Na de aangename kennismaking met het broodjesaanbod van M&M Grill, de mobiele kebabzaak in Emmeloord-West, was het tijd om de Lange Nering in te trekken. Daar, tussen al die bedrijvigheid die de winkelstraat zo kenmerkt, zit de kebabzaak Dönerland. Sinds jaar en dag een gevestigde naam in de Noordoostpolder en zelfs daarbuiten.
We hadden ons er helemaal op voorbereid: een blanco
beoordelingsformulier in het klembord, de veters goed gestrikt en de haren op
de kam. Daar gingen we, met maar één vraag in het achterhoofd die
onuitgesproken was gebleven die ochtend, maar waar we eindelijk een antwoord op
zouden vinden. Weet het broodje kebab van Dönerland het broodje van M&M
Grill te overtreffen?
![]() |
| Collega Willy in de Lange Nering, een uitnodigende omgeving |
Dit is het tweede deel in de zoektocht naar het beste
broodje kebab in Emmeloord. Het eerste deel vind je hier.
De eerste test (met sambal)
Bij Dönerland waan je ook echt in een dönerland. Dit is een
soort kebabzaak die kan rekenen op een aangenaam warm plekje in mijn hart. Het
patroon van de behangvellen correspondeert niet met elkaar, de lampionnetjes
hebben nog nooit gebrand en het digitale menu op het breedbeeldscherm is niet
altijd te raadplegen. Op een fatsoenlijk mens zouden al deze zaken mogelijk een
onbetrouwbare indruk kunnen geven, maar na de eerste ontmoeting met de
uitbaters weet je: ik zit hier goed. Ik voel mij hier thuis. Ik weet mij hier
geborgen.
Van dit alles probeerde ik collega Willy te overtuigen voor
aanvang van de test. ‘We moeten wel een beetje objectief blijven he?’, wees ze
me op zachte wijze terecht. Helemaal goed. We zijn hier tenslotte om te
onderzoeken welke kebabzaak zich eigenaar van het beste broodje kebab van
Emmeloord mag noemen en een zekere objectiviteit is daarbij geboden.
De uitbater van de zaak heette ons hartelijk welkom. We
bestelden onze broodjes. Eentje mét ui (Willy) en eentje zonder ui (mezelf).
‘Ga maar lekker zitten hoor,’ zei de kebabboer en fluitend ging hij aan de
slag.
‘Ook sambal op de broodjes?’ klonk het vanuit de keuken. ‘Doe maar!’ riepen wij
terug.
De broodjes werden aan tafel gebracht (servicepuntje) en
discreet schoven wij ons beoordelingsformulier onder de tafel.
![]() |
| We zien hier twee blije bibliotheekmedewerkers, met twee broodjes döner kebab en het beroemde oriëntaalse behang op de achtergrond. |
Gehemeltetest:
Is het gehemelte nog heel? Hoe vers is het deeg? Is het broodje krokant?Na de vorige test bij M&M Grill, die kebab in kruidige
broodjes schept, moesten wij even wennen aan dit broodje. Dit deeg was niet
gekruid. Maar: het broodje was krokant genoeg voor een fijne beet en het deeg
aan de binnenkant was vers, zonder klef te zijn. In een broodje lag een passievolle
ambachtelijkheid verscholen en zoiets hadden wij beiden al lang niet meer
geproefd. Beider gehemeltes doorstonden ongeschonden de test.
Cijfer Willy: 9
Cijfer JM: 9
Motivatie: Lekker zacht en vers broodje, maar deeg had
iets kruidiger mogen zijn.
Vulling:
Is het broodje goed gevuld? Durft de kebabboer in kwestie te experimenteren? Welke groenten worden gebruikt?Een klassieke vulling zoals we van kundige kebabzaken gewend
zijn: sla, tomaat, komkommer en ui. Het broodje was gevuld met een royale
portie vlees en wordt dan ook uitgeserveerd met een houten lepeltje. Dat is
niet onnodig. Eerst dien je wat reepjes vlees weg te prikken en dan kan het
grote happen beginnen. Het vlees, vers en kruidig, getuigt van diezelfde
ambachtelijkheid.
De knoflooksaus (komen we zo nog op) was vers, maar ook de
sambal wordt vers gemaakt en was pittiger dan ons lief is. Hoe dol we ook zijn
op döner kebab, we blijven aardappeleters van oorsprong. De sambal drukte een
flinke stempel op het broodje en dwong ons tot een puntje aftrek.
Cijfer Willy: 7
Cijfer JM: 7,5
Motivatie: Pluspunt voor de vulling van het broodje. Bijna té goed. Niet geschikt voor date. Minpunt voor de sambal, die is helaas té overheersend.
![]() |
| Het broodje van bovenaf gefotografeerd. Op de achtergrond de gezelligheid van de Emmeloordse donderdagmarkt. |
Vergaderingstest:
Durven we na het broodje met knoflooksaus nog deel te nemen aan een vergadering?‘Nee, dat niet’, zei collega Willy die al begon te googelen
voor een handzame reistandenborstel. Maar, vonden we allebei, dan is het wel
een goede saus.
Een bijzonder fijne eigenschap van de kebabeigenaar is om een
fles mee te geven als een klant daarom vraagt. Geen probleem, je mag zoveel
nemen als je wilt. Dit stukje service is zeldzaam in de tegenwoordige horeca,
waar een druppel mayonaise in een kartonnen houdertje door moet gaan voor een
‘portie saus’. Dat terzijde.
