Doorgaan naar hoofdcontent

#141 buurman en boerman

Tussen de schappen met babyspullen twijfelde ik wat ik mee zou nemen. Zo goed ben ik niet thuis in de babywereld. Bovendien zou het een cadeautje zijn waarvan ik twijfelde of ik het wel geven moest. De ontvanger ken ik helemaal niet zo goed. Hoewel, we wonen nu al tweeënhalf jaar naast elkaar en begroeten elkaar bijna dagelijks. 
‘Ha buurman!’ roep ik dan.
‘Hé boerman!’ klinkt het terug.
De buurman is pas later in zijn leven in Nederland komen wonen. 

Het leest misschien wat flauw, boerman, maar ergens blijft dat toch wel grappig. We hebben dezelfde leeftijd, zijn tegelijkertijd in het rijtje komen wonen en groeten elkaar altijd. Buurman, of boerman dus, is blijven plakken. 

Een dag eerder liep ik hem tegen het lijf, op weg naar boven, en zag ik pas na twee keer kijken dat hij achter een kinderwagen liep. ‘Het eerste rondje!’ riep hij. In de wagen lag, zoals we dat hier zeggen, een lekker moatjen.
Ik wist dat zijn vrouw zwanger was, ze had rondgelopen met een dikke buik, en de laatste weken had ik een paar keer geïnformeerd naar de stand van zaken. ‘Hoe gaat het met jullie?’ vroeg ik.
‘We zijn heel erg blij,’ zei hij, en ik zag diezelfde mengeling van blijdschap en trots die ik eerder bij vrienden en familie had gezien. Altijd mooi.

De keuze viel op een belevenissenboekje en een rammelaartje, net mooi, niet te gek, prima cadeautje voor wanneer je mensen niet goed kent maar toch net goed genoeg om blij voor ze te zijn. Nu moest het alleen nog gegeven worden.
Ze zitten vast niet te wachten op onverwachtse visite, dacht ik, en omdat het al bijna kosteterstijd was besloot ik het cadeautje maar aan de deur af te geven. 

Aanbellen durfde ik niet. Misschien lag de baby net te slapen. De deurbellen in ons rijtje zijn van een luidruchtige soort. Voorzichtig klopte ik aan. De tweede keer iets harder.

Van even afgeven was geen sprake meer, werd duidelijk toen er opengedaan werd. Ik moest binnenkomen, werd in een oosters banktoestel gedirigeerd en het kind – opnieuw, een lekker moatjen – werd gepresenteerd.
Er werd koffie gemaakt in een pannetje. Een schaal baklava werd op tafel gezet.

Op het aanrecht lag een schaaltje biefstukken. ‘Van mijn collega’s gekregen’, zei de buurman.
Daarna: ‘is dit rund?’
Ik vertelde dat biefstuk geven na een bevalling een soort van Urker traditie is. De bedoeling daarvan, opdat de vrouw maar weer mag aansterken, vergat ik erbij te melden.

De buurvrouw kwam de kamer in. ‘De buurman heeft een cadeau gebracht,’ zei de buurman, alsof er goud, wierrook en mirre was meegebracht.
‘Het is maar een kleinigheidje hoor,’ zei ik.
‘Voor ons heel speciaal’
Ik vroeg hoe de bevalling verlopen was, en hoe het nu met haar ging. ‘Ze spreekt nog geen Nederlands,’ zei de buurman bijna verontschuldigend. We hielden het op een opgestoken duim.

De koffie werd opgediend in kleine kopjes. ‘Koerdische koffie’, werd er gezegd. Pas toen leerde ik dat mijn buren Syrische Koerden zijn. De koffie had een bijsmaak die ik pas later kon plaatsen als rozenwater. Het was fijn dat er een glas water naast stond.

We raakten in gesprek, over werk en familie, over hoe een Koerdische trouwerij in zijn werk gaat (heel de avond dansen in een kring) en over Urker tradities. De buurvrouw bracht af en toe iets in via Google translate. Het was alsof alsof we elkaar al jaren kenden. 

