Doorgaan naar hoofdcontent

#140 hashtag dankbaar

Zonder een duidelijk moment in de tijd aan te kunnen wijzen, moet het er toch ergens ingeslopen zijn: het gebruik van de hashtag ‘dankbaar’.

Instagram leent zich bij uitstek voor #dankbaar. Het wordt geplaats onder foto’s van iemand die een leuke dag heeft gehad, iemand die een geboorte van een kind heeft meegemaakt of iemand die jarig is en dankbaarheid wil betuigen voor een nieuw levensjaar.

Overigens ben ik van mening dat je best dankbaar mag zijn bij een goed verlopen bevalling. Zo zijn er meer zaken in het leven waar je dankbaar voor mag zijn. We vinden veel zaken doodnormaal, terwijl ze, als je naar andere delen in de wereld kijkt, helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn.

Op een zeker moment kwam de hashtag zo vaak voorbij, dat het begon te jeuken, al kan ik niet goed uitleggen waarom. Laten we het dankbaarheidsinflatie noemen.
Bijzondere momenten in het leven, vooruit, daar mag je best dankbaar voor zijn. Voor een nieuwe auto, een vakantie, een latte macchiato die je op een terrasje drinkt, mag je ook best dankbaar zijn, waarom niet, maar ben je echt even dankbaar voor een hippe koffie als, laten we zeggen, het verkrijgen van het ouderschap?

Door de weeromstuit van al die dankbaar-hashtags ben ik op een zeker moment ook overal #dankbaar onder gaan plaatsen. Wat voor foto maakte niet uit, huppakee, hashtag dankbaar! Op de foto met een lelijk monument: hashtag dankbaar! Als lunch een uitsmijtertje op een terras op de haven? Hashtag dankbaar!

Toen ik onlangs wat papierwerk nodig had en door de plaatselijke HEMA liep, viel mijn oog op een rek met journals en andere boekjes waar je dingen in neer kunt pennen. Eén boekje in het bijzonder sloeg als een natte vaatdoek in mijn gezicht. Tot dat moment werd ik alleen online met de dankbaarheidscultus geconfronteerd. Maar nu lag het voor me, tastbaar, in de vorm van een dagboek.
Op de kaft stond in grote letters: gratitude journal.
Ondertitel: gratitude is the best attidude.

Waarom ook niet? Laat ik elke avond lekker opschrijven waar ik die dag dankbaar voor ben, dacht ik, en ik nam het ding mee naar huis.

Ik heb er welgeteld vier avonden aandacht aan besteed. Dat was in augustus. Op de pagina’s die ik ingevuld heb staan zaken als ‘die en die weer gezien, was leuk’ en ‘dit ging goed op werk vandaag!’

Onder het kopje ‘moments that made me laugh today’ heb ik op vrijdag 17 augustus neergeschreven: ‘weinig momenten die me deden lachen’.

Nu zou het verzaken van opschrijven waar je dankbaar voor bent en waar je om moet lachen kunnen betekenen dat ik als een ondankbaar en vreugdeloos mens door het door het leven wandel, maar dat is geenszins het geval. Elke avond gaan zitten om momenten van de dag op te schrijven zit nu eenmaal niet in mijn systeem. Zo’n boekje belandt dan onder op een stapel met andere boeken. Er zijn genoeg andere dingen die me bezighouden en gelukkig maar. (#dankbaar!)

Toch neem ik me voor om het boekje op tafel te leggen, omdat een mens nu eenmaal veel vergeet en het goed is om dingen op te schrijven. Dit voornemen wordt bekrachtigd door een moment that made me laugh today op donderdag 16 augustus: ‘ik kreeg een blik stroopwafels van een mevrouw omdat ik haar had geholpen met inlogproblemen’.