Hoewel wij geen gebruik hebben gemaakt van deze service,
vonden we een pluspuntje toch op zijn plaats.
Cijfer Willy: 8,5
Cijfer JM: 9
Motivatie: Nee, dat durven wij niet en we raden aan om
een tandenborstel mee naar werk te nemen. De mogelijkheid voor extra saus zien
wij als een hartelijk pluspunt.
Ambiance:
Is er sprake van een zogenoemde kebabsfeer?Zoals eerder al benoemd: ja, hier tref je de kebabsfeer. We
aten onze broodjes trouwens buiten op een bankje, met zicht op de kebabzaak en
bijhorend terras. Ook daar kwam de kebabsfeer uitstekend tot uiting.
Cijfer Willy: 10
Cijfer JM: 10
Motivatie: De lampionnetjes dragen bij aan een gezellige,
bijna oriëntaalse sfeer die ons absoluut wist te bekoren. De niet met elkaar
corresponderende behangstroken dragen met al hun koddigheid bij aan een ultieme
kebabsfeer.
Prijs/kwaliteitverhouding:
Is het broodje betaalbaar voor de gewone man? Is het broodje de moeite waard om de schoenen ervoor aan te trekken?Voor een broodje kebab bij Dönerland betaal je 8 euro.
Dat is ietsjes meer dan bij M&M Grill, waar je je tanden voor 7 euro in een
kebabbroodje mag zetten. Maar, voor dat geld heb je wel een lekker broodje én
je zit droog.
Cijfer Willy: 6,5
Cijfer JM: 7
Motivatie: De lat ligt hoog, maar de kwaliteit maakt veel
goed.
Eindscore
Collega Willy kwam uit op een totaal aan 41 punten. Ikzelf
kwam uit op een totaal aan 42,5 punten. Als wij daar het gemiddelde van
berekenen komen we uit op een gemiddelde van 8.4.
Nabeschouwing
‘Eigenlijk toch zonde van de sambal hé?’ vroeg collega Willy
toen we weer achter de computers waren gekropen en een andere collega al opzichtig
rond had gesnoven.
‘Het broodje kwam zo eigenlijk niet helemaal tot zijn recht’, antwoordde ik.
‘Voor het beste resultaat moeten hem eigenlijk nog een keer testen, maar dan
zonder sambal’, stelde collega Willy voor.
Een paar weken later, toen het rooster het toeliet, stapten
we opnieuw moedig richting de Lange Nering.
De tweede test (zonder sambal)
Gehemeltetest:
Is het gehemelte nog heel? Hoe vers is het deeg? Is het broodje krokant?Na de eerste happen maakte de opwinding plek voor een lichte
teleurstelling. Dit was niet het broodje zoals wij die vorige keer hadden
gegeten. Minder knapperig, wat minder het wow-gevoel, wat minder alles. We
waren iets ná lunchtijd vertrokken, had dat er misschien mee te maken?
Cijfer Willy: 7
Cijfer JM: 7,5
Motivatie: Niks geen last, maar de krokantheid is
afwezig. Broodje voelt klein beetje klef. Minder vers dan we verwacht hadden.
Vulling:
Is het broodje goed gevuld? Durft de kebabboer in kwestie te experimenteren? Welke groenten worden gebruikt?Ook op dit gebied was iets dat wij mistte. De rijkelijke
smaakbeleving voelde nu wat ‘plat’. Misschien had de kebabeigenaar zijn dag
niet. Moet kunnen. Hebben we allemaal wel eens, nietwaar?
Cijfer Willy: 7,5
Cijfer JM: 7,5
Motivatie: Klassieke vulling: sla, tomaat, ui en
komkommer. Verder doet de smaak wat ‘plat’ aan. Verder goed gevuld, met
degelijk vlees.
![]() |
| Op het bankje met de 'platte' broodjes. |
Vergaderingstest:
Durven we na het broodje met knoflooksaus nog deel te nemen aan een vergadering?Zie test met sambal.
Cijfer Willy: 8
Cijfer JM: 8
Motivatie: De saus is wederom vers en dat proef je! En
alweer een pluspunt voor de mogelijkheid tot extra saus. Die service mag
beloond worden.
Ambiance:
Is er sprake van een zogenoemde kebabsfeer?Zie eerste test.
Cijfer Willy: 9,5
Cijfer JM: 10
Motivatie: De Lange Nering op donderdag: we vallen met onze neus in de boter! Het terras heeft de juiste sfeer. Alleen de asbak mist.
![]() |
| De kebabsfeer in de Lange Nering. |
Eindscore:
Collega Willy kwam voor deze tweede test uit op een totaal
van 39 punten. Ikzelf kwam uit op een totaal van 40,5. Als we daar het
gemiddelde van berekenen komen we uit op een totaal van 7,95. Dat ronden wij
natuurlijk af naar 8, want wij zijn de beroerdste niet.
Als wij dan het gemiddelde nemen van de test mét sambal (8,4)
en de test zonder sambal, komen we uit op een eindscore van 8,2.
Zeker geen misselijke score! We kijken terug op een fijne
kebabervaring en feliciteren Dönerland met het behalen van de (voorlopige)
eerste plek in de strijd om het beste broodje kebab van Emmeloord.
Welke kebabzaak hierna bezocht wordt is nog niet duidelijk.
De zaken die nog op het lijstje staan: Taj Mahal en Grillroom Jeruzalem.
Binnenkort weten we meer.
De tussenstand
1. Dönerland (8,2)2. M&M Grill (7,9)





Reacties
Een reactie posten