Doorgaan naar hoofdcontent

#78 LENTESUPPEN

 

´Als het zulk lekker weer blijft gaan we de eerste van maart hoor! ´ zei Anneke op de terugweg. We hadden een kuiertje gedaan bij Netl (voorheen Brennels). Een polderparel, jawel, zo mag het heus wel genoemd worden. Het is een restaurantje, strand, meer, camping, evenemententerrein, bamboebos, wandelgebied en nog zoveel meer in één. Met een beetje fantasie waan je je in de duinen. Met nog wat meer fantasie in een tropisch regenwoud. 

Een week later, de tweede van maart, een zaterdag, was het ineens lente. Ik had net mijn autootje aan de binnenkant schoongemaakt toen ik een berichtje kreeg: moeten we?

Het is nog te koud, dacht ik. En dan moet ik alles uit mijn schuurtje slepen. Eigenlijk heb ik daar helemaal geen zin in. Maar het weer was te aangenaam om er niets mee te doen. En dus appte ik: is goed.

Een klein uurtje later dreven we in het water. De wetsuit die ik gezocht had bleek te overwinteren in de kattenbak, en dus had ik me warm aangekleed met een trainingsbroek en hoodie – voor het geval dat. Het water was nog altijd ijzig koud.

We peddelden een eindje over het meertje dat tijdens de wandeling een mooie plek had geleken voor de eerste suptocht van het jaar, maar veel te klein bleek om echt lekker te kunnen suppen.

Suppen, stand up peddeling, is vooral leuk als je dus staand kunt peddelen. Vanwege rugklachten lukt het me niet altijd om meteen overeind te komen zonder in het water te vallen en daar was het nu toch echt nog te fris voor. Maar het lukte. Al staande peddelden we rondom een eilandje, en toen de wind wegviel voelden we ineens de voorzichtige warmte van het voorjaarszonnetje.

Toen ik over het meertje peddelde en een beetje om me heen tuurde, dacht ik aan hoe de plek er twintig jaar geleden uit moet hebben gezien. Akkerland, stelde ik me zo voor. Vruchtbare poldergrond, wat ooit een kale zeebodem is geweest. Ik supte op een meertje waar ooit gewassen groeide op gulle akkers, waar daarvoor zeedieren over de bodem krioelden en zout water stroomde. En waar misschien (heel lang) daarvoor wel jagers en verzamelaars een tijdelijke nederzetting gebouwd hadden en gebruik hebben gemaakt van land dat later in zee zou verdwijnen. 

De polder blijft toch evengoed een wonderlijke plek he? 

Reacties

Populaire posts van deze blog

#53 Hompelvoet

In een van de eerste blogpost dit jaar schreef ik dat ik terug zou komen op wat ik vond van het boek De verworvenheden – of hoe je iemand wordt die ernaar verlangt op het eiland Hompelvoet te zijn. Het boek had ik voor mijn verjaardag gekregen en ik zag er naar uit om het te lezen, want ik had het ergens voorbij zien komen in een boekenrubriek en het had me nieuwsgierig gemaakt. En ondanks het mooie Engelse spreekwoord wat ik hier in het Nederlands zal tikken (want staak de verengelsing!), namelijk dat je een boek niet op zijn omslag moet beoordelen, trok dat kartonnen opdienblaadje me ontzettend aan. Ik had wat tijd nodig om over het boek na te denken. Dat doen weinig boeken. En de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik er nog steeds niet uit ben wat ik ervan vind. Maar ja, is ergens iets van vinden per se noodzakelijk? Wanneer heb je pas echt iets over iets te zeggen? Dat vraag ik me steeds meer af na het lezen van het boek. Tijdens het lezen van het boek raakte ik wat geërgerd

All-you-can-eat restaurant

All-you-can-eat restaurants zijn een fenomeen. Ze bestaan nog niet zo heel lang in Nederland. Niet in zulke getale als tegenwoordig tenminste. Het concept is van een all-you-can-eat restaurant is vrij simpel. Je betaalt een relatief goedkoop bedrag en voor een paar uur mag je je helemaal uitleven op buffetten en wokgerechten. Zo heb je hier in de buurt een bekend all-you-can-eat restaurant in Emmeloord en in Kampen. Voor wie het allemaal niet gek genoeg kan zijn er ook speciale indoorhotels waar het de hele dag door genieten geblazen is. Voor mijn werk (gehandicaptenzorg) ben ik tot driemaal toe naar zo’n hotel geweest. Leuk voor de doelgroep. Voor mij elke keer een uitje naar een totaal andere wereld. Het geldt als het hoogtepunt van het jaar. Afgelopen zaterdag was ik niet met werk, maar met vrienden, naar een wokrestaurant. Ook zo’n all-you-can-eat concept. Iemand uit de groep wilde graag uit eten en omdat het dure tijden zijn, zochten we iets waar iedereen eten kon, maar wat even

#32 lieve mensen, drie tips

Lieve mensen, Ik probeer zo graag te snappen hoe dit zover heeft kunnen komen. Ik wil het waarom zo graag begrijpen. Vandaag heb ik me er stuk over lopen peinzen, maar ik kom er niet uit. Ik denk dat een poging tot het vinden van antwoorden ergens in de volgende drie aanbevelingen zit. Een luistertip, een leestip en een kijktip.  De luistertip:  De ongelooflijke Podcast met Arnon Grunberg https://open.spotify.com/episode/6SjqWYv2peLNwkWf6EVC1T?si=115090eb5c3d4083 De leestip:  De kijktip:  Persoonlijke tip:   Laat je niet gek maken. Blijf bij jezelf. Blijf omzien naar de ander. Heb lief.