Jan Patat op de kermis in Emmeloord Hij staat daar maar, door wind en regen. In de wintermaanden wordt ‘ie door algen en mossen bekropen, in de zomermaanden verbleken zijn warme kleuren in het ongenadige zonlicht. Misschien dat hij daarom zijn ogen half dichtgeknepen heeft. Dit figuur was ooit een trots uithangbord voor een aparte cultuur. Een cultuur die door de opkomst van hippe sushi-restaurants en die weerzinwekkende TikTok-foodies steeds meer naar de achtergrond gedreven wordt. De frituurcultuur. Fred Friet, de lachende frietzak, het patatmannetje, de puntzak of Jan Patat; het figuur kent vele namen waarvan de laatstgenoemde mijn voorkeur geniet. Jan Patat is een feest der herkenning. In Jan Patat liggen jeugdherinneringen aan schoolvakanties en zoute afsluiters van middagen in tropische zwemparadijzen geborgen. Jan Patat is mijn vriend. Het gaat niet goed met Jan Patat. Bijna alle beelden van Jan Patat staan er beschadigd bij, ieder beeld kent mankementen. Het is dan ook e...