bedreven moge worden. Des te wankeler een regime, des te gevaarlijker het grapje. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

#145 de Trumpweek

Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen afgelopen week maakte nauwelijks indruk. Op mij noch op de mensen om me heen. Zelfs op sociale media is het behoorlijk rustig. In dat malle grote land is Donald Trump herkozen als president.    ‘Trump is weer president he,’ zei een collega terloops.    ‘Tsja, het is allemaal wat,’ antwoorde ik.    En daarmee was de bespreking van de verkiezingsnacht afgehandeld. Terwijl bij iedereen de alarmbellen af zou moeten gaan – Trump is een lont in een akelig gevaarlijk hoopje buskruit – gebeurt dat niet echt. Tenminste, ik heb het niet meegekregen. Misschien omdat mijn sociale-mediaconsumptie ook niet meer is wat het was. De fratsen van die andere halve zool, Elonnetje Musk, zorgt ervoor dat ik steeds minder zin heb om op die grote X te tikken. Na een tijdje merk je dat je er niks aan mist ook. Maar goed, we hadden het over de Amerikaanse verkiezingen. Iemand waar ik af en toe mee samen werk is een aantal jaar terug me...

#144 De mensheid zal nog van mij horen

Mag je een boek bejubelen alvorens je hem uitgelezen hebt? Ga het toch doen. In de podcast Radio Romano, een voortzetting van de Krokante Leesmap, werd het nieuwe boek van Joris van Casteren getipt. Bekend van titels als Lelystad, Het been in de IJssel en Het zusje van de bruid. De titel van dat boek over de man die jarenlang zijn overleden moeder in huis bewaarde heb ik zo snel niet paraat. Lelystad was een toffe leeservaring, kan niet anders zeggen. Zijn manier van schrijven - kort en afstandelijk en juist daardoor ironisch – trok me in een mum van tijd door dat hele boek heen. Van Casteren heeft een oog voor het menselijk tekort, en er is niets mooiers dan het menselijk tekort. Even zonder gekheid, de boeken van Van Casteren zijn niet enkel droog of grappig. Vaak juist een beetje luguber. Zoals Het been in de IJssel, wat gaat over, nou ja, een gevonden menselijk been in de IJssel. Dat boek is een zoektocht naar de eigenaar van dat been, wat hem uiteindelijk helemaal naar Duitsland l...

#155 Ranking de logo's

Vanochtend hoorde ik onderweg naar werk in het nieuwsbulletin van Radio2 de ophef voorbijkomen over het nieuwe logo van de Gemeente Urk. Kom op jongens, het is toch een kostelijk plaatje?  Omdat de ambtenaren van de NOP weer aan het werk zijn gegaan, was het zoeken naar een plekje. Mijn Toyotaatje (de meeste Toyota's per inwoners!) parkeerde ik naast een busje van de gemeente. Pas toen viel het logo van de NOP mij op. Was ik al wel bekend mee natuurlijk, maar een mens kijkt nu eenmaal anders naar zaken als hij net uit een dorp vol ophef komt puffen. Laten we de logo's van de andere Flevolandse gemeenten eens van dichtbij bekijken. En laten we er meteen een ranglijstje van maken.  Gemeente Almere Slogan: Het kán in Almere! Het logo van de gemeente Almere springt meteen in het oog. Hier is groots uitgepakt. Er wordt ook prettig gespeeld met het perspectief, waardoor je pas na een tijdje kijken een grote A ontwaart. Groots, maar plat. Almere samengevat. Had wel wat meer creativit...