Doorgaan naar hoofdcontent

#149 Ranking De Efteling

Na 29 jaren in dit leven heb ik afgelopen week De Efteling mogen bezoeken. Wat een ervaring. Wat een vreugde. Een lichtpuntje in deze donkere dagen. Een goede vriend nam me mee omdat hij niet kon geloven dat ik er nog nimmer was geweest, daarbij keek hij met medelijden uit zijn ogen. Omdat het de Winterefteling betrof en het relatief rustig was in het park, konden we bijna alle attracties bezoeken. En die ga je dan toch vergelijken met elkaar. Hieronder een ranglijst van de bezochte attracties.

Fata Morgana

Neerlands Pirates of the Caribbean, maar dan met Midden-Oosters/Arabisch thema. Geweldig, kan niet anders zeggen. Aankleding is goed, muziek is goed, sfeer is goed. De animatronics zijn een beetje gedateerd, maar goed, dat is juist de charme. De attractie gaat evengoed ook al een goede 45 jaar mee. Die enorme Djinn is indrukwekkend en in het laatste gedeelte waan je je echt in Indiana Jones and the Tempel of Doom. Dit is pret zoals je die in een pretpark beleven wilt.

9/10

Dance Macabre

Wachtrij schiet lekker op, thema goed doorgevoerd. Attractie zit ook leuk in elkaar. Er zijn mensen die sinds de opening (twee maanden geleden) de spookattractie al 100 keer hebben bezocht. Ik heb me ook laten vertellen dat er mensen zijn met een tattoo van de nieuwe attractie. Da’s pas griezelen. Brrrr.

7,5/10

Sprookjesbos

Dit moet je eenmaal in je leven gezien hebben. Iedereen kent Langnek, Sneeuwwitje en de Dansende Schoentjes. Iedereen heeft wel eens van Holle Bolle Gijs gehoord. Het voelde als thuiskomen.
Omdat ik in mijn jeugdjaren het album De Eftelingelfjes van Suske en Wiske gelezen had, waarin de Indische Waterlelies, een sprookje geschreven door de Belgische koningin Fabiola, centraal staat, had ik mij daar heel wat van voorgesteld. Tsja, er komt een heks tevoorschijn die dansende elfjes uit waterlelies tevoorschijn tovert en dat is het wel. Het hoogtepunt zijn drie dansende ganzen. Maar dat muziekdeuntje joh, die raakt maar niet uit mijn hoofd.
De nieuwe kleren van de keizer is kostelijk. Dat dan weer wel.

8/10

Vogelrok

De entree is een enorme valk en ziet er uitnodigend uit. Wist ik veel dat het om een achtbaan in het donker ging. Een mengeling van opwinding en desoriƫntatie viel ons ten deel, maar dat maakt de achtbaanrit er niet minder spectaculair om.

8,5/10

Baron 1989

Dit is echt wel een huzarenstukje van het park hoor. Goed aangekleed, thema lekker doorgevoerd, leuke rit. De kriebels van het moment dat je boven die mijnschacht hangt, net voordat je naar beneden bonjourt, zwerven nog steeds in mijn buik. Prima attractie weer.

8/10

De Vliegende Hollander

Voor de bouw van deze attractie is flink uitgepakt. In totaal is er 21 miljoen aan gespendeerd. 21 MILJOEN! Eerlijk is eerlijk, dat zie je ervan af ook. Och, wat een heerlijk thema en wat is die toch uitstekend doorgevoerd in alle details. Een ritje Vliegende Hollander is puur genieten. Van de nootmuskaatgeur in de wachtrij tot de aanloop naar de vrije val toe, elk zintuig wordt geprikkeld op uiterst bevredigende manier.

9/10

Joris en de Draak

Een echte houten achtbaan. Dit is Rollercoaster Tycoon in real life.
Deze rit bestaat in feite uit twee banen, een rode en een blauwe, en je strijdt tegen elkaar wie als eerste weer aankomt. En hard dat het gaat, tjongejonge.

Het muziekdeuntje in de wachtrij wordt na verloop van tijd irritant. Puntje aftrek.

7/10  

Droomvlucht

Zoet. Heel zoet. Maar magisch ook wel. Hiervoor kom je naar de Efteling.

7,5/10

Symbolica

Deze is graadje Walt Disney hoor. Het paleis van hoe heet die mascotte ook alweer is verpletterend mooi, de animatronics overtuigen en de rit zelf is spectaculair. Rij je ineens een botanische tuin binnen, zo’n klassieke met veel glas weet je wel, zakt er plotseling een walvis voor het raam en blijk je onder water te zitten. Krak doet het glas, en het water spuit naar binnen toe. Gelukkig vlieg je zo weer door naar het volgende onderdeel voordat het uit de hand loopt. Schitterende attractie. Ja, hiervoor zou ik mijn schoenen zo weer aantrekken om naar Kaatsheuvel toe te rijden.

9/10

Als toegift hieronder een virtuele tocht door de Fata Morgana. Het blijft genieten. Oi, oi, oi. 



Reacties

Populaire posts van deze blog

#145 de Trumpweek

Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen afgelopen week maakte nauwelijks indruk. Op mij noch op de mensen om me heen. Zelfs op sociale media is het behoorlijk rustig. In dat malle grote land is Donald Trump herkozen als president.    ‘Trump is weer president he,’ zei een collega terloops.    ‘Tsja, het is allemaal wat,’ antwoorde ik.    En daarmee was de bespreking van de verkiezingsnacht afgehandeld. Terwijl bij iedereen de alarmbellen af zou moeten gaan – Trump is een lont in een akelig gevaarlijk hoopje buskruit – gebeurt dat niet echt. Tenminste, ik heb het niet meegekregen. Misschien omdat mijn sociale-mediaconsumptie ook niet meer is wat het was. De fratsen van die andere halve zool, Elonnetje Musk, zorgt ervoor dat ik steeds minder zin heb om op die grote X te tikken. Na een tijdje merk je dat je er niks aan mist ook. Maar goed, we hadden het over de Amerikaanse verkiezingen. Iemand waar ik af en toe mee samen werk is een aantal jaar terug me...

#144 De mensheid zal nog van mij horen

Mag je een boek bejubelen alvorens je hem uitgelezen hebt? Ga het toch doen. In de podcast Radio Romano, een voortzetting van de Krokante Leesmap, werd het nieuwe boek van Joris van Casteren getipt. Bekend van titels als Lelystad, Het been in de IJssel en Het zusje van de bruid. De titel van dat boek over de man die jarenlang zijn overleden moeder in huis bewaarde heb ik zo snel niet paraat. Lelystad was een toffe leeservaring, kan niet anders zeggen. Zijn manier van schrijven - kort en afstandelijk en juist daardoor ironisch – trok me in een mum van tijd door dat hele boek heen. Van Casteren heeft een oog voor het menselijk tekort, en er is niets mooiers dan het menselijk tekort. Even zonder gekheid, de boeken van Van Casteren zijn niet enkel droog of grappig. Vaak juist een beetje luguber. Zoals Het been in de IJssel, wat gaat over, nou ja, een gevonden menselijk been in de IJssel. Dat boek is een zoektocht naar de eigenaar van dat been, wat hem uiteindelijk helemaal naar Duitsland l...