Laten we afspreken dat ieder mens er zijn eigen dromen op na houdt, hoe groots en onwaarschijnlijk die ook mogen zijn en dat geen enkele droom te grotesk of belachelijk is om serieus genomen te worden.
Goed.
Het idee spookt
al maanden door mijn hoofd. En het lijkt me fantastisch.
Het is een huwelijk
tussen twee passies. Boeken en de frituurcultuur. Het kind uit dat
huwelijk: een literaire snackbar.
Niet
wegklikken. Laat het me de droom in grove lijnen schetsen.
Hoe gaaf zou
het zijn als er een plek is waar je kunt lezen én snacken? Waar je naast een
frietje misschien ook een goed boek kunt afhalen? Waar boven de damp van een
verse frikandel ideeën en boekentips kunnen worden uitgewisseld?
Aan wanden met
van die viezige bruine jaren-70 tegeltjes zouden planken vol boeken staan.
Iedere gast mag zich vrij voelen rond te neuzen en met een boek aan een
tafeltje te zitten. Op voorwaarde dat hij wat bestelt, natuurlijk.
In de avond zou
er in de literaire snackbar lezingen kunnen worden georganiseerd, en terwijl de
gast spreekt wordt er een fijne bruine fruitschaal rondgedeeld. Er zou ook
ruimte geboden kunnen worden aan een boekenclub. Ideetje voor een naam: de
Friteratuurclub.
Op iedere tafel
een fantastisch tafelboek. En een doosje vochtige doekjes. Het zou jammer zijn
als de boeken vet worden.
Nou ja, daar
heb ik verder nog niet goed over nagedacht.
Wel over de
menukaart.
Natuurlijk kun
je er een schaal Boudewijn Büchbitterballen bestellen. Met een schaaltje
Haruki Murakamimosterd. Op de menukaart de slagzin: Te lekker om waar
te zijn!
Wat dacht je van een historische Eva Vriendviandel? Nee maar serieus, hoe vet zou het zijn als die haar nieuwe boek presenteert en er friet van aardappelen uit de Noordoostpolder zou worden rondgedeeld?
De friet kun je
weghappen met Stephen Kingketchup, Özcan Akyolappelmoes, Annie
M.G. Schmidt-satésaus of Adam Curry (schrijft momenteel zijn memoires).
En natuurlijk
hebben we verse Carry Slee-saté.
Voor de
liefhebber van het robuuste happen is er de Paulien Cornelissecorner. Je
kan hem eten in een Verwarde Caviamenu (kip, patat en appelmoes).
Misschien voor de kleintjes in een leuk doosje, met in ieder doosje een kleine
caviasleutelhanger. Spaar ze allemaal!
Keuze uit de hamburgers:
-
Appie
Baantjerburger (moorddadig lekker!)
-
Godfried
Bomansburger (Had mijn vrouw maar één zo’n burger!)
-
Hanna
Bervoetsburger (Wat wij vraten)
-
Mohammed
Benzakourburger (De reus uit het frituur)
-
Maarten
Biesheuvelburger (Burger op zee)
-
Rutger
Bregmanburger (De meeste burgers deugen)
Bij de Geert
Makmilkshakes bieden we een aparte serie aan. Iedere maand verschijnt er
een aparte In Europashake, waarbij de klant mag raden uit welk land de
smaak komt. Bijvoorbeeld Wiener Melange (Oostenrijk), Kriekbier (België), Vossenbessen
(Zweden) of Ayran (Turkije).
Ik geloof erin.
Nu nog iemand vinden die dat ook doet (en een fijne investering kan doen).
Jan Patat mogen we niet vergeten.
.jpg)
.jpg)
.jpg)

Reacties
Een reactie posten