Samen met collega Willy stond ik eens op een regenachtige voorjaarmiddag onder de plastieken tentdoek van M&M grill in Emmeloord, een mobiele kebabzaak die iedere donderdag hongerige poldermonden voert. Rond het middaguur, kosteterstijd, werden we een beetje flauw, zoals dat heet. We waren toe aan iets hartigs.
De mobiele kebabzaak werd voorgesteld en ik reageerde er
ietwat sceptisch op. ‘Die is heel goed!’, riep een andere collega. En toch,
twijfel. Wie de broodjes van Dönerland gewend is laat zich niet snel meer
overtuigen. Maar daar stonden we, en de goedgevulde broodjes – dat moet gezegd
– vielen niet tegen.
‘Doen we de volgende keer Dönerland’ stelde collega Willy
voor.
‘Ja, of een andere, eens kijken wat Emmeloord allemaal te bieden heeft,’
antwoordde ik met een volle mond.
‘Kunnen we er gelijk een vergelijkend warenonderzoek van maken.’
Het idee voor een geinig mini-projectje was geboren.
Op de eerste dag van een vrije week appte ik voor de gein
het onderstaande:
Vergelijkend warenonderzoek ‘beste kebabbroodje van
Emmeloord – en omstreken’
Het doel van dit onderzoek is om te ontdekken welke
Emmeloordse kebabboer zich eigenaar mag noemen van het ‘beste broodje kebab van
Emmeloord’.
Daarbij hanteren we de volgende criteria:
- de gehemeltetest: is ons gehemelte na het eten
van het broodje nog heel? Hierbij wordt gekeken naar hoe vers het deeg is, maar
hebben we ook oog voor de krokantheidsgehalte van het broodje.
- Vulling: worden de broodjes royaal gevuld? Welke
groenten worden daarbij gebruikt? Durft de kebabboer in kwestie te
experimenteren met zijn keuze voor groenten?
- vergaderingtest: durven we na het gebruik van
een broodje kebab met knoflooksaus deel te nemen aan een vergadering? De
versheid en smaakgehalte wordt getest door het panel, terwijl voor het
geurgehalte een willekeurige collega wordt ingezet en we gebruik maken van
diens objectieve ruikvermogen.
- ambiance: hoe is het gesteld met de ambiance van
de kebabzaak? Heeft de kebabboer gekozen voor een puur zakelijke inrichting of
ontdekken we iets van de zogenoemde kebabsfeer?
- prijs/kwaliteitverhouding: alle bovengenoemde
punten vallen hierin samen. Kortom: is dit broodje kebab de moeite waard om je
schoenen ervoor aan te trekken?
De (voorlopig onvrijwillige) deelnemers zijn:
- M&M multigrill dönerkebab
- Dönerland Emmeloord
- Grillroom Jeruzalem
- Taj Mahal
- er zit nog ergens een zaakje, vlak bij die ijskoningin.
De panelleden zijn Willy van Urk en Jan Maarten Zwaan.
Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
De eerste test
Wij zijn beide nog van voor het continurooster en werden in
onze basisschooltijd om één uur naar huis gestuurd voor de kost. Tegen half één
klinkt er steevast gerommel in het kantoortje, het middaguuralarm van de maag.
De ‘vreemde’ collega’s hebben dan hun bammetje al achter de kiezen, maar voor
ons, kinderen van de kosteterstijd, is een simpele boterham niet voldoende. We
zijn altijd opzoek naar iets hartigs, iets extra’s. Een ‘vreemde’ collega zei
laatst dat het altijd zo naar eten rook wanneer ‘wij Urkers’ aan het werk zijn.
We kunnen er niets aan doen, zo zijn ze we nu eenmaal geprogrammeerd.
Afgelopen donderdag hadden we allebei niets mee. Een mooi
moment om te beginnen aan ons onderzoek. Laat er nou op donderdagen de mobiele
kebabzaak in Emmeloord-West staan, daar waar ons idee geboren is. Bij de
mobiele kebabzaak zouden we ons onderzoek aftrappen.
Met een klembord en beoordelingsformulier liepen we naar de
Europalaan. De kebabboer wist nog van niets, maar zijn broodjes zouden we met
een scherp en onderzoekend oog beoordelen.
Tijd voor de eerste test van ons onderzoek.
Kebabzaak: M&M Multi Grill
![]() |
De mobiele kebabzaak in Emmeloord-West. |
De gehemeltetest:
Is het gehemelte nog heel? Hoe vers is het deeg? Is het broodje krokant?
Bij de eerste blik die we op het broodje wierpen, viel het ons op dat we te maken hadden met een broodje van flink formaat, die bruin was afgebakken en vakkundig
was opengesneden. Het deeg was kruidig en zat bomvol smaak. Volledig in
harmonie met het kebabsvlees. Zulke broodjes tref je niet vaak. Dit broodje
nodigde uit om opgegeten te worden.
