Doorgaan naar hoofdcontent

#171 Stempelmachine

Warempel, vanochtend viel ineens alles op zijn plek.

Deze week was ik, net als velen, verbaasd en verontwaardigd bij het horen van het nieuws dat Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber weigerde een krabbeltje te zetten onder een vijftal lintjesvoordrachten. Deze actie was ‘tegen haar beleid’ en zou een snee in haar eigen vinger zijn, omdat ze zelf dat beleid ‘is’.

Faber moet niets hebben van asielzoekers, vooral diegene van niet-westerse snit, daar heeft ze tot nu toe geen doekjes om gewonden. Daarom vond ik haar actie des te opmerkelijker. Mensen die zich inzetten om nieuwkomers Nederland eigen te maken, door ze de taal te leren en uit te leggen hoe de Nederlandse maatschappij in elkaar steekt, zou je dan toch juist moeten belonen? Die vrijwilligers hebben, kortom, hun best gedaan om van nieuwkomers Nederlanders te maken. Had ik in Fabers schoenen gestaan had ik die vrijwilligers hoogstpersoonlijk een lintje opgespeld. En misschien nog wel een bos bloemen nagestuurd. Van mijn part met een meeuw erop.

Maar ik sta nu eenmaal niet in Fabers schoenen en dat is maar goed ook. Lijkt me helemaal niet comfortabel, met al dat water dat haar steeds maar over de schoenen loopt. Mooi he, de beeldspraak die populisten graag bezigen. Wilders ‘tsunami van islamisering’ blijft nog altijd één van mijn favorieten. Het is spijtig dat ik principes heb op het gebied van AI, want ik ben razend benieuwd hoe zoiets vormgegeven wordt als je het invoert als prompt. Overigens blijft Rita Verdonk die ‘het water staat ons tot de lippen’ zegt voor een groep mensen die tot hun kin in een zwembad staan nog steeds ongeëvenaard.

Maar wat nou, dacht ik vanochtend, als het wel waar is? Dat Faber het juist wél waardeert wat die vrijwilligers doen? Zo’n asielcrisis los je immers niet in je eentje op. Daarbij heb je mensen nodig. Dan is het reuzefijn dat er mensen zijn die de moeite nemen om nieuwkomers uit te leggen hoe je, ik noem maar wat, iemand feliciteert met een verjaardag, wat voor doel een groene container dient, waarom we in dit land een Tweede Pinksterdag kennen, enzovoort. Anders gezegd: dat er mensen zijn die moeite nemen mensen te verwelkomen en onderdeel te laten zijn van de Nederlandse samenleving.

En dat allemaal op vrijwillige basis. Reken uit je winst.

Het is misschien een merkwaardige manier om dit probleem aan te pakken, maar wel eentje die effect heeft. Want wat blijkt: steeds meer mensen melden zich na de lintjesrel aan als vrijwilliger.

Wat een verrassende originele manier van aanpak!  

Fabertje, Fabertje, Fabertje toch. Ik heb je heus wel door hoor, ouwe boef die je d’r bent.  

Reacties

Populaire posts van deze blog

#155 Ranking de logo's

Vanochtend hoorde ik onderweg naar werk in het nieuwsbulletin van Radio2 de ophef voorbijkomen over het nieuwe logo van de Gemeente Urk. Kom op jongens, het is toch een kostelijk plaatje?  Omdat de ambtenaren van de NOP weer aan het werk zijn gegaan, was het zoeken naar een plekje. Mijn Toyotaatje (de meeste Toyota's per inwoners!) parkeerde ik naast een busje van de gemeente. Pas toen viel het logo van de NOP mij op. Was ik al wel bekend mee natuurlijk, maar een mens kijkt nu eenmaal anders naar zaken als hij net uit een dorp vol ophef komt puffen. Laten we de logo's van de andere Flevolandse gemeenten eens van dichtbij bekijken. En laten we er meteen een ranglijstje van maken.  Gemeente Almere Slogan: Het kán in Almere! Het logo van de gemeente Almere springt meteen in het oog. Hier is groots uitgepakt. Er wordt ook prettig gespeeld met het perspectief, waardoor je pas na een tijdje kijken een grote A ontwaart. Groots, maar plat. Almere samengevat. Had wel wat meer creativit...

#145 de Trumpweek

Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen afgelopen week maakte nauwelijks indruk. Op mij noch op de mensen om me heen. Zelfs op sociale media is het behoorlijk rustig. In dat malle grote land is Donald Trump herkozen als president.    ‘Trump is weer president he,’ zei een collega terloops.    ‘Tsja, het is allemaal wat,’ antwoorde ik.    En daarmee was de bespreking van de verkiezingsnacht afgehandeld. Terwijl bij iedereen de alarmbellen af zou moeten gaan – Trump is een lont in een akelig gevaarlijk hoopje buskruit – gebeurt dat niet echt. Tenminste, ik heb het niet meegekregen. Misschien omdat mijn sociale-mediaconsumptie ook niet meer is wat het was. De fratsen van die andere halve zool, Elonnetje Musk, zorgt ervoor dat ik steeds minder zin heb om op die grote X te tikken. Na een tijdje merk je dat je er niks aan mist ook. Maar goed, we hadden het over de Amerikaanse verkiezingen. Iemand waar ik af en toe mee samen werk is een aantal jaar terug me...

#144 De mensheid zal nog van mij horen

Mag je een boek bejubelen alvorens je hem uitgelezen hebt? Ga het toch doen. In de podcast Radio Romano, een voortzetting van de Krokante Leesmap, werd het nieuwe boek van Joris van Casteren getipt. Bekend van titels als Lelystad, Het been in de IJssel en Het zusje van de bruid. De titel van dat boek over de man die jarenlang zijn overleden moeder in huis bewaarde heb ik zo snel niet paraat. Lelystad was een toffe leeservaring, kan niet anders zeggen. Zijn manier van schrijven - kort en afstandelijk en juist daardoor ironisch – trok me in een mum van tijd door dat hele boek heen. Van Casteren heeft een oog voor het menselijk tekort, en er is niets mooiers dan het menselijk tekort. Even zonder gekheid, de boeken van Van Casteren zijn niet enkel droog of grappig. Vaak juist een beetje luguber. Zoals Het been in de IJssel, wat gaat over, nou ja, een gevonden menselijk been in de IJssel. Dat boek is een zoektocht naar de eigenaar van dat been, wat hem uiteindelijk helemaal naar Duitsland l...