Dat doen we ook, we zeggen elkaar al meer dan twee jaar dagelijks gedag. Maar van een echt gesprek, of ontmoeting, was het niet eerder gekomen. Blijkbaar moest er een aanleiding voor nodig zijn. In dit geval een geboorte van een meisje. Toen ik na het afscheid nemen en het bedanken voor de koffie en baklava weer de trap opliep dacht ik: waarom hebben we dit niet eerder gedaan?

Ik had eerder eens kunnen aanbellen, of ze bij mij uit kunnen nodigen. Er moest over een drempel heengestapt worden. Een Hollandse drempel. Daarachter lag onverwachtste gastvrijheid. 


Reacties

  1. Wat een hartverwarmend verhaal. Heel fijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weer met veel plezier gelezen! Wat een mooi gebaar Jan Maarten :) Er zouden meer buren moeten zijn zoals jij, dan hebben we een mooiere wereld.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

#112 terug Europa in

In Europa – proloog Als ik de vraag zou krijgen welk boek hét beste geschiedenisboek ooit is, zou ik meteen naar de boekenkast lopen om er een dikke pil uit te pakken. Er bestaan zoveel mooie, goede en interessante geschiedenisboeken (en stripboeken), maar ééntje steekt daar toch wel echt met kop en schouders bovenuit. En het is dit jaar 20 jaar geleden dat het boek uitgebracht werd. Het beste geschiedenisboek ooit blijft, in mijn optiek, In Europa van Geert Mak. Europese Steinbeck Geert Mak is geen historicus, zoals hij dat zelf vaak op bescheiden toon benadrukt. Hij is een journalist. Maar dat juist die twee dingen, journalistiek en geschiedkunde, bijzonder goed samengaan, heeft Mak met zijn In Europa bewezen. Er is geen ander boek als dit boek. Het zijn twee reizen die Mak hier maakt: eentje door het Europa van 1999 en eentje door die hele akelige, spannende, bewonderingswaardige en dynamische twintigste eeuw. Hij liet zich er voor inspireren door John Steinbeck, een Amerika

#53 Hompelvoet

In een van de eerste blogpost dit jaar schreef ik dat ik terug zou komen op wat ik vond van het boek De verworvenheden – of hoe je iemand wordt die ernaar verlangt op het eiland Hompelvoet te zijn. Het boek had ik voor mijn verjaardag gekregen en ik zag er naar uit om het te lezen, want ik had het ergens voorbij zien komen in een boekenrubriek en het had me nieuwsgierig gemaakt. En ondanks het mooie Engelse spreekwoord wat ik hier in het Nederlands zal tikken (want staak de verengelsing!), namelijk dat je een boek niet op zijn omslag moet beoordelen, trok dat kartonnen opdienblaadje me ontzettend aan. Ik had wat tijd nodig om over het boek na te denken. Dat doen weinig boeken. En de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik er nog steeds niet uit ben wat ik ervan vind. Maar ja, is ergens iets van vinden per se noodzakelijk? Wanneer heb je pas echt iets over iets te zeggen? Dat vraag ik me steeds meer af na het lezen van het boek. Tijdens het lezen van het boek raakte ik wat geërgerd

#117 kwartaalrapportage II

Zitten we zomaar alweer op de helft, wat gaat het toch allemaal akelig vlug he. Het tweede kwartaal zit er op, dus is het weer tijd voor een kwartaalrapportage. Hieronder de boeken die ik afgelopen maanden gelezen heb. Misschien zit er een leuk boek voor je tussen, misschien ook niet. Kijk maar. Het Dolhuis – Boudewijn Buch Ach, die malle Buch met zijn verzamelwoede en eilandenfascinatie. Boudewijn Buch was overal in geïnteresseerd en kon daar smakelijk over vertellen. Soms iets té smakelijk, want na zijn overlijden kwam naar boven dat hij zijn bijzondere levensverhaal vakkundig aan elkaar had gefantaseerd. Zo blijkt de kleine blonde dood , het kind van een bevriend stel die hij laat overlijden in één van zijn bestverkochte romans, gewoon nog rond te wandelen op onze aardkloot. Al die diploma’s en deftige titeltjes heeft hij zichzelf op de borst gespeld en dat botje van een uitgestorven Dodo was eigenlijk afkomstig van een doodgewone kip. Enfin, als je er maar mooi over vertellen k