Doorgaan naar hoofdcontent

#128 wassen neus

Er werd een instagrampost doorgestuurd in de groep, afkomstig van een uitvaartondernemer die laatst een boekje over zijn werkzaamheden heeft uitgeven. Op de afbeelding was een uitvaart te zien van een Amsterdamse vrouw, die een groot gedeelte van haar leven samen met haar man een nachtclub op de Wallen had bestierd. Haar man was al in de jaren ’90 overleden en speciaal voor de uitvaart opgegraven. Zo kon hij er toch nog een beetje bij zijn.

Als knipoog naar hun levenswerk was er achter de kisten een danspaal neergezet, waar een artieste een paaldans-act deed. De reacties in de groep daarover liepen uiteen, maar mijn gedachten gingen naar de man. Hij was al in 1993 overleden, een jaar voordat ik bestond. Zijn kist zag er nieuw uit, vast nieuw aangeschaft voor de gelegenheid, maar wat is er dan nog over om in de kist te leggen? Zonder oneerbiedig te willen zijn; wat is er nog van je over, 30 jaar nadat je je laatste adem hebt uitgeblazen? Meer dan wat stof en misschien nog wat botrestjes kan het niet zijn.

Later die middag moest ik in de auto ergens naar toe. Omdat de radio me niet beviel schakelde ik over naar de Cd-speler, waar nog een schijfje met de beste hits van Michael Jackson in zat. Heel af en toe, maar niet voor lang, kan ik nog steeds genieten van zijn muziek. Vooral van het eerdere werk, van voordat hij Wacko Jacko werd, weet je wel?

Ik herinner me Michael Jackson vooral uit mijn jeugd, als hij weer eens in het nieuws was door zijn rare fratsen. Dan zag je opeens dat lijkbleke gezicht in het scherm, met die gekke neus, waarvan gezegd werd dat die nep was. Op het vroege internet zag je regelmatig plaatjes van Jakson met op de plek waar zijn neus moest zitten een zwart gapend gat, en in zijn hand een duplo-neus. Dood-en-doodeng vond ik dat allemaal.

Tijdens Billie Jean kon ik nergens anders meer aan denken. Ik dacht, in de kist van Michael Jackson ligt enkel nog een wassen neus.

Reacties

Populaire posts van deze blog

#112 terug Europa in

In Europa – proloog Als ik de vraag zou krijgen welk boek hét beste geschiedenisboek ooit is, zou ik meteen naar de boekenkast lopen om er een dikke pil uit te pakken. Er bestaan zoveel mooie, goede en interessante geschiedenisboeken (en stripboeken), maar ééntje steekt daar toch wel echt met kop en schouders bovenuit. En het is dit jaar 20 jaar geleden dat het boek uitgebracht werd. Het beste geschiedenisboek ooit blijft, in mijn optiek, In Europa van Geert Mak. Europese Steinbeck Geert Mak is geen historicus, zoals hij dat zelf vaak op bescheiden toon benadrukt. Hij is een journalist. Maar dat juist die twee dingen, journalistiek en geschiedkunde, bijzonder goed samengaan, heeft Mak met zijn In Europa bewezen. Er is geen ander boek als dit boek. Het zijn twee reizen die Mak hier maakt: eentje door het Europa van 1999 en eentje door die hele akelige, spannende, bewonderingswaardige en dynamische twintigste eeuw. Hij liet zich er voor inspireren door John Steinbeck, een Amerika

#53 Hompelvoet

In een van de eerste blogpost dit jaar schreef ik dat ik terug zou komen op wat ik vond van het boek De verworvenheden – of hoe je iemand wordt die ernaar verlangt op het eiland Hompelvoet te zijn. Het boek had ik voor mijn verjaardag gekregen en ik zag er naar uit om het te lezen, want ik had het ergens voorbij zien komen in een boekenrubriek en het had me nieuwsgierig gemaakt. En ondanks het mooie Engelse spreekwoord wat ik hier in het Nederlands zal tikken (want staak de verengelsing!), namelijk dat je een boek niet op zijn omslag moet beoordelen, trok dat kartonnen opdienblaadje me ontzettend aan. Ik had wat tijd nodig om over het boek na te denken. Dat doen weinig boeken. En de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik er nog steeds niet uit ben wat ik ervan vind. Maar ja, is ergens iets van vinden per se noodzakelijk? Wanneer heb je pas echt iets over iets te zeggen? Dat vraag ik me steeds meer af na het lezen van het boek. Tijdens het lezen van het boek raakte ik wat geërgerd

#42 tips voor je leesuitdaging

In navolging van een eerdere blogpost wil ik graag iets rechtzetten. Een readingchallenge, ik blijf zelf liever spreken van een leesuitdaging, is lang zo´n gek idee nog niet. Het is juist leuk en goed om jezelf een doel te stellen. En als je van nature geen lezer bent, maar er toch graag mee wil beginnen, dan is een uitdaging een hele mooie manier. Heb je ook als voornemen meer te gaan lezen? Begin dan met de onderstaande tips. Tip 1: zoek niet meteen boeken uit die 'je gelezen moet hebben’. Mensen die wat vaker een boek lezen kunnen soms dolenthousiast zijn wanneer ze net een goed boek uit hebben. Maar dat zijn mensen die vaak hun portie al gehad hebben en op zoek zijn naar hogere literatuur. Van die dikke pillen in romanvorm waarin de hoofdpersoon een diepgeworteld conflict met zichzelf ervaart en gebukt gaat onder de afwezigheid van een vaderfiguur ofzo. Saaai!  Lees gewoon lekker wat je interessant lijkt! Dat kunnen ook boeken zijn met kleine verhalen of een reisve