Doorgaan naar hoofdcontent

#126 diebre, dier'bre, dierbare liederen

Laatst, in een vrolijk gestemde bui, floot ik zomaar een deuntje van Elly en Rikkert. Ik geloof dat het Maak een Vrolijk Geluid voor de Heer was. In de tijd dat ik nog vrijwilliger was bij de zondagavondradio (een heerlijk programma waar kinderen zo niet vaker volwassenen plaatjes aanvroegen voor ‘alle zieken en bedroefden’), was dit nummer de topper van de avond.

Muziek uit je jeugdjaren blijven je altijd bij, wordt er wel eens gezegd. Wat er in de Top40 stond of er op TMF werd gedraaid toen ik een jaar of 14 was zou ik niet meer weten, maar start een Elly-en-Rikkertje in en de woorden volgen als vanzelf. Zing en fluit! Fwieuw-fwieuw-fwieuw! Roep het uit! Oi, oi, oi! Maak een vrolijk geluid voor de Heer!

Zo is dat ook met enkele psalmen en gezangen. ’t Hijgend Hert (Psalm 42) blijft je altijd bij, al is het maar omdat het beeld van een uitgeputte hinde bij een waterbron zo lekker tot de verbeelding spreekt. Zo beeldde ik mij dat nochtans in tijdens het zingen. Sommige teksten, waaronder ook zeker psalmen, zijn bijzonder geschikt voor de jeugdige fantasie.

Van al die liederen die gezongen werden blijf ik toch een voorliefde koesteren voor bepaalde liederen in het bijzonder; die uit het bundeltje van Johannes de Heer.

Dat komt, en nu maak ik even een sprongetje hoor, ik heb jaren gedacht dat ‘diebre’ een bestaand woord was, waarvan ik de betekenis niet wist. Je zong wel vaker woorden die je niet begreep.

Diebre klinkt als een Frans leenwoord, maar dat is het natuurlijk niet. Het wordt gezongen in de derde vers van Welke Vriend Is Onze Jezus, in de volgende zin: ‘dierbr’e Heiland! Onze toevlucht!’
Overigens begint dat vers met ‘Zijn wij zwak, belast, beladen, en ter neêr gedrukt door zorg!’
Prachtig Nederlands taalgebruik, zoals je dat nog zelden ziet. Ben je ooit in een toestand geraakt waarin je je zwak, belast, beladen hebt gevoeld en je werd ter neer gedrukt door zorg? Dan zit je er behoorlijk doorheen hoor.

Welke Vriend Is Onze Jezus is al een oud lied, geschreven door een Canadees van Ierse afkomst in de 19e eeuw. Zoals het vaker ging met die liederen vonden ze hun weg weer naar Europa. Hier werden ze vertaald, maar omdat de melodie dus al bepaald was, moest je zo’n vertaling daar wel in weten te proppen. Dierbare werd zo dierbr’e.
In De Lichtstad, zoals Lichtstad Met Uw Paar'len Poorten liefkozend wordt afgekort, wordt bijvoorbeeld 'deze' omwille van de melodie deez’. Nimmer heeft men op deez’ aarde…

Zo zijn er nog tal van voorbeelden op te noemen.

Soms moet je spelen met taal om het te laten werken. En gewerkt heeft het: die liederen worden al eeuwenlang op verschillende plekken van de wereld gezongen. Ook psalmen en gezangen. Goed, hier en daar verschijnt er eens een hernieuwde uitgave van een bundeltje, en zo nu en dan wordt er gekibbeld of het op hele of halve noten gezongen moet worden. Maar laten we van het taalgebruik afblijven. Die is prachtig zoals ze is.

Overigens mag ik daarbij opmerken dat orgelspel en samenzang voldoende zijn voor dit soort liederen? Alsjeblieft geen drumstel en zacht gitaartje! Alsjeblieft niet! 

Vooruit, een trompetje wordt getolereerd. We blijven Hervormd.

Hieronder, om af te sluiten, het Zweedse origineel van De Lichtstad. Vergeef me het in elkaar geknutselde filmpje, een beter exemplaar is niet voorhanden. 



Reacties

  1. Wat een heerlijk stuk Jan Maarten, bedankt voor het mee laten genieten in die goede oude tijd

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

#145 de Trumpweek

Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen afgelopen week maakte nauwelijks indruk. Op mij noch op de mensen om me heen. Zelfs op sociale media is het behoorlijk rustig. In dat malle grote land is Donald Trump herkozen als president.    ‘Trump is weer president he,’ zei een collega terloops.    ‘Tsja, het is allemaal wat,’ antwoorde ik.    En daarmee was de bespreking van de verkiezingsnacht afgehandeld. Terwijl bij iedereen de alarmbellen af zou moeten gaan – Trump is een lont in een akelig gevaarlijk hoopje buskruit – gebeurt dat niet echt. Tenminste, ik heb het niet meegekregen. Misschien omdat mijn sociale-mediaconsumptie ook niet meer is wat het was. De fratsen van die andere halve zool, Elonnetje Musk, zorgt ervoor dat ik steeds minder zin heb om op die grote X te tikken. Na een tijdje merk je dat je er niks aan mist ook. Maar goed, we hadden het over de Amerikaanse verkiezingen. Iemand waar ik af en toe mee samen werk is een aantal jaar terug me...

#144 De mensheid zal nog van mij horen

Mag je een boek bejubelen alvorens je hem uitgelezen hebt? Ga het toch doen. In de podcast Radio Romano, een voortzetting van de Krokante Leesmap, werd het nieuwe boek van Joris van Casteren getipt. Bekend van titels als Lelystad, Het been in de IJssel en Het zusje van de bruid. De titel van dat boek over de man die jarenlang zijn overleden moeder in huis bewaarde heb ik zo snel niet paraat. Lelystad was een toffe leeservaring, kan niet anders zeggen. Zijn manier van schrijven - kort en afstandelijk en juist daardoor ironisch – trok me in een mum van tijd door dat hele boek heen. Van Casteren heeft een oog voor het menselijk tekort, en er is niets mooiers dan het menselijk tekort. Even zonder gekheid, de boeken van Van Casteren zijn niet enkel droog of grappig. Vaak juist een beetje luguber. Zoals Het been in de IJssel, wat gaat over, nou ja, een gevonden menselijk been in de IJssel. Dat boek is een zoektocht naar de eigenaar van dat been, wat hem uiteindelijk helemaal naar Duitsland l...

#155 Ranking de logo's

Vanochtend hoorde ik onderweg naar werk in het nieuwsbulletin van Radio2 de ophef voorbijkomen over het nieuwe logo van de Gemeente Urk. Kom op jongens, het is toch een kostelijk plaatje?  Omdat de ambtenaren van de NOP weer aan het werk zijn gegaan, was het zoeken naar een plekje. Mijn Toyotaatje (de meeste Toyota's per inwoners!) parkeerde ik naast een busje van de gemeente. Pas toen viel het logo van de NOP mij op. Was ik al wel bekend mee natuurlijk, maar een mens kijkt nu eenmaal anders naar zaken als hij net uit een dorp vol ophef komt puffen. Laten we de logo's van de andere Flevolandse gemeenten eens van dichtbij bekijken. En laten we er meteen een ranglijstje van maken.  Gemeente Almere Slogan: Het kán in Almere! Het logo van de gemeente Almere springt meteen in het oog. Hier is groots uitgepakt. Er wordt ook prettig gespeeld met het perspectief, waardoor je pas na een tijdje kijken een grote A ontwaart. Groots, maar plat. Almere samengevat. Had wel wat meer creativit...