Doorgaan naar hoofdcontent

#252 Inspiratiedag

Op een voormalig fabriekscomplex in Apeldoorn konden afgelopen week verschillende programmamakers van bibliotheken bij elkaar komen voor een ‘netwerk- en inspiratiedag’. Samen met een collega had ik ons aangemeld en waren we naar de Veluwehoofdstad komen tuffen.

Het doel van de dag: geïnspireerd worden.

Bij binnenkomst moesten we in een kermisautomaat een bolletje omhoog grijpen. Daarin zat het programma dat we konden bijwonen. De automaat besloot voor ons allebei ‘controverse’. De andere optie was ‘ontmoeting’.

De opening werd gedaan door futuroloog Tessa Cramer, die vertelde over hoe bibliotheken een rol kunnen spelen in het ontwerpen van mogelijke toekomsten.

Bij het onderdeel ‘controverse’ schoven Rixt Hulshoff Pol van het Wereldmuseum, en schrijver en politicoloog (en professioneel druktemaker) Mounir Samuel aan om te spreken over de kunst van gesprekken die schuren, confronteren en verbinden.

Van Samuel en Hulshoff Pol moesten we tot twee keer toe van plek verwisselen en andere mensen een hand schudden. We moesten ook vragen stellen en op zoek gaan naar drie gemeenschappelijke interesses en overeenkomsten. Ongemak. En juist daar moesten we doorheen.

Ik sprak iemand die helemaal vanuit Turnhout (België) was komen rijden, en een meneer uit Groningen die PVDA stemde. Het was zijn tweede vraag: waar zit je op het politieke spectrum? Welke partij heb je gestemd? Ik hield het maar op ‘een middenpartij’. Ongemak. Of ik de PVDA te links vond? Nee hoor meneer, een beetje maar.

In een poging tot toenadering fluisterde ik dat ik ooit wel eens links had gestemd. Ongemak.

Of ik tussen de dertig en vijfendertig was. Inderdaad, goed gezien. En of ik zijn leeftijd kon inschatten? Minder diplomatiek dan ik wilde uitte ik mijn vermoeden dat zijn pensioen al wel in zicht zou zijn. Ongemak. Uiteindelijk vonden we drie gemeenschappelijkheden. Er was een vierde: zijn zoon heet Maarten Jan.

Het notitieboekje met balpen die we bij de entree kregen aangereikt heb ik onaangeraakt gelaten. Jammer, want op zo’n inspiratiedag raak je toch geïnspireerd en dan is het handig om wat neer te krabbelen.

Eén onderdeel vond ik leuk om mee te nemen. De futuroloog liet zien hoe we ondanks een weinig vrolijk stemmend toekomstbeeld, toch op een andere manier na kunnen denken over de toekomst. Ze liet een advertentie zien van een duurzaam kledingmerk.

Die ging als volgt:

We’re all screwed
So don’t tell us that
We can imagine a healthy future
Because the reality is
It’s too late to fix the climate crisis
And we don’t trust anyone who says
We need to demand a livable planet
Because we don’t have a choice

(now read this bottom up)


Inspirerend, niet?

Reacties

Populaire posts van deze blog

#209 de Trumpweek

Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen afgelopen week maakte nauwelijks indruk. Op mij noch op de mensen om me heen. Zelfs op sociale media is het behoorlijk rustig. In dat malle grote land is Donald Trump herkozen als president.    ‘Trump is weer president he,’ zei een collega terloops.    ‘Tsja, het is allemaal wat,’ antwoorde ik.    En daarmee was de bespreking van de verkiezingsnacht afgehandeld. Terwijl bij iedereen de alarmbellen af zou moeten gaan – Trump is een lont in een akelig gevaarlijk hoopje buskruit – gebeurt dat niet echt. Tenminste, ik heb het niet meegekregen. Misschien omdat mijn sociale-mediaconsumptie ook niet meer is wat het was. De fratsen van die andere halve zool, Elonnetje Musk, zorgt ervoor dat ik steeds minder zin heb om op die grote X te tikken. Na een tijdje merk je dat je er niks aan mist ook. Maar goed, we hadden het over de Amerikaanse verkiezingen. Iemand waar ik af en toe mee samen werk is een aantal jaar terug me...

#219 Ranking de logo's

Vanochtend hoorde ik onderweg naar werk in het nieuwsbulletin van Radio2 de ophef voorbijkomen over het nieuwe logo van de Gemeente Urk. Kom op jongens, het is toch een kostelijk plaatje?  Omdat de ambtenaren van de NOP weer aan het werk zijn gegaan, was het zoeken naar een plekje. Mijn Toyotaatje (de meeste Toyota's per inwoners!) parkeerde ik naast een busje van de gemeente. Pas toen viel het logo van de NOP mij op. Was ik al wel bekend mee natuurlijk, maar een mens kijkt nu eenmaal anders naar zaken als hij net uit een dorp vol ophef komt puffen. Laten we de logo's van de andere Flevolandse gemeenten eens van dichtbij bekijken. En laten we er meteen een ranglijstje van maken.  Gemeente Almere Slogan: Het kán in Almere! Het logo van de gemeente Almere springt meteen in het oog. Hier is groots uitgepakt. Er wordt ook prettig gespeeld met het perspectief, waardoor je pas na een tijdje kijken een grote A ontwaart. Groots, maar plat. Almere samengevat. Had wel wat meer creativit...

#208 De mensheid zal nog van mij horen

Mag je een boek bejubelen alvorens je hem uitgelezen hebt? Ga het toch doen. In de podcast Radio Romano, een voortzetting van de Krokante Leesmap, werd het nieuwe boek van Joris van Casteren getipt. Bekend van titels als Lelystad, Het been in de IJssel en Het zusje van de bruid. De titel van dat boek over de man die jarenlang zijn overleden moeder in huis bewaarde heb ik zo snel niet paraat. Lelystad was een toffe leeservaring, kan niet anders zeggen. Zijn manier van schrijven - kort en afstandelijk en juist daardoor ironisch – trok me in een mum van tijd door dat hele boek heen. Van Casteren heeft een oog voor het menselijk tekort, en er is niets mooiers dan het menselijk tekort. Even zonder gekheid, de boeken van Van Casteren zijn niet enkel droog of grappig. Vaak juist een beetje luguber. Zoals Het been in de IJssel, wat gaat over, nou ja, een gevonden menselijk been in de IJssel. Dat boek is een zoektocht naar de eigenaar van dat been, wat hem uiteindelijk helemaal naar Duitsland l...