Omdat het broodje bij mij niet vlekkeloos door de gehemeltetest kwam, gaf ik
een paar punten minder dan collega Willy.
Punten Willy: 8
Punten JM: 6,5
Motivatie: wel lekker smakelijk broodje.
Vulling:
Is het broodje goed gevuld? Durft de kebabboer te experimenteren? Welke
groenten worden gebruikt?
De salade was traditioneel: sla, komkommer en tomaat. ‘Ik ben
halverwege het broodje en kom nu pas een stukje tomaat tegen,’ zei ik tegen
collega Willy toen ik halverwege het broodje was en daar pas een stukje tomaat
tegenkwam.
Collega Willy: ‘De ijsbergsla steelt
het toneel’.
Dat was jammer. Van het
beste broodje kebab in Emmeloord hadden we allebei toch iets meer durf verwacht
als het op salade aankomt. Het dwong ons een puntje aftrek te geven.
De kebabboer was royaal geweest met zijn vlees, dat wel. We
wisten het allebei te waarderen.
Punten Willy: 8
Punten JM: 8
Motivatie: standaard salade; tomaat, sla en komkommer. De
sla speelt de hoofdrol. Royale hoeveelheid aan lekker vlees.
![]() |
Een afbeelding die ons wist te bekoren. |
Vergaderingstest:
Durven we na het broodje met knoflooksaus nog deel te nemen aan een
vergadering?
‘Nee, absoluut niet,’ was het antwoord van Collega Willy.
‘Dan is het een goede knoflooksaus,’ antwoordde ik.
De saus was romig en smaakvol. Daar waren we allebei over eens. En de kebabboer
had zich niet ingehouden bij het bereiden van de broodjes, dat vonden we sympathiek. Een royale hoeveelheid saus tref je zo weinig meer in de hedendaagse horeca. Nee, over de knoflooksaus niets dan lof.
Een pepermuntje nadien is aangeraden.
Punten Willy: 8
Punten JM: 8
Motivatie: wel erg lekker!
![]() |
Domweg gelukkig in Emmeloord-West. |
Ambiance:
Is er sprake van een zogenoemde kebabsfeer?
We namen plek op een muurtje, onder de schaduw van begroeiing
en keken uit op de vijver aan de Europalaan.
De kebabmobiel bracht vrolijkheid naar plein, vonden we, en het uitzicht was fenomenaal. Emmeloord is een groene stad en Emmeloord-West in het bijzonder is een toonbeeld van groen, - en kunstvoorziening in de openbare ruimte. Het zonnetje scheen, de vogeltjes floten. Dit moet zijn wat de plannenmakers van de Directie van de Wieringermeer ooit voor ogen hebben gehad.
We waren het erover eens: deze kebabsfeer vind je nergens anders.
'Het tocht hier wel,' zei ik.
'Dat is die pioniersgeest,' antwoordde collega Willy.
We namen allebei nog een hap.
Punten Willy: 9
Punten JM: 9
Motivatie: overtreft alle verwachtingen! Wel
weersafhankelijk.
![]() |
Emmeloord-West: een bos,- en lommerrijke omgeving. |
Prijs/kwaliteitsverhouding:
Is het broodje betaalbaar voor de gewone man? Is het broodje
de moeite waard om de schoenen ervoor aan te trekken?
‘Wil je kaas?’ vroeg de jongen die ons hielp bij de
bestelling. ‘Ja, doe maar,’ had ik geantwoord. De prijs voor een broodje kebab
met kalf of kip: 7 euro.
Maar waarom kwam ik dan op 8 euro?
‘Dat is het plakje kaas,’ zei collega Willy.
‘Een hele euro voor een plakje kaas?’ bromde ik, ‘ongelooflijk’.
Het zijn dure tijden, ik weet het, en de middenstand moet ook maar zijn broek
op zien te houden, toch voelt een volle euro voor een plak kaas iets te veel
van het goede. Toch een puntje aftrek.
Punten Willy: 7
Punten JM: 7
Motivatie: zeker de moeite waard, prijs wel aan de hoge
kant maar te rechtvaardigen.
Eindscore:
Collega Willy kwam uit op een totaal aan 40 punten. Ikzelf
kwam uit op een totaal aan 38,5.
Als we het gemiddelde daarvan berekenen, komen we uit op een
eindcijfer van 7,9.
Zeker geen misselijke score!
We feliciteren de sympathieke kebabboer van M&M Multi
Grill met de uitslag van dit eerste onderzoek en kijken terug op een
aangename kebabervaring.
Of ze zich eigenaar mogen noemen van het
beste broodje kebab in Emmeloord, weten we pas aan het einde van de rit. De
gunfactor hebben ze in ieder geval.
![]() |
Met de broodjes, naast ons het klembord met het officiële beoordelingsformulier. Met de zoektocht naar het beste broodje kebab dien je niet lichtzinnig om te gaan. |
Reacties
Een reactie posten