Doorgaan naar hoofdcontent

#240 Slavisch handgebaar

Spotify speelt sinds een tijdje zomaar ongevraagd dezelfde nummers af. Ik weet niet hoe dat gekomen is, weet ook niet hoe dat te verhelpen valt, heb er nochtans niet de moeite voor genomen.

De terugkerende nummers zijn van het soort om niet in een gedeelde afspeellijst op Spotify te knallen. Vooruit, een aantal: One night in Bankok (een nummer zo slecht dat het goed is – of knap van de lellekte zoals we hier zeggen), België (is er leven op Pluto) en respectievelijk Dodenrit van Drs. P.

Ze zingen zo lekker mee onder de douche. Dat zal het zijn.

Dodenrit gaat over een gezin te paard, in een eindeloos Russisch woud, op weg naar Omsk. Maar dan worden ze achternagezeten door een roedel wilde wolven. De vader van het gezin besluit, mocht hij Omsk heelhuids willen bereiken, zijn kroost één voor één op te offeren aan de donkere gedaanten. Mét grote tanden - dat is duidelijk te zien.

De doucheknop wordt opengedraaid: we kennen onze bundel en we zingen heel wat af. Bij het haren wassen waarderen we Pjotr voor zijn eetbaarheid. Bij het inzepen is de vrolijke en brave Sonja aan de beurt en bij het afspoelen snijdt de doodskreet van Natasha ons pijnlijk door de ziel.   

Als voor Igor de kansen bekeken zijn om zich ooit tot virtuoos te ontpoppen, draaien we de kraan weer dicht. Bij het afdrogen nog een sprong van blijdschap, maar we verliezen ons evenwicht. Ja, denken we als we eenmaal afgedroogd zijn, dat is pech. Omsk is een mooie stad, maar net iets te ver weg.

Dan begint mijn favoriete gedeelte. En hierin zit de taalvirtuositeit van Drs. P wat mij betreft.  

Trojka hier, trojka daar
Ja, je ziet er veel dit jaar
Trojka hier, trojka daar
Overal zit paardenhaar
Trojka hier, trojka daar
Steeds uit voorraad leverbaar
Trojka hier, trojka daar
Zachtjes snort de samovaar
Trojka hier, trojka daar
Met een Slavisch handgebaar
Trojka hier, trojka daar
Doe het zelf met naald en schaar
Trojka hier, trojka daar
Is dat nu niet wonderbaar
Trojka hier, trojka daar
Twee halfom en een tartaar
Trojka hier, trojka daar
Een liefdadigheidsbazaar
Trojka hier, trojka daar
Hulde aan het gouden paar
Trojka hier, trojka daar
Foei hoe suffend staat gij daar
Trojka hier, trojka daar
Moeder is de koffie klaar
Trojka hier, trojka daar
Kijk daar loopt een adelaar
Trojka hier, trojka daar
Is hier ook een abattoir
Trojka hier, trojka daar
Basgitaar en klapsigaar
Trojka hier, trojka daar
Flinkgebouwde weduwnaar
Trojka hier, trojka daar
Leve onze goede Tsaar!


Basgitaar en klapsigaar, flinkgebouwde weduwnaar, met een Slavisch handgebaar.

Wat heeft Drs. P bedoeld met een Slavisch handgebaar? Hoe ziet zo’n handeling eruit? Ik kwam deze blogger tegen die een antwoord meent te hebben gevonden.

Leve onze goede Tsaar!

Reacties

Populaire posts van deze blog

#209 de Trumpweek

Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen afgelopen week maakte nauwelijks indruk. Op mij noch op de mensen om me heen. Zelfs op sociale media is het behoorlijk rustig. In dat malle grote land is Donald Trump herkozen als president.    ‘Trump is weer president he,’ zei een collega terloops.    ‘Tsja, het is allemaal wat,’ antwoorde ik.    En daarmee was de bespreking van de verkiezingsnacht afgehandeld. Terwijl bij iedereen de alarmbellen af zou moeten gaan – Trump is een lont in een akelig gevaarlijk hoopje buskruit – gebeurt dat niet echt. Tenminste, ik heb het niet meegekregen. Misschien omdat mijn sociale-mediaconsumptie ook niet meer is wat het was. De fratsen van die andere halve zool, Elonnetje Musk, zorgt ervoor dat ik steeds minder zin heb om op die grote X te tikken. Na een tijdje merk je dat je er niks aan mist ook. Maar goed, we hadden het over de Amerikaanse verkiezingen. Iemand waar ik af en toe mee samen werk is een aantal jaar terug me...

#219 Ranking de logo's

Vanochtend hoorde ik onderweg naar werk in het nieuwsbulletin van Radio2 de ophef voorbijkomen over het nieuwe logo van de Gemeente Urk. Kom op jongens, het is toch een kostelijk plaatje?  Omdat de ambtenaren van de NOP weer aan het werk zijn gegaan, was het zoeken naar een plekje. Mijn Toyotaatje (de meeste Toyota's per inwoners!) parkeerde ik naast een busje van de gemeente. Pas toen viel het logo van de NOP mij op. Was ik al wel bekend mee natuurlijk, maar een mens kijkt nu eenmaal anders naar zaken als hij net uit een dorp vol ophef komt puffen. Laten we de logo's van de andere Flevolandse gemeenten eens van dichtbij bekijken. En laten we er meteen een ranglijstje van maken.  Gemeente Almere Slogan: Het kán in Almere! Het logo van de gemeente Almere springt meteen in het oog. Hier is groots uitgepakt. Er wordt ook prettig gespeeld met het perspectief, waardoor je pas na een tijdje kijken een grote A ontwaart. Groots, maar plat. Almere samengevat. Had wel wat meer creativit...

#208 De mensheid zal nog van mij horen

Mag je een boek bejubelen alvorens je hem uitgelezen hebt? Ga het toch doen. In de podcast Radio Romano, een voortzetting van de Krokante Leesmap, werd het nieuwe boek van Joris van Casteren getipt. Bekend van titels als Lelystad, Het been in de IJssel en Het zusje van de bruid. De titel van dat boek over de man die jarenlang zijn overleden moeder in huis bewaarde heb ik zo snel niet paraat. Lelystad was een toffe leeservaring, kan niet anders zeggen. Zijn manier van schrijven - kort en afstandelijk en juist daardoor ironisch – trok me in een mum van tijd door dat hele boek heen. Van Casteren heeft een oog voor het menselijk tekort, en er is niets mooiers dan het menselijk tekort. Even zonder gekheid, de boeken van Van Casteren zijn niet enkel droog of grappig. Vaak juist een beetje luguber. Zoals Het been in de IJssel, wat gaat over, nou ja, een gevonden menselijk been in de IJssel. Dat boek is een zoektocht naar de eigenaar van dat been, wat hem uiteindelijk helemaal naar Duitsland l...