Dat is waar ook, dacht ik toen ik het teruglas, er kwam een vrouw aan de balie met inlogproblemen van haar bibliotheekaccount. Om in te kunnen loggen moesten wat handelingen verricht worden, wat eigenlijk een fluitje van een cent was. Kwam ze daarna terug met een blik stroopwafels als dank.

Dat had helemaal niet gehoeven, maar juist zulke dingen kunnen je dag maken.

En potjandorie, dacht ik bij de eerste hap stroopwafel, wat ben ik dankbaar.  

Reacties

Populaire posts van deze blog

#112 terug Europa in

In Europa – proloog Als ik de vraag zou krijgen welk boek hét beste geschiedenisboek ooit is, zou ik meteen naar de boekenkast lopen om er een dikke pil uit te pakken. Er bestaan zoveel mooie, goede en interessante geschiedenisboeken (en stripboeken), maar ééntje steekt daar toch wel echt met kop en schouders bovenuit. En het is dit jaar 20 jaar geleden dat het boek uitgebracht werd. Het beste geschiedenisboek ooit blijft, in mijn optiek, In Europa van Geert Mak. Europese Steinbeck Geert Mak is geen historicus, zoals hij dat zelf vaak op bescheiden toon benadrukt. Hij is een journalist. Maar dat juist die twee dingen, journalistiek en geschiedkunde, bijzonder goed samengaan, heeft Mak met zijn In Europa bewezen. Er is geen ander boek als dit boek. Het zijn twee reizen die Mak hier maakt: eentje door het Europa van 1999 en eentje door die hele akelige, spannende, bewonderingswaardige en dynamische twintigste eeuw. Hij liet zich er voor inspireren door John Steinbeck, een Amerika

#53 Hompelvoet

In een van de eerste blogpost dit jaar schreef ik dat ik terug zou komen op wat ik vond van het boek De verworvenheden – of hoe je iemand wordt die ernaar verlangt op het eiland Hompelvoet te zijn. Het boek had ik voor mijn verjaardag gekregen en ik zag er naar uit om het te lezen, want ik had het ergens voorbij zien komen in een boekenrubriek en het had me nieuwsgierig gemaakt. En ondanks het mooie Engelse spreekwoord wat ik hier in het Nederlands zal tikken (want staak de verengelsing!), namelijk dat je een boek niet op zijn omslag moet beoordelen, trok dat kartonnen opdienblaadje me ontzettend aan. Ik had wat tijd nodig om over het boek na te denken. Dat doen weinig boeken. En de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik er nog steeds niet uit ben wat ik ervan vind. Maar ja, is ergens iets van vinden per se noodzakelijk? Wanneer heb je pas echt iets over iets te zeggen? Dat vraag ik me steeds meer af na het lezen van het boek. Tijdens het lezen van het boek raakte ik wat geërgerd

#117 kwartaalrapportage II

Zitten we zomaar alweer op de helft, wat gaat het toch allemaal akelig vlug he. Het tweede kwartaal zit er op, dus is het weer tijd voor een kwartaalrapportage. Hieronder de boeken die ik afgelopen maanden gelezen heb. Misschien zit er een leuk boek voor je tussen, misschien ook niet. Kijk maar. Het Dolhuis – Boudewijn Buch Ach, die malle Buch met zijn verzamelwoede en eilandenfascinatie. Boudewijn Buch was overal in geïnteresseerd en kon daar smakelijk over vertellen. Soms iets té smakelijk, want na zijn overlijden kwam naar boven dat hij zijn bijzondere levensverhaal vakkundig aan elkaar had gefantaseerd. Zo blijkt de kleine blonde dood , het kind van een bevriend stel die hij laat overlijden in één van zijn bestverkochte romans, gewoon nog rond te wandelen op onze aardkloot. Al die diploma’s en deftige titeltjes heeft hij zichzelf op de borst gespeld en dat botje van een uitgestorven Dodo was eigenlijk afkomstig van een doodgewone kip. Enfin, als je er maar mooi over vertellen k